Konkurrensklausul - vänta lite med att skriva på!
Inför nya jobbet ombads Lars skriva under på en konkurrensklausul. Han bad om lite betänketid - lämnade rummet och ringde sina rådgivare på Unionen. Det gjorde han rätt i.
Bli medlem här!Inför nya jobbet ombads Lars skriva under på en konkurrensklausul. Han bad om lite betänketid - lämnade rummet och ringde sina rådgivare på Unionen. Det gjorde han rätt i.
Bli medlem här!Han sa "inga problem", men tillade att han har som princip att aldrig skriva under ett bindande avtal utan att ha sovit på saken. Klokt.
När Lars rekryterades till ett stort konsultföretag som Key Account Manager ombads han att skriva under en konkurrensklausul.
Det var ett attraktivt jobb, han skulle få en bra lön. Men det tog emot att skriva under på ett avtal som han faktiskt inte riktigt förstod vad det innebar.
Vid sittande möte sa han därför: ”inga problem”, men tillade att han har som princip att aldrig skriva under ett bindande avtal utan att ha sovit på saken och att det skulle vara klart redan nästa dag. Det tyckte arbetsgivaren lät rimligt.
Så fort Lars kom ut från mötet ringde han sina rådgivare på Unionen och läste upp avtalstexten.
- Det var en ganska luddigt formulerad klausul, minns Elisabeth Lind, en av medlemmarnas rådgivare på Unionen, som tog emot samtalet.
Lars ville framför allt inte framstå som besvärlig, men enligt Elisabeth Lind var det klokt av honom att ringa och få hjälp att reda ut texten innan han skrev under.
För hade Lars skrivit under hade han inte kunnat jobba inom sin bransch över huvud taget på ganska lång tid, ifall att han skulle vilja avsluta anställningen.
- Kraven som ställdes i klausulen var alltför omfattande, och många delar kopplades till olika viten på sexsiffriga summor.
Elisabeth Lind kunde också se att mycket av det som klausulen skulle reglera redan finns reglerat i lagen om företagshemligheter.
Många delar kopplades till olika viten på sexsiffriga summor.
I klausulen angavs också att eventuella tvister skulle lösas i en speciell skiljenämnd och att alla kostnader i så fall skulle betalas av arbetstagaren - av Lars.
- En så kallad skiljeklausul, alltså. Sådana ska man vara väldigt försiktig med, understryker Elisabeth Lind, då det kan innebära att man avsäger sig rätten att få sin fråga prövad i domstol.
Vad Elisabeth Lind gjorde var att hjälpa Lars att formulera ett förslag på omskrivning av vissa paragrafer, där de bland annat hänvisade till lagen om företagshemligheter.
Lagen om företagshemligheter innehåller bestämmelser om förhållanden som arbetsgivaren vill hålla hemliga.
Den som röjer företagshemligheter som leder till skada för arbetsgivaren i konkurrenshänseende kan bli skyldig att betala skadestånd. Det har förekommit tvister i Arbetsdomstolen där tidigare anställda fått skadeståndskrav på miljonbelopp.
Lagen om företagshemligheter och om lojalitetsplikten
Att som anställd skicka känsliga dokument till en privat mejladress eller kopiera ett kundregister till ett USB-minne kan innebära risk att bryta mot lagen om företagshemligheter.
Kom ihåg att uppgifter som rör brott eller allvarliga missförhållanden hos arbetsgivaren aldrig går under företagshemligheter. Du har alltid rätt att avslöja misstänkt brottslighet.
Förslaget på den nya klausultexten blev mer av en ”kundvärvningsklausul”, berättar Elisabeth Lind. Det reglerade med större tydlighet än tidigare att i det fall Lars skulle bli överrekryterad av en konkurrent fick han inte aktivt ta med sig kunder eller kollegor i övergången, under en period av ett år. Andra delar ströks.
Ett avtal ska vara fördelaktigt för båda parter och inte innebära att den anställda blir inlåst på lång tid.
Kan det inte vara lite känsligt att komma med förslag på omskrivning av arbetsgivarens avtal, innan man ens blivit formellt anställd?
- Det är klart att det kan kännas så. Men ett avtal ska vara fördelaktigt för båda parter och inte innebära att den anställda blir inlåst på lång tid.
Lars hade många års erfarenhet från branschen och gjorde själv bedömningen att det var kundvärvningen som stod i fokus för arbetsgivaren. Att texten förtydligades på den punkten nog bara skulle uppskattas, menade han..
- I slutet av den nya klausultexten hänvisade vi också till PTK :s riktlinjer om kompensation, säger Elisabeth Lind.
Unionens samarbetsorganisation PTK har tillsammans med arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv tagit fram riktlinjer kring hur en konkurrensklausul bör kompenseras:
Om en arbetstagare som Lars genom konkurrensklausul förbjuds att verka inom en viss bransch under en viss tid bör han få ut minst 60 procent av den tidigare månadslönen, ända till periodens slut, då ”inlåsningen” upphör.
Medlemmen Lars som nämns i texten heter egentligen något annat.