Kraftsamling ska hjälpa uppsagda från Northvolt till nya jobb

Unionen finns på plats på det stora matchningseventet för de uppsagda från Northvolt som idag hålls i Skellefteå för att stötta medlemmarna.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 25 okt. 2024

Anställda lämnar anläggningen på Northvolt, samt bild på Unionens regionschef för västerbotten Patrik Nilsson och regionalaombudsmannen Dennis Meijer

SKELLEFTEÅ Västerbottens regionchef Patrik Nilsson och regionala ombudsmannen Dennis Meijer är på matchningseventet "Meet & Match" för att stötta medlemmar som sagts upp på Northvolt.
 

Unionen finns på plats på det stora matchningsevent för de uppsagda från Northvolt som idag hålls i Skellefteå. Över 900 privatpersoner och ett 70-tal arbetsgivare är anmälda.

­- Vi finns här för att hjälpa våra medlemmar vidare och stötta och svara på frågor, säger Unionen Västerbottens regionchef Patrik Nilsson.

Krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt har sagt upp medarbetare i Västerås och Stockholm, men hårdast slår neddragningarna mot Skellefteå. Efter de senaste veckornas förhandlingar står det klart att över 300 tjänstemän och 840 arbetare får lämna Northvolt i Skellefteå.

I dag 25 oktober hålls det första av fyra planerade matchningsevent, ”Meet & Match”, i staden. Arrangörer är Skellefteå kommun, Arbetsförmedlingen och Northvolt och samtliga fyra träffar är öppna för alla, oavsett arbetsgivare eller situation.

Unionen hade vid tidpunkten för varslet omkring 900 medlemmar på Northvolt i Skellefteå och finns självklart på plats på Sara kulturhus, där arrangemangen hålls. Västerbottens regionchef Patrik Nilsson och regionala ombudsmannen Dennis Meijer är redo att stötta, registrera byten av arbetsplats och svara på frågor.

- Det är superviktigt att visa att vi är behjäpliga och en stabil partner i ett tufft läge. Många av våra medlemmar på Northvolt kommer från länder utanför EU/EES och för dem är det extra angeläget att snabbt hitta nya jobb för att vara kvar i landet, säger Patrik Nilsson.

Omkring 2000 personer har kommit från tredje land, det vill säga ett land utanför EU/EES, för att arbeta på Northvolt. På grund av reglerna för tillfälliga arbetstillstånd kan dessa personer behöva lämna Sverige om de inte hittar nytt jobb inom tre månader, vilket Unionen tydligt markerat är orimligt kort tid.

Av de 900 personer som anmält sig till träffarna kommer, enligt Skellefteå kommun, 65 procent från ett land utanför EU.
Intresset för Meet & Match från potentiella nya arbetsgivare är stort. Ett 70-tal aktörer från hela norra Sverige är på plats, däribland Boliden, LKAB, Stegra, BAE Systems Hägglunds, Hitachi Energy och även kommuner och regioner.

- Vi vet att kompetenserna som personerna har angett i sin anmälan matchar företagens behov väldigt väl. Företagen har också varit snabba att sluta upp kring detta och visat stort engagemang och initiativ att samverka över kommun- och länsgränserna vilket har varit mycket värdefullt, säger Desirée Ödén, näringslivsutvecklare i Skellefteå kommun och projektledare för Meet & Match.

Fakta om matchningseventet

Arrangörer för Meet & Match är Skellefteå kommun, Arbetsförmedlingen och Northvolt och samtliga fyra träffar är öppna för alla, oavsett arbetsgivare eller situation.

I dagsläget har över 900 personer anmält sig till träffarna. Omkring 90 procent av dem har eftergymnasial utbildning.

Cirka 20 procent är från Sverige, 15 procent från övriga Europa och 65 procent är från ett land utanför EU.

70 procent uppger att de kan svenska på grundläggande nivå.

Kandidaterna har erfarenhet från i princip alla yrken och söker nya karriärmöjligheter inom alla områden. De mest eftersökta områdena är ingenjörsyrken, tekniska arbeten, data/IT, installation/underhåll/drift, bygg, administration/ekonomi/juridik.

Källa: Skellefteå kommun