Om du har får besked om uppsägning, är du inte ensam. Det händer de flesta någon gång i arbetslivet. Men du vet väl att du kan ha rätt till återanställning om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist? Det här behöver du ha koll på!
Om det händer på din arbetsplats, om du blir en av dem som sägs upp, kom ihåg att göra anspråk på företrädesrätten till återanställning!
Jo, för om det vänder och företaget nyanställer en tid efter att du blivit uppsagd på grund av
arbetsbrist
och tjänsten matchar din kompetens, då ska du ha förtur till den tjänsten, enligt lagen om anställningsskydd, LAS.
Det krävs dock att du har varit anställd i minst 12 månader under de senaste tre åren och framför allt, att du har gjort anspråk på företrädesrätten.
Du måste säga till själv
För att du ska kunna hävda din rätt att gå före i kön måste du ha uttryckt din vilja att komma tillbaka, helst direkt när du får besked om
uppsägning
men åtminstone innan din sista dag som anställd och det bör göras skriftligt.
- Det kan räcka att skicka ett mejl med texten: ”Jag vill göra anspråk på företrädesrätten till återanställning”, tipsar Jenny Balotis, som är en av medlemmarnas rådgivare på Unionen.
Har du gjort det ska arbetsgivaren höra av sig när det uppstår en ledig tjänst som matchar din kompetens. Men det är bäst att du håller koll själv också. Det händer att arbetsgivaren missar att meddela tidigare uppsagda.
- Arbetsgivaren kanske inte heller känner till att du kan ha kompetens för en annan tjänst än den du senaste hade. Därför är det bäst att du själv försöker hålla koll på om företaget börjar annonsera lediga tjänster.
Om du blir uppsagd på grund av
arbetsbrist
efter att ha varit anställd sammanlagt minst 12 månader under en treårsperiod hos samma arbetsgivare kan du ha
företrädesrätt
till återanställning. Företrädesrätten gäller i nio månader efter din sista arbetsdag, enligt §25 LAS.
Gör så här:
Gör ditt anspråk skriftligt, till exempel i ett mejl till arbetsgivaren.
Formulera det så här: ”Jag vill göra anspråk på företrädesrätten till återanställning.”
Skicka ditt anspråk innan din sista anställningsdag.
Uppstår en ledig tjänst som matchar din kompetens under de följande nio månaderna ska du erbjudas den tjänsten.
Men håll koll på annonser och kolla av med gamla kollegor för att se om arbetsgivaren rekryterar till tjänster som matchar din kompetens, även om det gäller en annan tjänst än den du senast hade.
OBS!
Om du och din arbetsgivare kom överens om någon form av ”utköp” i samband med din
uppsägning
finns risk att du avsagt dig rätten till förtur. Det är vanligt att det skrivs in i avtal om utköp, att den anställde avsäger sig rätten till företräde till återanställning. Läs mer om det längre ned.
Bäst med klubb på arbetsplatsen
Jenny Balotis berättar om en förtvivlad medlem som ringde för en tid sedan, innan coronapandemin slog till. Vi kan kalla honom Jocke.
Jocke hade gjort anspråk på företrädesrätten precis som man ska. Efter en tid i arbetslöshet träffade han några av sina gamla kollegor, som han höll kontakten med. De berättade att det var en ny person på väg in, till Jockes gamla tjänst.
Jocke hörde genast av sig till arbetsgivaren och påminde om hans förtur till återanställning. Men arbetsgivaren menade att det nu behövdes en annan kompetens på den tjänsten, än den Jocke hade.
Han saknade nämligen ett språk som behövdes i tjänsten, fick han veta. Men Jocke hade aldrig stött på en situation där han hade behövt ett annat språk, under de år han jobbat där, berättade han när han ringde till sina rådgivare på Unionen.
- Det är svårt att avgöra utifrån vilka specifika kompetenser som krävs i en viss verksamhet. Men om det finns en Unionenklubb på arbetsplatsen så finns mycket bättre insyn i de specifika omständigheterna. Klubben kan också hålla koll på tjänster som utlyses och ifrågasätta kompetenskrav som framstår som oskäliga, på ett helt annat sätt än från centralt håll, förklarar Jenny Balotis.