För ensamföretagare har årsskiftet inte inneburit så många lagändringar att ta hänsyn till, men förändringar och justeringar när det gäller till exempel prisbasbelopp och positiv räntefördelning behöver man ändå uppmärksamma.
Enligt Maria Irbäck, skatteinformatör på Skatteverket, har det inte kommit så många nya lagar som direkt påverkar just ensamföretagare med enskild firma eller små aktiebolag. Den stora förändringen som har skett gäller resor i verksamheten eller vid tjänsteresor. Den här ändringen gäller från och med inkomståret 2023, alltså för deklarationen 2024.
– Det som faktiskt är en nyhet är att reseavdraget har blivit större. Om du använder din privata bil i näringsverksamheten så har avdraget höjts från 18:50 till 25 kronor, det är alltså summan man får göra avdrag för per mil. Det gäller resor i näringsverksamheten och till och från arbetslokalen, om den är någon annanstans än i hemmet.
Maria Irbäck
Skatteinformatör på Skatteverket
Fotograf: Jeanette Andersson
Reseavdraget gäller även dem som har aktiebolag.
– I och med att man räknas som anställd gäller ändringen också för de tjänsteresor man gör med privatbil för aktiebolagets räkning. Då kan bolaget betala en kostnadsinsättning till dig för att du har använt privat bil och det beloppet är också höjt till 25 kronor. För den som använder en förmånsbil gäller också att det är nya belopp.
Uppdaterad SGI och PGI
Hur du som egenföretagare tar ut lön om du har aktiebolag, respektive deklarerar inkomst om du har enskild firma, påverkar din sjukpenninggrundande inkomst. Tar du ut för låg lön eller deklarerar för låg inkomst riskerar du att få en låg sjukpenning från Försäkringskassan om du skulle behöva sjukskriva dig.
Därmed blir det också viktigt att ta ut lön eller deklarera inkomst upp till de så kallade inkomsttaken för sjukpenning, föräldrapenning och allmän pension.
Även om det inte skett några lagändringar på det här området så sker justeringar och automatiska uppräkningar successivt, vilket kan vara viktigt att hålla redo på. Inte minst inför deklarationen. Avdraget för pensionskostnader i näringsverksamheten utgår från prisbasbeloppet, som per automatik räknas upp.
– Om du har aktiv näringsverksamhet så är regeln för enskilda näringsidkare att du får göra avdrag med högst 35 procent av inkomsten, berättar Irbäck. Det är dock högst 525000 kronor för inkomståret 2023 och deklarationen 2024, och 573000 kronor för inkomståret 2024, det vill säga till deklarationen 2025.
En annan återkommande justering rör så kallad positiv räntefördelning, där man kan få lägre skatt genom att en del av vinsten i den enskilda näringsverksamheten flyttas från beskattning i inkomstslaget näringsverksamhet till beskattning i inkomstslaget kapital. I och med att den positiva räntefördelningen är kopplad till statslåneräntan förändras den också över tid.
– För deklarationen 2024 är till exempel det positiva fördelningsbeloppet 7,94 och den negativa räntefördelningen 2,94, vilket är en höjning från förra året.
Att hålla reda på när det gäller K10
För ensamföretagare med aktiebolag har heller inga lagändringar skett, men man behöver ha koll på justeringar och omräkningar. När du ska redovisa gäller det att hålla koll på gränsbeloppet, som styr hur stor del av utdelningen du får redovisa som kapitalinkomst.
– Gränsbeloppet är kopplat till inkomstbasbeloppet, något som ändras löpande och som du därför behöver uppdatera dig kring. Det är samma princip för de med aktiebolag som de med enskild firma: det finns få direkta nya regler eller lagar, men det gäller att vara uppmärksam på de ändringar som görs i till exempel inkomstbasbelopp. Du som är delägare i ett fåmansföretag hittar de uppdaterade och aktuella beloppen i bilaga K10.
Förslag att avskaffa krav på kvitto i pappersform
Företagare i alla olika storlekar har haft krav på sig att bevara räkenskapsinformation, till exempel kvitton, i original, det vill säga i utskriven pappersform, i cirka tre år. Kravet har i många fall inneburit mycket administration och kostnader.
Nu har regeringen beslutat om en lagrådsremiss med förslag om att avskaffa just det kravet, vilket innebär att kvitton och annan räkenskapsinformation i stället skulle kunna sparas digitalt. De nya reglerna föreslås träda i kraft den första juli i år.
Höjd åldersgräns för jobbskatteavdrag
Åldersgränsen för jobbskatteavdraget för äldre höjdes den 1 januari 2024 från 65 år till 66 år för att följa den rådande pensionsnormen. Jobbskatteavdraget för äldre gäller därmed personer som fyllt 66 år vid årets ingång.
Trygghetstips för egenföretagare
Råd för en tryggare vardag för dig som är egenföretagare, planerar att starta eget eller kombinerar en anställning med eget företag.
När du driver ditt företag dyker det ibland upp ekonomiska frågor som rör annat än bara den dagliga administrationen. Som medlem i Unionen Egenföretagare har du därför tillgång till 1 timme företagsekonomisk rådgivning.
