Semesterfrågorna du behöver ha koll på som chef

Vad gäller egentligen när dina medarbetare har semester? Får du exempelvis ta kontakt om det krisar på jobbet? Och vad händer om en medarbetare blir sjuk eller bryter benet, kan hen avbryta semestern då? Här får du svar på några av de vanligaste semesterfrågorna.

Planera för ledighet – både för dig och medarbetarna

Semester är viktigt för återhämtning och för att ägna tid åt annat än jobb. Du och dina medarbetare ska med gott samvete kunna njuta av semestern. Det betyder att verksamheten inte får vara beroende av att medarbetarna eller du själv kollar av mejl och telefon när ni egentligen ska vara helt lediga.

Om du i din chefsroll har funderingar kring det bör du vända dig till din egen chef eller till HR-avdelningen.

Semesterklädd kvinna ligger på stranden och tittar på sin mobiltelefon

Vanliga frågor om din och dina medarbetares semester

Här hittar du svar på några vanliga frågor som du som chef behöver hålla koll på inför semestern.  

  1. Får en medarbetare ändra sin semester?

    Den semester som är beviljad är den som gäller och din medarbetare har inte rätt att flytta sina semesterdagar på egen hand. Men självklart kan du och din medarbetare gemensamt komma överens om att flytta eller ändra beviljade semesterdagar. 

    Att avbryta eller ändra semestern

  2. Får en medarbetare avbryta sin semester vid sjukdom?

    Ja, dina medarbetare har rätt att avbryta semestern vid sjukdom. Semesterns huvudsakliga syfte är återhämtning, rekreation och avkoppling. Därför finns rätten att avbryta semestern vid sjukdom och istället ta ut semestern vid ett senare tillfälle. Du och din medarbetare bestämmer tillsammans när detta ska ske.

    Detsamma gäller om en medarbetares barn blir sjukt under semestern. Då går det att byta semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning.

    Om din medarbetare avbryter semestern på grund av sjukdom behöver hen sjukanmäla sig så snart det är möjligt samt kunna styrka skälen, om det behövs. Påminn gärna dina medarbetare om vilka rutiner för sjukanmälan och anmälan om vab som gäller på arbetsplatsen.

    Sjukdom i samband med semester

  3. Kan jag förvänta mig att en medarbetare svarar på e-post under sin semester?

    Nej, dina medarbetare har inte någon skyldighet att vara anträffbara på mobil eller mejl under semestern, vare sig för kunder, kollegor eller dig själv. Det spelar ingen roll om medarbetarna använder jobbmobilen eller jobbdatorn privat. Samma sak gäller naturligtvis dig själv. Du har ingen skyldighet att svara på mejl eller telefon under din semester.

    Tillgänglighet under semestern

  4. Får jag som chef avbryta en medarbetares semester?

    Om det finns tungt vägande skäl så finns möjlighet för dig som chef att beordra medarbetare att avbryta sina semestrar och istället komma in och jobba. Exempel på tungt vägande skäl är om det skulle inträffa något oförutsett som hela företaget står och faller med och att det därför är nödvändigt att medarbetare går in och jobbar. 

    Om det i efterhand visar sig att det inte fanns tillräckligt tungt vägande skäl, kan arbetsgivaren bli skyldig att betala ut skadestånd till berörda medarbetare. Gör gärna en bedömning tillsammans med en facklig representant på arbetsplatsen om du känner dig osäker.

    Att avbryta eller ändra semestern
  5. Hur fungerar förskottssemester?

    Normalt behöver en medarbetare ha tjänat ihop till semesterlön under det så kallade intjänandeåret innan hen får betald semester. Men vissa arbetsplatser har ett system med förskottssemester. Det innebär att den som är ny på jobbet, och alltså inte jobbat ett helt intjänandeår , behåller sin månadslön under semestern (dock utan semestertillägg ).   

    Om arbetsgivaren kommit överens med medarbetaren om att hen ska ta ut betald semester i förskott får hen en skuld till företaget som avskrivs efter fem års anställning.

    Om medarbetaren sedan själv väljer att säga upp sig inom fem år, eller om företaget oturligt nog skulle gå i konkurs, har arbetsgivaren rätt att dra av skulden på medarbetarens innestående  semesterersättning . Det gäller däremot inte om medarbetaren skulle vara tvungen att avsluta sin tjänst på grund av  arbetsbrist , sjukdom eller om arbetsgivarens skyldigheter gentemot medarbetaren inte respekteras – då avskrivs förskottssemestern.

    Om förskottssemester
    Om semesterår och intjänandeår

Råd och stöd för dig som chef

Att vara chef innebär ansvar, befogenheter och utmaningar. Här får du användbara råd och stöd i din roll som ledare.

Kontakta Unionen Chef

Via Unionens chefslinje får du direkt svar på frågor inom arbetsrätt, arbetsmiljö, lön eller avtalsgranskning. Du kan också bli hänvisad vidare till våra experter inom förhandlingshjälp, karriärplanering med mera.

Som medlem får du mer

Bli medlem i Unionen Chef – Sveriges största fackförbund för chefer. Då får du rådgivning genom Chefslinjen, utbildningar och förmåner som hjälper dig att utveckla ledarskapet.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg