Du som reser ofta i tjänsten, visste du att...
När du reser i jobbet ska du inte betala för transportmedel eller övernattning själv. De kostnaderna ska din arbetsgivare stå för. Men vad gäller andra kostnader som uppstår, på annan ort?
När du reser i jobbet ska du inte betala för transportmedel eller övernattning själv. De kostnaderna ska din arbetsgivare stå för. Men vad gäller andra kostnader som uppstår, på annan ort?
Nu är det fler som reser i tjänsten igen, efter pandemins abrupta avbrott. Enligt Naturvårdsverket har tjänsteresandet under 2022 och -23 åter ökat även om det fortfarande görs betydligt mindre resor överlag jämfört med före pandemin.
Men hur var det nu, vad gäller kring traktamenten och ökade omkostnader när man skickas iväg till annan ort i jobbet?
Det blir ju lätt ganska mycket dyrare att leva på annan ort än där man är hemma, det vet nog alla som över huvud taget har rest. Man kanske inte har tillgång till kök och måste äta på restaurang alla dagens måltider, man kanske åker taxi istället för kollektivtrafik för att slippa lägga tid på att orientera sig i en ny stad, och så vidare.
Vem betalar? Det är en fråga som återigen börjar komma till medlemmarnas rådgivare på Unionen. Här kommer svaret:
Vanligt är att det utgår ett traktamente för tjänsteresan, som är tänkt att täcka sådana extra utgifter. Men det är inte någon lagstiftad ersättningsform och är inget du kan kräva hur som helst. Däremot finns det ofta en personalhandbok eller ett reseavtal på arbetsplatsen där frågan om traktamente vid tjänsteresor regleras.
Hur mycket ska man få i
traktamente
?
Traktamenten brukar följa Skatteverkets fastställda schablonbelopp för hur stora kostnadsersättningar som är skattefria. För att traktamentet ska vara skattefritt kräver Skatteverket att du som reser sover borta minst en natt och att du rest minst 50 km från din hemort. Schablonbeloppet för skattefritt traktamente hittar du här.
Ibland kan du få lov att lägga ut för kostnader själv först, för att sedan få ersättning i efterhand mot uppvisade kvitton.
Betalar du med egna kreditkort kan det vara bra att komma överens med arbetsgivaren om att ersätta dig för dina kostnader i tid, så att du inte också behöver betala igen krediten till banken med egna pengar.
En lösning som kan kännas bättre för dig som anställd, men som är klart ovanligare, är att du får ett förskott för utgifter som du sedan får redovisa i efterhand.
Prata med din arbetsgivare redan inför det att resan bokas och ta reda på om det finns någon reglering av traktamente , hur mycket som täcks och hur du ska sköta betalningar och redovisning, så att ni är överens om vad som gäller och du kan planera dina utlägg därefter.
Medlemmarnas drygt 70 rådgivare på Unionen hanterar omkring 140 000 ärenden per år och rådger i frågor om allt från semesterersättning till hur man bör agera om man ser att någon missgynnas på jobbet. Ansök om medlemskap här.