Rättigheter och regler för föräldraledighet

Alla föräldrar har en lagstadgad rätt att vara föräldralediga. Du kan ta ut föräldraledighet på heltid eller deltid. Under tiden som du är föräldraledig har du kvar din anställning och de rättigheter som du har genom den.

Rätt till föräldraledighet oavsett anställningsform

När du är föräldraledig är du tjänstledig från ditt arbete och har din anställning och dina anställningsrättigheter kvar. Rätten att vara hel- eller deltidsföräldraledig regleras i föräldraledighetslagen och gäller oavsett vilken anställningsform du har.

Du har rätt att vara föräldraledig i tre perioder per kalenderår, men om du är överens med arbetsgivaren går det att fördela ledigheten över fler perioder. Efter att barnet är 18 månader har du bara rätt att vara föräldraledig under dagar som du tar ut föräldrapenning. 

Ledighet innan och efter barnet fyllt 18 månader

Du har rätt att vara helt föräldraledig, utan att ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan, upp till att barnet är 18 månader. I samband med att barnet föds kan du som förälder som inte föder barnet ta ut 10 dagars ledighet från jobbet med tillfällig föräldrapenning. Se Försäkringskassans regler

Efter att barnet är 18 månader har du rätt till föräldraledighet om du tar ut hel föräldrapenning. Ha dock med i planeringen att din SGI (sjukpenningsgrundande inkomst) bara är skyddad fram till barnet är ett år. Tar du inte ut föräldrapenning när du är föräldraledig från jobbet efter att barnet är 18 månader kan arbetsgivaren kräva att du kommer tillbaka, åtminstone på deltid. Om du behöver bevisa att du tar ut hel föräldrapenning kan du få ett intyg från Försäkringskassan.

Checklista vid föräldraledighet

Få praktiska råd för föräldraledigheten – från förberedelserna innan ledigheten, till vad du kan tänka på under tiden som föräldraledig och vad som gäller när du kommer tillbaka till jobbet.

Anmäl föräldraledighet två månader i förväg

Om du ska vara föräldraledig ska du anmäla det till din arbetsgivare minst två månader innan ledigheten börjar eller så snart som möjligt (om du av någon anledning inte kan anmäla det två månader innan).

Du kan förslagsvis meddela att du ska vara föräldraledig genom att skriva ett mejl och prata med arbetsgivaren. Skriv i mejlet att du vill vara föräldraledig och informera om vilken period ledigheten planeras pågå. Spara en kopia på det du skickat till arbetsgivaren för säkerhets skull. 

Arbetsgivaren kan inte neka dig föräldraledighet. Det innebär att du inte behöver ansöka om föräldraledighet utan det räcker att meddela att du ska vara föräldraledig, eftersom du inte behöver få den beviljad. 

Om du ska vara deltidsföräldraledig ska arbetsgivaren förlägga föräldraledigheten enligt dina önskemål om det inte medför påtaglig störning i verksamheten. Som medlem kan du kontakta Unionen om du får problem med det.

Dela upp föräldraledighet

Det finns många möjligheter att dela på föräldraledighet. Det går bland annat att dela perioder av hel föräldraledighet mellan sig eller att dela på föräldraledighet under en och samma dag. 

Föräldraledighetslagen ger varje förälder rätt att dela upp uttaget av ledighet till högst tre perioder för varje kalenderår, men om du är överens med din arbetsgivare går det att fördela ledigheten över fler perioder. Om du exempelvis begär ledigt för samtliga jämna veckor under en viss period, så avser den ansökan en period i föräldraledighetslagens mening. Med lite planering brukar det därmed gå att få ut den delade föräldraledighet som önskas.

Under del av dag finns det möjlighet att ta ut föräldrapenning i olika grad enligt Försäkringskassans regler, med motsvarande rätt till delledighet från arbetsgivaren. 

Om ni är två föräldrar som delar på föräldraledigheten är det bra att tänka på att försöka dela lika på de betalda och obetalda dagarna med föräldraledighet, oavsett hur ni planerar den. 

Skydda din SGI efter att barnet fyllt ett år

Om du är föräldraledig och inte tar ut hel föräldrapenning från och med barnets ettårsdag, så riskerar din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) att påverkas. Den ligger bland annat till grund för storleken på din ersättning om du skulle bli sjuk och för din föräldrapenning. Fram till barnets ettårsdag är SGI:n skyddad. Kolla alltid Försäkringskassans regler när du planerar din ledighet.

Antal dagar med föräldrapenning 

Försäkringskassan har information om antalet dagar med föräldrapenning som du har rätt till. Ett visst antal dagar kan föras över till annan förälder eller till någon annan som är försäkrad för föräldrapenning enligt Försäkringskassans regler. Ett förutbestämt antal dagar med föräldrapenning kan tas ut som så kallade dubbeldagar, som ger möjlighet för föräldrar att vara föräldralediga samtidigt.
Mer om föräldrapenning hos Försäkringskassan

Om löneavdrag vid föräldraledighet

Föräldralön – möjlighet till extra ersättning när du omfattas av kollektivavtal

Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal kan du ha rätt till föräldralön från din arbetsgivare utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan.
Mer om föräldralön

Möjligt att vara föräldraledig med någon annans barn

Det finns möjlighet att vara föräldraledig med någon annans barn än dina egna om du är försäkrad för föräldrapenning enligt Försäkringskassans regler och dagar med föräldrapenning förs över till dig. Mer information om vem som kan vara föräldraledig med föräldrapenning finns hos Försäkringskassan

Arbetsgivaren får inte missgynna dig

Arbetsgivaren får inte missgynna dig av skäl som har att göra med att du planerar att vara, är eller har varit föräldraledig. Det gäller exempelvis när det kommer till din löneutveckling men också i samband med eventuella uppsägningar på arbetsplatsen. Din arbetsgivare kan alltså inte ändra dina arbetsuppgifter eller säga upp dig utan att kunna påvisa sakliga skäl och utan förhandling med ditt fackförbund. Det gäller oavsett om du är föräldraledig eller inte.

Se till att du har ett skriftligt anställningsavtal där det framgår vilken tjänst du har i din anställning och ta, om det är möjligt, gärna fram en arbetsbeskrivning innan du går på föräldraledighet som beskriver vilka dina huvudsakliga arbetsuppgifter är.
Om anställningsavtal

Om du som är medlem skulle få problem med din anställning i samband med din föräldraledighet, kontakta Unionenklubben eller arbetsplatsombudet (om något av det finns på din arbetsplats). Du kan också kontakta Unionens rådgivning.

Lägre inkomst kan ge sänkt medlemsavgift

Som medlem i Unionen betalar du medlemsavgift i relation till din inkomst. Får du lägre månadsinkomst under din föräldraledighet finns möjlighet att ansöka om tillfälligt sänkt medlemsavgift hos Unionen. Tillfälligt sänkt avgift

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg