Aktuellt i avtalsrörelsen

Här hittar du aktuella artiklar och nyheter om Unionens arbete i avtalsrörelsen.

Avtalsnyhet: Efter hot om konflikt har Unionen idag enats om nya kollektivavtal med Almega på Innovationsföretagen, Tjänsteförbunden Serviceföretagen, Tjänsteförbunden Utbildningsföretagen samt Tjänsteförbunden Utveckling och Tjänster inom Almega. Förhandlingarna under medling fortsätter dock på Medieföretagen Public serviceföretagen.
Avtalsnyhet: Även Medieföretagen säger nej till Unionens avtalskrav och Unionen varslar om stridsåtgärder på ytterligare ett avtalsområde inom Almega. Varslet berör Unionens medlemmar på SVT i Stockholm.
Avtalsnyhet: Unionen och Energiföretagens Arbetsgivareförening (EFA) har idag tecknat nytt kollektivavtal. – På ännu ett avtal har vi nått framgång och avtalat om löneökningar och kommit överens om ytterligare arbetstidsförkortning, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.
Avtalsnyhet: Unionen varslar om konflikt inom Almega Tjänsteförbunden på avtalen Utbildningsföretagen, Utveckling & Tjänster, Serviceföretagen samt på Almega Innovationsföretagen och Almega Medieföretagen.


Avtalsnyhet: Unionen och TechSverige har nått en överenskommelse om nya kollektivavtal. Förhandlingarna var dock så tuffa att Unionen mobiliserade sina förtroendevalda och varnade för konflikt.

Avtalsnyhet: Unionen och TechSverige har enats om ett nytt kollektivavtal för avtalsområde Telekom. Avtalet ger Unionens medlemmar det de efterfrågat mest, nämligen högre lön och kortare arbetstid.
Avtalsnyhet: – Vi har lyckats införa arbetstidsförkortning på IT-avtalet. Det banar väg för en attraktivare bransch och ger våra medlemmar bättre förutsättningar för balans i livet, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.
Avtalsnyhet: Unionen har tecknat normerande avtal för tjänstemän inom industrin. Det nya avtalet har ett totalvärde på 6,4 procent för en avtalsperiod på två år och ger även Unionens medlemmar kortare arbetstid.
Avtalsnyhet: Idag, den 1 april, klockan 9.00 hålls en presskonferens för att presentera överenskommelsen om nya kollektivavtal inom industrin. Vi har därmed ett märke som är normerande även för kommande förhandlingar.
Avtalsnyhet: På närmare 60 av Unionens totalt cirka 75 avtal som ska omförhandlas under avtalsrörelsen 2025 har det nu växlats krav med motparten.
Avtalsnyhet: – Avtalsförslaget är oacceptabelt och det krävs ett avsevärt högre avtalsvärde för att vi ska kunna nå en uppgörelse, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.
Avtalsnyhet: Förhandlingarna med TechSverige och Almega går trögt och tiden rinner ut. Vi kräver löneökningar och kortare arbetstid för balans i arbetslivet.
Avtalsnyhet: Nu har Opo, det vill säga de opartiska ordförandena klivit in i avtalsrörelsen. I fredags överlämnade de en första skiss på avtal till Facken inom industrin och till aktuella arbetsgivarorganisationer.
Avtalsnyhet: Unionen och Svensk Handel har växlat avtalskrav inför de kommande förhandlingarna om nya kollektivavtal för cirka 50 000 medlemmar inom handelsbranschen.
Avtalsnyhet: De senaste dagarna har det växlats avtalskrav i branscher som omfattar ca 60 000 av Unionens medlemmar.
Avtalsnyhet: Nu har förhandlingsledningen för de flesta av Unionens kollektivavtal som löper ut sista mars 2025 suttit ned med sin motpart och bytt avtalskrav med varandra.
Avtalsnyhet: Nu har Unionen växlat krav på tre nya avtalsområden inom tjänstesektorn; Almega Tjänsteförbunden Utveckling & Tjänster, Serviceföretagen och Utbildningsföretag.
Avtalsnyhet: Unionen har växlat krav inom avtalsområde Innovation. På kravlistan finns löneökningar, ökningar av lägstalöner, införande av arbetstidsförkortning och övertidskompensation för deltidsanställda.
Avtalsnyhet: Löneökningar på 4,2 procent, arbetstidsförkortning och balans i livet är några av de krav som Unionen har överlämnat till TechSverige. De å sin sida säger nej till arbetstidsförkortning och vill minska det fackliga inflytandet på arbetsplatsen.
Avtalsnyhet: Unionen, tillsammans med IF Metall och Sveriges Ingenjörer, har överlämnat avtalskrav till Teknikföretagen. Vi står fast vid vårt krav på löneökningar med 4,2 procent. Det går bra för svenska företag, och våra medlemmar, som bidrar till framgången, ska få ta del av vinsten.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg