Det händer nästan alla någon gång i arbetslivet, men det är inte roligt att få besked om
uppsägning
. Lägg ett bokmärke på den här sidan så har du den här checklistan till hands, och kan också stötta en kollega eller vän som varslas om
uppsägning
.
Checklistan vid uppsägning:
- Hänvisa till ditt fackförbund så snart du får besked om
uppsägning
. Arbetsgivare är enligt lag skyldig att förhandla med ditt fackförbund vid en
uppsägning
och det kan innebära ett lagbrott om arbetsgivaren verkställer uppsägningen utan
förhandling
.Vid en
tillsvidareanställning
behöver arbetsgivaren saklig grund för
uppsägning
och detta behöver de bevisa i en
förhandling
med fackförbundet. (Inte medlem än? Ansök direkt.)
- OBS! Skriv inte under något utan att ha rådgjort med dina fackliga rådgivare. Får du ett erbjudande - be att få ta det med dig och hör sedan av dig till dina rådgivare på Unionen, innan du lämnar besked. Du behöver aldrig lämna ett svar vid sittande möte.
- Ta reda på din
uppsägningstid
. Uppsägningstiden regleras i kollektivavtalet om det finns ett sådant på din arbetsplats. Annars är det ditt
anställningsavtal
och i slutändan lagen om anställningsskydd, LAS, som reglerar den frågan. Kontakta dina fackliga rådgivare om du känner dig osäker.
- Måste man jobba under uppsägningstiden? Du har en skyldighet att arbeta under hela uppsägningstiden men du och din arbetsgivare kan komma överens om arbetsbefrielse. Det innebär att du är anställd och får lön och förmåner precis som vanligt men du behöver inte utföra några arbetsuppgifter under uppsägningstiden. Om ni träffar en sådan överenskommelse bör du se till att få den i skrift. Att få det bekräftat i ett mejl duger gott. Men helst till din privata mejl, som du själv kontrollerar.
- Ja, det går bra att förlägga semesterdagar till uppsägningstiden OM du och arbetsgivaren kommer överens om det - men arbetsgivaren får inte tvinga dig att ta ut dina semesterdagar under uppsägningstiden utan ditt medgivande.
- Sitta på jobbet och söka nytt jobb? Om du är uppsagd på grund av
arbetsbrist
har du rätt att på arbetstid söka nytt arbete och även att gå på intervjuer - men obs, i skälig omfattning. Ditt främsta ansvar är fortfarande att utföra dina (ännu) befintliga arbetsuppgifter.
- Kom ihåg att göra anspråk på din
företrädesrätt
till återanställning. Den rätten har du om du arbetat mer än 12 månader sammanhängande för samma arbetsgivare innan du sägs upp på grund av
arbetsbrist
- men kom ihåg att du måste själv göra anspråk på din
företrädesrätt
, helst skriftligt (tex mejl) och senast din sista arbetsdag.
Har du gjort det ska du ha förtur ifall att företaget börjar rekrytera igen inom en niomånadersperiod efter din
uppsägning
, och den lediga tjänsten matchar din kompetens. OBS! Om du kommit överens med arbetsgivaren om ett så kallat avgångsvederlag är det vanliga att du också avsagt dig din
företrädesrätt
.
- Gå direkt till Arbetsförmedlingen. Förhoppningsvis har du hittat en ny anställning innan den gamla löper ut men om så inte är fallet bör du skriva in dig på arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Det krävs för att få a-kassa och för att din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) inte ska påverkas. Den tid som löper mellan din sista anställningsdag och den dag du anmäler dig hos Arbetsförmedlingen räknas bort. Kontakta din a-kassa om du har frågor rörande din
uppsägning
och vad som sker sedan.
- Ansök om ersättning från din
inkomstförsäkring
. Är du medlem i både fackförbundet Unionen och i
a-kassan
? Grattis, då omfattas du av vår
inkomstförsäkring
och uppfyller du bara villkoren får du upp till 80 procent av din tidigare lön i närmare sju månader efter att din
uppsägningstid
är slut. Då har du gott om tid på dig att ta dig vidare. Men du behöver göra en separat ansökan till inkomstförsäkringen och det gör du här.
- Men först: ansök om medlemskap i Unionen.
Säkrast är att bli medlem i god tid innan det börjar varslas. Precis som med vilken försäkring som helst krävs en viss kvalificeringstid för att kunna ta del av alla tjänster från Sveriges största fackförbund.