Utan IT-chefer och säkerhetsavdelning får man som egenföretagare själv ta stort ansvar när det gäller IT-säkerhet. Enligt Måns Jonasson från Internetstiftelsen är det viktigt att anlita rätt kompetens om man saknar kunskap eller erfarenhet på området.
Det senaste året har ett antal svenska kommuner drabbats av omfattande IT-intrång, där hackare bland annat utövat utpressning. Det är heller inte bara kommuner som Kalmar, Munkfors och Bjuv som utsatts: IT-attacker mot organisationer, myndigheter och företag figurerar ofta i nyheterna, både nationella och globala.
Phishing, ransomware och andra typer av ordnade dataintrång är fortfarande betydligt vanligare mot stora aktörer än små, som mindre egenföretagare.
– Riktade och samlade attacker riktas ytterst sällan mot småföretagare, det finns inget värde för hackers i det, säger Måns Jonasson, expert vid Internetstiftelsen. Som egenföretagare är det mer troligt att det kommer uppstå hot mot ens domännamn eller hemsida.
Egenföretagare tvingas ta stort ansvar
Samtidigt innebär inte något mindre och färre hot att man som egenföretagare kan ta lätt på IT-säkerhet. Tvärtom. För riskerna är ändå stora och kan få oerhört besvärliga följder. En attack på en dåligt skyddad webshop eller hemsida kan skapa omfattande problem.
– Om man ska koka ned IT-säkerhet blir det en fråga om att värdera – klarar din verksamhet att till exempel mejl-tjänsten ligger nere en vecka på grund av IT-strul? För de allra flesta är svaret nej.
Att många egenföretagare ändå inte har tillräckligt skydd, tror Jonasson beror dels på okunskap, dels på att egenföretagare ofta redan tar ett väldigt stort ansvar för alla andra delar av företaget. Är man ensam finns det ingen att delegera till.
– Ingen annan än du kommer ta ansvar eller ställa krav på hur medvetet företaget är när det gäller IT-säkerhet. På större företag finns det en IT-chef och säkerhetsavdelning som gör det jobbet åt dig, men på ditt företag gör du det jobbet själv. Är du inte från början kunnig på området är det heller inte lätt att googla sig till kunskapen. Och även om du är kunnig är det inte säkert att du alltid har tid att göra medvetna val.
Bra att vara skeptisk
Nyckeln för många är att faktiskt kosta på sig hjälp utifrån, menar Jonasson. Han jämför med bokföring, något som många egenföretagare inte behärskar fullt ut och därför anlitar utomstående revisorer till.
– Om man är riktigt oerfaren när det gäller IT-säkerhet – be om hjälp! Tänk inte att du löser allt själv, utan det finns mängder av experter man kan anlita. Försök hitta leverantörer du verkligen litar på när det gäller till exempel webbhotell eller för att anlita IT-konsulter.
En annan grundläggande utgångspunkt är ett lagom mått av sund skepsis varje gång man får ett mejl med akut ton i uppmaningarna om att öppna bifogade länkar eller gå till särskilda sajter.
– Mycket handlar om att ha rätt inställning. Tänk alltid efter en extra gång innan du öppnar en länk i ett mejl. Stämmer adressen mejlet kommer från? Verkar det rimligt att öppna den här länken? Ofta försöker de som attackerar en att skapa en stress hos dig genom att till exempel påstå att du måste utföra en åtgärd för att inte förlora pengar. Då blir det extra viktigt att ta ett andetag, räkna till tio och fundera över hur rimligt det är.
AI gör attackerna svårare att genomskåda
Redan nu, och ännu mer i framtiden, finns det ytterligare en faktor att ta in i frågan om IT-säkerhet – artificiell intelligens. Utvecklingen inom AI kommer påverka både bedrägerier via internet/mejl och även telefon, där Jonasson menar att AI-generade falska kunder snart kommer kunna ringa upp företag och försöka lura dem.
– AI innebär stora förändringar, konstaterar han. Attackerna på alla nivåer kommer bli bättre och svårare att genomskåda. Som det är nu är till exempel många nätfiske-försök ganska taffligt gjorda, väldigt generiska och dåligt skrivna, men väldigt snart kommer det bli svårt att avgöra och filtrera vad som är ett riktigt mejl och vad som är en attack.
Text: Mattias Dahlström, Make Your Mark
Affärsjuridisk rådgivning
Tillgång till 10 timmar affärsjuridisk rådgivning. Du har möjlighet att nyttja rådgivningen upp till tio gånger per år och varje ärende får ta upp till en timme.
Så gör du som egenföretagare när du fått en felaktig faktura
När du får en felaktig faktura ska du först kontakta företaget i fråga skriftligen och bestrida den. Det är viktigt att du sparar all dokumentation och har ett datum för bestridandet.
Du som driver eget företag utan anställda är välkommen att bli medlem i Unionen och vårt skräddarsydda medlemskap för egenföretagare. Genom medlemskapet kan du få trygghet, affärsverktyg och andra förutsättningar för att ditt företag ska kunna utvecklas.