Almedalen
Här hittar du allt om Unionens medverkan i Almedalen 2024.
Här hittar du allt om Unionens medverkan i Almedalen 2024.
Unionen är i Almedalen 2024 för att driva frågor om framtidens trygghet i arbetslivet. Vi kommer arrangera seminarium om kompetensbehov, om svenska modellen och ett seminarium om vad Riksbankens räntebesked får för konsekvenser på avtalsrörelsen.
Den svenska modellen med arbetsmarknadens parter som centrala aktörer upprätthåller en stabil och balanserad samhällsekonomi. Men har nu denna modell i samband med moderna, snabbväxande, företag som revolutionerar branscher med sin teknologi och affärsmodeller sett sina dagar räknade?
Vi lever i en globaliserad värld där vi ser framväxten av moderna, snabbväxande, företag som revolutionerar branscher med sin teknologi och affärsmodeller. Som konsumenter tar vi del av produkter och tjänster som förändrat hur vi lever och kommer att leva våra liv. Men vad händer när dessa nya företag möter en verklighet som de inte tycker passar dem och vilka konsekvenser får det? I debatten hörs högljudda röster för att den svenska modellen är ett hinder för utveckling och framgång. Vad talar för att den svenska modellen borde dö och vad talar för att den borde fortsätta leva och utvecklas?
Medverkande:
Anställda behöver vidareutbildning och arbetsgivare är i behov av ny kompetens. Hur fyller vi kompetensgapet? Vilka är framgångsfaktorerna för att skapa ett relevant och tillgängligt utbildningsutbud, som matchar individernas och företagens kompetensbehov och säkerställer Sveriges konkurrenskraft?
Skillnaden mellan den kompetens som nuvarande arbetstagare har och den som arbetsgivarna efterfrågar är stor. Behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är därför omfattande – men hur står det egentligen till med högskolornas och universitetens förutsättningar för att skapa ett relevant kursutbud? Finns det exempel på regioner som har lyckats bättre än andra med matchningen mellan utbudet av, och efterfrågan på, kompetens och vad kan vi lära av dem? Vi presenterar resultatet av en undersökning om hur de svenska riksdagsledamöterna ser att frågan om kompetensmatchning bör lösas. I samtalet deltar aktörer som på regional och lokal nivå har hittat lösningar som faktiskt fungerar och som kan inspirera i arbetet med att fylla kompetensgapet.
Medverkande:
Riksbankens räntebesked får följder på svensk ekonomi. Hur ändrar den förutsättningarna för svensk ekonomi och vilka konsekvenser får den på kommande avtalsrörelse ? Vad lärdomar drar vi fram till nästa inflationschock?
Sverige står inför en ny avtalsrörelse . Lönebildningen har stor betydelse för hur inflationen kommer att utvecklas, vilket gör den till en viktig faktor för penningpolitiken. Samtidigt spelar penningpolitiken en central roll i lönebildningen genom att förankra inflationsförväntningarna. Både prognoser och ledande indikatorer visar att en ljusning i konjunkturen är att vänta under året och framför allt 2025. Lågkonjunkturen förväntas därmed bli relativt mild och inte så utdragen. Det här är välkomna signaler för svensk ekonomi och svenska löntagare. Vilka konsekvenser får dagens räntebesked för hur stor kommande löneökning blir och vilka konsekvenser får beskedet på kort och lång sikt? Det är två av flera frågor vi ställer under seminariet.
Medverkande:
Vi kommer självklart också delta i andras arrangemang. Eftersom Unionen har över 700 000 medlemmar har vi insikter och åsikter i mängder av frågor och branscher. Här kan du se var och när.