Gör så här under lönesamtalet
Under lönesamtalet ska du vara tydlig med hur du ser på din lön och din löneutveckling. Förbered dig väl och följ våra råd och tips.
Under lönesamtalet ska du vara tydlig med hur du ser på din lön och din löneutveckling. Förbered dig väl och följ våra råd och tips.
Om du förbereder dig väl för ditt lönesamtal så ökar dina chanser att påverka lönen. Men det är också viktigt att du genomför själva samtalet på ett bra sätt. Här hittar du punkter att tänka på.
Det finns även några punkter du bör tänka på att låta bli under lönesamtalet.
Argumentera sakligt – det vill säga skilj på fakta och subjektivt tyckande. Använd konkreta exempel för att styrka fakta.
Det mest grundläggande är att dina argument ska utgå från din utveckling i din befattning och ditt bidrag till verksamheten.
Det är inte alltid helt lätt att argumentera för de mer ”mjuka” lönekriterierna. Men exempelvis kan du, när det gäller samarbete, lyfta fram att du intresserar dig för andras sätt att arbeta och att du gärna delar med dig av dina kunskaper.
Om du känner att du inte får gehör från din chef för en högre lönenivå, så kan du prova att vända på frågeställningen. Be din chef att ge konkret exempel på vad du borde ha gjort eller hur du borde ha agerat för att det skulle ha motiverat en högre lönenivå.
Kommer det upp någon form av kritik som du inte hört tidigare, så ska du ifrågasätta varför det inte tagits upp tidigare, till exempel vid utvecklingssamtalet. Be chefen att ge tydliga exempel på situationer där han eller hon ser att det brister. Be också att chefen beskriver hur han eller hon skulle ha velat att du agerade i det exempel som tagits upp. Om du känner att kritiken är orättvis, så säg det och be att få återkomma när du fått tänka igenom det som sagts.
När du kommit så långt i lönesamtalet eller löneförhandlingen att det är dags att lägga ett konkret löneförslag, ska det inte finnas några frågetecken kring varför du begär den lön som du begär. Argumenten runt själva löneökningen ska redan vara sakligt presenterade.
Det bästa är om ni kan komma fram till vad din nya lön ska bli. Om du tycker att lönesamtalet har varit bra, säg det till din chef. Om din chef säger att hon eller han vill fundera på ditt löneförslag, se till att ni bokar en ny tid då chefen kan ge dig sin reaktion på ditt löneförslag eller komma med ett eget.
Om det verkar vara helt omöjligt att få din chef att ge dig den lönehöjning som du önskar, så kan du alltid försöka att istället få delar av lönehöjningen i form av andra anställningsförmåner. Det kan till exempel vara en extra pensionsinbetalning, en extra semestervecka eller tjänstebil. Ibland kan det vara lättare, eftersom det är betydligt förmånligare rent skattemässigt för din arbetsgivare.
Tänk dock på att förmåner till skillnad från lön inte alltid ingår i beräkningarna som ligger till grund för andra försäkringssystem såsom allmän pension, tjänstepension, sjukpenning med flera.
Skriv alltid avtal
Och viktigast av allt: Skriv avtal på allt du och din arbetsgivare kommit överens om och värdera förmånen i pengar. Annars finns risken att förmånerna försvinner eller tappar värde över tid.
Om du blir erbjuden ett bonusprogram istället
Det är också relativt vanligt att bli erbjuden ett bonusprogram istället för löneförhöjning. Men även här finns det risker. Dels är detta en mycket osäker inkomst och ofta förbehåller sig arbetsgivaren rätten att ensidigt förändra villkor eller säga upp bonusen.
Om du själv blir osäker under argumentationen, begär betänketid. Blir du inte nöjd, tala om det. Gå inte med på något som du inte är säker på. Om du kör fast i diskussionen med din chef, boka en ny tid och kontakta din klubb . Saknar du klubb kan du kontakta Unionen.
Om du inte är nöjd med ditt lönesamtal , begär då att få ett uppföljningssamtal eller ett nytt lönesamtal . Låt det dock gå lite tid innan du och din chef träffas igen, så att ni båda två får möjlighet att smälta det som sagts.
Om du får ett lågt lönepåslag eller inte är nöjd, så finns det i många löneavtal inskrivet att du och din chef gemensamt ska ta fram en åtgärdsplan för hur du, via till exempel kompetensutveckling eller andra åtgärder, ska kunna förbättra din löneutveckling . Kom ihåg att om det finns ett löneavtal på företaget och du är medlem i Unionen, så har du nästan alltid rätt till någon form av löneökning.
Om du upplever att du missgynnas lönemässigt av skäl som har samband med en eller flera av diskrimineringsgrunderna eller föräldraledighet, så ska du påpeka det för din chef. Får du inte gehör eller en förklaring som du finner godtagbar, bör du kontakta Unionen för att få hjälp.
Det är inte alla lönesamtal som resulterar i att du på en gång får veta vilken löneökning du får. Ofta behöver din chef diskutera igenom lönesättningen med andra chefer och ha lönesamtal med andra medarbetare innan den slutliga lönen bestäms.
Om Unionen har en klubb på arbetsplatsen, så ska lönesättningen förhandlas med klubben innan den slutliga lönesättningen för alla medarbetare bestäms.
Vilken löneökning du får meddelas vanligen i ett så kallat ” lönemotiveringssamtal ”, vilket innebär ett kort samtal mellan dig och din chef, där du får reda på din löneökning samt motiven till varför den blev som den blev.
Helgfri vardag 09.00-16.00
När du kontaktar Unionen för svar på frågor om ditt medlemskap behöver du identifiera dig. Följ instruktionerna du får i telefon.
Mejla Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.