Fyll kompetensgapet

Världen förändras i en rasande fart. Utan satsningar på kompetens riskerar individer, näringslivet och Sverige som nation att halka efter. Vi står inför stora utmaningar – men också enorma möjligheter. Det är dags att agera!

Media URL

Sverige riskerar att hamna på efterkälken

Frågan är inte om arbetsmarknaden förändras, utan hur mycket, hur snabbt och om vi är rustade för att möta dem. Vi står inför en av de största omställningarna på flera generationer – drivet av digitalisering och klimatomställning. Det skapar helt nya förutsättningar för individer, företag och samhället i stort.

Sverige har redan idag hög arbetslöshet och stor kompetensbrist. Det visar att den omställning vi står inför inte längre är en avlägsen framtidsfråga – den är redan här. Om vi inte agerar nu, riskerar gapet mellan efterfrågad och befintlig kompetens att växa. Det hotar inte bara anställningstryggheten, utan även näringslivets konkurrenskraft och Sveriges position i den globala ekonomin.

Kompetenssatsningar är nyckeln

Vi har anpassat oss till stora omställningar förut – och vi har allt att vinna på att göra det igen. För att klara den snabba teknikutvecklingen och den gröna omställningen måste vi satsa på kompetens.

Trygghetsöverenskommelsen, där Unionen genom PTK spelade en avgörande roll, var en viktig milstolpe för att ge yrkesverksamma bättre möjligheter att utvecklas mitt i arbetslivet. Men det räcker inte – mer behöver göras!

Arbetstagarna är vår viktigaste resurs. När de utvecklas, växer också företagen och Sverige som nation.  Politiken måste skapa rätt förutsättningar genom att stärka utbildningssystemet så att fler får möjligheten att ta de jobb som redan finns – och kommer att skapas. 

Samtidigt har även arbetsgivarna ett ansvar att kompetensutveckla sina anställda. Kompetensbristen påverkar dem i allra högsta grad, och de behöver också vara en del av lösningen för att framtidssäkra sin konkurrenskraft.

Vi befinner oss i en unik tid där de beslut som fattas här och nu, kommer att få en direkt påverkan på vår framtid. Nu har vi en gyllene möjlighet att stärka Sveriges position och skapa ett bättre och framtidssäkrat arbetsliv. Det är dags att agera nu.

Vad vill Unionen?

  • Ökade satsningar bland arbetsgivarna på kompetensutveckling : Kompetensbristen är ett stort problem för företag och de måste vara en del av lösningen genom att investera i sina anställdas kompetensutveckling för att framtidssäkra sin konkurrenskraft.
  • Förbättrad handläggning av omställningsstudiestödet: Tilldela nödvändiga resurser till CSN och Försäkringskassan för att effektivisera handläggningen av omställningsstudiestödsansökningar. Ett utvecklat systemstöd för CSN:s handläggning och de regelförenklingar som planeras är bra, men löser inte hela problemet och tar lång tid innan de får effekt. CSN behöver en utökad budgetram även 2026 och 2027.
  • Se över finansieringsmodellen för högre utbildning: Det nuvarande systemet för resurstilldelning ger otillräckliga incitament för lärosäten att investera i utbildning för yrkesverksamma. Utforma ett nytt system som ger universitet och högskolor stabila villkor för att erbjuda relevant och flexibel utbildning anpassad för livslångt lärande. Inför ytterligare resurser till högre utbildning.
  • Inför särskilda resurser för yrkesutbildningar: Tilldela universitet och högskolor särskilda resurser för utbildningar som riktar sig till yrkesverksamma, utöver befintliga takbelopp.
  • Genomför Valideringsdelegationens förslag om högskolan: Ett effektivt system för livslångt lärande kräver förmågan att validera faktisk kompetens. Implementera Valideringsdelegationens förslag i utredningen om högskolan. Inför en ersättning till universitet och högskolor för validering som leder till tillgodoräknande.
  • Fortsätt utvecklingen av yrkeshögskolan: Fortsätt att utveckla både program och kurser i yrkeshögskolan för att möta utbildningsbehoven hos både förstagångsstuderande och yrkesverksamma. Inför fördjupningsutbildningar som ger en kvalificerad yrkeshögskoleexamen på ett år i stället för två.