Tips för att lyckas med lönesamtalet

Lönesamtal är ett viktigt tillfälle att påverka din löneutveckling. Här får du råd och tips hur du bäst förbereder dig och genomför samtalet.

Lönesamtalet är det bästa tillfället att påverka

Du vinner mycket på att förbereda lönesamtalet

  • Finns det kollektivavtal på din arbetsplats? 
    Läs i så fall på vad som står i lönedelen. Till ditt kollektivavtal I många av Unionens kollektivavtal kan du se lägstanivån för det så kallade löneutrymmet. Den gäller oavsett om verksamheten går bra eller dåligt. (Det finns dock kollektivavtal som istället utgår från att facket och arbetsgivaren förhandlar utifrån hur det går för verksamheten.) Löneutrymmet brukar anges i procent och fördelas mellan alla Unionens medlemmar på arbetsplatsen. Det finns inget som hindrar arbetsgivaren från att utgå från en högre procentandel än vad som står i kollektivavtalet. Hur stor löneökning du och andra medlemmar i Unionen får bestäms genom förhandlingar mellan arbetsgivaren och klubben eller mellan dig och din chef som sätter lönen. Observera att din personliga löneökning kan hamna under eller över procentsiffran.

    Om din arbetsplats inte omfattas av kollektivavtal har du inte någon självklar rätt till lönesamtal eller löneökning. 
  • Ta reda på vilka  lönekriterier  som gäller på din arbetsplats. 
    Lönekriterier är de egenskaper och prestationer som ledningen har prioriterat som extra viktiga på din arbetsplats och som därför ska påverka lönen. De brukar vanligtvis finnas sammanfattade i en lönepolicy . Be gärna din chef att klargöra hur lönekriterierna i policyn ska tolkas.
  • Se till att du själv har en tydlig bild av dina arbetsuppgifter och vad du presterat under året som gått. 
    – Har du blivit befordrad, fått ökat ansvar eller svårare och fler arbetsuppgifter? 
    – Om du och din chef har kommit överens om vilka mål som du ska jobba mot tar du fram siffror eller exempel på hur du uppfyllt eller överträffat målen.  
    – Lyft exempel på hur du har bidragit med idéer som kan leda verksamheten framåt.
  • Ha koll på vad andra med liknande arbetsuppgifter tjänar.
    Marknadslöner visar aktuella lönelägen för de vanligaste yrkena bland Unionens medlemmar. Var medveten om att statistik bara är en ögonblicksbild och inte ett facit på viken lön du borde ha. Du kan också prata med vänner och bekanta med liknande befattningar och jämföra. Men kom då ihåg att även om ni har samma titel, så kan exempelvis arbetsinnehållet och olika arbetsplatsers generella lönenivåer variera stort.
  • Var påläst om hur det går för verksamheten. 
    Din kunskap om verksamhetens ekonomi kan ge dig en möjlighet att antingen bekräfta eller genomskåda din chefs påstående eller argument om huruvida det finns pengar för löneökningar eller inte. Den visar även att du har ett intresse för verksamheten som helhet. Om det används rätt, så uppfattas detta ofta som något positivt av chefen.

Gör så här under lönesamtalet

Föreslå konkret löneökning

  • När det är dags att lägga ett konkret löneförslag, ska det inte finnas några frågetecken kring varför du begär den lönen. Argumenten för själva löneökningen ska redan vara sakligt presenterade.
  • Ofta behöver din chef diskutera lönesättningen med andra chefer och ha  lönesamtal  med andra medarbetare innan din slutliga lön bestäms. Om du omfattas av Unionens kollektivavtal ska förslagen på nya löner förhandlas enligt reglerna i kollektivavtalet. Om Unionen har en fackklubb på arbetsplatsen, så ska arbetsgivarens förslag till nya löner ses över av klubben för att bland annat säkerställa att lönerevisionen har gått rätt till. Efter det får du information från din chef om din individuella löneökning. Vilken löneökning du slutligen får meddelas vanligen i ett så kallat löneåterkopplingssamtal, även kallat lönesättande samtal.

Överväg anställningsförmåner

  • Om det verkar vara helt omöjligt att få din chef att ge dig den lönehöjning som du önskar, så kan du alltid försöka att istället få delar i form av andra anställningsförmåner. Det kan till exempel vara en extra pensionsinbetalning, en extra semestervecka eller tjänstebil. Ibland kan det vara lättare, eftersom det är mer förmånligt skattemässigt för din arbetsgivare.
    Tänk dock på att förmåner, till skillnad från lön, inte alltid ingår i beräkningarna som ligger till grund för andra försäkringssystem såsom allmän pension, tjänstepension, sjukpenning med flera.
  • Det är också relativt vanligt att bli erbjuden ett bonusprogram istället för löneförhöjning. Men även här finns det risker. Dels är detta en mycket osäker inkomst och ofta förbehåller sig arbetsgivaren rätten att ensidigt förändra villkor eller säga upp bonusen.

Påminn om det som är nytt sen sist

  • Det är inte säkert att chefen vet om allt nytt du gör eller kommer ihåg allt du gjort under året. Skriv ner vilka nya arbetsuppgifter och nya ansvarsområden du fått sedan förra lönehöjningen, så du inte glömmer något i samband med lönesamtalet eller löneförhandlingen.

Påminn om förra årets löften

  • Skriv alltid ner vad ni kommer överens om, så att du kan påminna arbetsgivaren om det vid nästa års lönesamtal . Se till att du har gjort din del av överenskommelsen. Påminn din chef om vad ni kom överens om. Det är svårt att backa från ett tydligt löfte.

Plus och minus under lönesamtalet

Plus: Var öppen och prestigelös. En bra förhandlingsteknik är att inleda förhandlingen med att ställa många frågor och lyssna. Detta är speciellt viktigt om du har en ny chef.

Plus: Var lösningsorienterad. Lås inte fast dig vid ett enda mål för din lön. Prata om alla de frågor som har med din  löneutveckling  att göra. Det finns alltid en lösning som båda parter kan acceptera. Man måste bara hitta den.

Plus: Var envis och ge inte upp för lätt. Att vara lite envis och upprepa argument och önskemål kan vara en bra strategi. Chefen vill i grunden också ha en bra relation till dig. Så småningom kan det dyka upp ett ”ja”.

Minus: Undvik att jämföra dig med andra. Det är sällan framgångsrikt att klaga på att en kollega har en högre lön än du. Det kan finnas en hel mängd skäl till varför personen i fråga har en högre lön och du framstår mer som avundsjuk och oprofessionell än saklig och påläst.

Minus: Undvik att ställa ultimatum om att du ska sluta om du inte får den löneökning du begär. Det kan du bara göra om du verkligen har för avsikt att genomföra det.

Minus: Undvik känsloargument och argument utifrån din personliga ekonomi. Utgå från verksamhetens behov istället.

Om du känner dig missnöjd med lönesamtalet

  • Om du känner att du inte får gehör från din chef för en högre lönenivå, så kan du prova att vända på frågeställningen. Be din chef att ge konkret exempel på vad du borde ha gjort eller hur du borde ha agerat för att det skulle ha motiverat en högre lönenivå.
  • Kommer det upp någon form av kritik som du inte hört tidigare, så ska du ifrågasätta varför det inte tagits upp tidigare, till exempel vid utvecklingssamtalet. Be chefen att ge tydliga exempel på situationer där han eller hon ser att det brister. Be också att chefen beskriver hur han eller hon skulle ha velat att du agerade i det exempel som tagits upp. Om du känner att kritiken är orättvis, så säg det och be att få återkomma när du fått tänka igenom det som sagts.
  • Blir du inte nöjd med din nya lön, tala om det och be att få betänketid. Du som är medlem i Unionen och har en Unionenklubb på arbetsplatsen kan kontakta klubben för att få råd om hur du kan gå vidare. Saknar du fackklubb kan du istället kontakta Unionens medlemsrådgivning.
  • Om du inte får något lönepåslag alls eller ett väldigt lågt, så står det i många  kollektivavtal  att du och din chef gemensamt ska ta fram en  åtgärdsplan . Den ska innehålla en plan för hur du ska kunna förbättra din  löneutveckling .
  • Om du upplever att din chef bryter mot diskrimineringslagen i lönesättningen, eller att din föräldraledighet har påverkat lönesättningen, så ska du påpeka det. Som medlem kan du kontakta Unionen för att få hjälp.

Skriv alltid avtal

Skriv avtal om det du och din arbetsgivare kommit överens om, så att det är tydligt vad som gäller.

Titta på vår film om lön- och utvecklingssamtal

Filmen är cirka 15 minuter lång. 

Media URL

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg

Minimera