Ett urval av lagar
Här är ett urval av de nya lagar som kan komma att påverka dig som egenföretagare, med eller utan anställda:
Arbetsplatsens adress ska lämnas i arbetsgivardeklaration
För ensamföretagare med aktiebolag där de själva är anställda ska numera arbetsplatsens adress lämnas i arbetsgivardeklarationen varje månad. Som tjänsteställe räknas den plats där huvuddelen av ens arbete utförs.
Höjd brytgräns för statlig inkomstskatt
Brytgränsen är den inkomstnivå där den statliga inkomstskatten på 20 procent börjar dras. Gränsen gäller den beskattningsbara förvärvsinkomsten, det vill säga den inkomst du har efter att grundavdraget har dragits bort, och höjningen kan innebära att man som egenföretagare utan anställda behöver tänka nytt och tänka om i sitt företag.
I och med årsskiftet har den brytpunkt som finns (gränsen för uttag av statlig inkomstskatt före grundavdraget) höjts från 554 900 kronor till 613 900 kronor för alla som inte har fyllt 66 år vid årets början.
– Vår rekommendation för egenföretagare är att ta ut lön så man kan tjäna in till sjukpenning, föräldrapenning och pension, säger Evelina Parheden på Wrebit.
Höjda sjukpennings-, föräldrapenning- och pensionsgrundande belopp
Beloppen för sjukpenning och föräldrapenning baseras också på
prisbasbelopp
och höjs därmed också. För sjukpenning och föräldrapenning är summan 10
basbelopp
, det vill säga 525 000 kronor.
Det pensionsgrundande beloppet har också höjts, till 599 600 kronor.
Prisbasbeloppet höjs
Det för många egenföretagare centrala och viktiga prisbasbeloppet höjs med 4000 kronor till 52 500 kronor, för att matcha den höga inflationstakten. För inventarier, som motsvarar ett halvt
prisbasbelopp
, blir den nya summan därmed 26 250 kronor. Har man till exempel köpt en ny dator eller annan utrustning kan alla summor under det beloppet skrivas av direkt.
Räntan på skattekontot höjs
Säljräntan på statsskuldsväxlar har höjts, därmed höjs också räntan på skattekontot, något som påverkar de som får restskatt över 30 000 kronor. Ett bra sätt att undvika räntekostnader är att göra extra skatteinbetalning redan nu, man kan logga in på Skatteverkets hemsida och räkna ut om man får kvarskatt. Den första februari höjs den låga kostnadsräntan till 3,75%.
Även intäktsräntan på skattekontot höjs vid samma datum. Både intäkts- och kostnadsräntan är skattefria och icke avdragsgilla.
Förstärkt jobbavdrag för de över 65
Arbetstagare som fortsätter att arbeta även efter att de fyllt 66 får lägre skatt och skattereduktionen beror på lönens storlek. Det finns en trappa för inkomster där man till exempel får 22 procents skatt på arbetsinkomst upp till 100 000. Tjänar man mellan 100 000 och 300 000 kronor är reduktionen 15 000 kronor och sju procent på arbetsinkomsten
– Det här betyder att många i det här åldersspannet kan tjäna mer, men betalar inte skatt på hela inkomsten. Det blir helt enkelt lite mer över i plånboken, i genomsnitt handlar det om 1 900 kr per år, säger Parheden.
Höjd åldersgräns för förhöjt grundavdrag
Grundavdraget görs från dina inkomster på lön, arvode eller liknande ersättningar. Om du har en näringsverksamhet beräknas avdraget även på inkomster från den verksamheten.
Enligt nuvarande regler får de som är över 65 år vid ingången av inkomståret och varit bosatt i Sverige hela inkomståret ett förhöjt grundavdrag, det vill säga det år som du fyller 66 år.
Höjd ålder för rätten att behålla anställning
Rätten till att kvarstå i sin anställning höjdes från 68 år till 69 den första januari. Samtidigt justeras också de särskilda reglerna för
uppsägningstid
och
företrädesrätt
för att linjera med den nya åldern. 69 år blir också den nya gränsen för när tidsbegränsade anställningar inte ska övergå i tillsvidareanställningar.
Detta gäller för beskattningsår som börjar efter 31:a december 2022.
Höjt avdrag för bil i arbetet
Tidigare var avdraget för att använda egen bil i arbetet 18,50 kr/mil, men nu har det höjts till 25 kr/mil. Avdraget gäller för arbets- eller tjänstebil, samt för hemresor med egen bil.
Även för förmånsbil har avdragssumman höjts, från 6,50 eller 9,50 kronor per mil till 12 kronor/mil. Är förmånsbilen helt eldriven är avdraget 9,50 kronor/mil.
Höjning av ”det gröna avdraget”
Skattereduktionen för installation av solceller, det vill säga debiterbara arbets- och materialkostnader, höjs från 15 procent till 20.
Text: Mattias Dahlström, 23-02-06