Jobbguiden
Följ jobbguidens snitslade bana mot ditt första jobb efter examen. Du får tips, råd, checklistor och smarta tjänster som stöttar dig på vägen mot din första anställning.
Följ jobbguidens snitslade bana mot ditt första jobb efter examen. Du får tips, råd, checklistor och smarta tjänster som stöttar dig på vägen mot din första anställning.
Det första steget att ta när du ska ut i arbetslivet är att tänka igenom vad du vill arbeta med och på vilket sätt.
Är det schyssta villkor? När du är ung och ny på arbetsmarknaden finns det ett riktigt smart val du kan göra - jobba där det finns kollektivavtal. Då får du en grundtrygghet med bra anställningsvillkor från start. Det är i princip bara din egen ingångslön du behöver förhandla om.
När du vet vilken typ av jobb och vilka branscher som är mest intressanta handlar det om att systematiskt börja leta efter arbetsplatser som söker nya medarbetare.
På nätet finns tusentals tips på hur du skriver ett bra CV. Det kan vara svårt att sortera bland alla tips och råd, vilket spelar störst roll för om du får jobbet eller inte?
Redovisa inte varenda poäng på högskolan Försök att beskriva vad din utbildning i huvudsak har gått ut på och vad den har gett dig för profil, men du behöver inte gå in på varenda poäng du tagit.
Låt ditt CV vara ett levande dokument. Ha ett levande CV-dokument som du sparar och fyller på vartefter. Från grundmallen kan du sedan lätt plocka ut relevant information när du sätter samman nästa CV.
Skriv en ny ansökan till varje tjänst. Det viktiga är att arbetsgivaren känner att din ansökan är relevant för jobbet du söker. Det betyder inte att du måste skriva om hela ditt CV för varje ansökan, men kontrollera att det matchar jobbet och att informationen går snabbt att ta till sig.
Kul och grattis! Du har uppenbarligen sökt rätt jobb och skrivit en bra jobbansökan, annars hade du ju inte kommit till intervju. Nu ska du förbereda dig så ökar dina chanser att få jobbet. Men du ska också passa på att ställa dina egna frågor. Ni är ju två parter vid bordet som ska hitta varandra.
Håll inte monolog om din företagskunskap - ställ istället intresserade och initierade frågor
Har du kollat upp om arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal? Saknas det, har du en hel del att göra för att säkra dina villkor.
Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen får du en grundtrygghet med bra anställningsvillkor från start. Det är i princip bara din egen ingångslön du behöver förhandla om. Du får dessutom tjänstepension som - i en avlägsen framtid - ger dig en bättre pension.
Om arbetsplatsen däremot saknar kollektivavtal är det många villkor och förmåner du själv bör se till att greja. Och det bör du göra innan du skriver under anställningsavtalet eftersom det då reglerar dina anställningsvillkor när det saknas kollektivavtal.
Om det inte finns kollektivavtal - fundera över följande:
Grattis! Du håller på få ditt första jobb! Du har förhoppningsvis ett anställningsavtal framför dig och nu ska du alldeles snart skriva på. Men andas en gång och läs igenom denna sida först så du inte missar något viktigt när du sitter där med pennan i hand! Och be helst om någon dags betänketid så du kan kolla avtalet så du inte missar något viktigt.
Exempel. Här ser du hur ett anställningsavtal med kollektivavtal kan se ut och ett anställningsavtal utan kollektivavtal.
När du ska diskutera din lön med en ny arbetsgivare är det viktigt att du skaffar dig en realistisk bild av vad en person med motsvarande arbetsuppgifter inom samma bransch tjänar.
Unionens ingångslönerna ger en fingervisning om lönenivån för olika yrken när du har ingen eller mycket lite tidigare erfarenhet från arbetslivet.
Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen så finns också en lägsta lön som din arbetsgivare inte får gå under när din lön sätts.
Först och främst - grattis! Att börja på första jobbet efter examen är en stor sak. Nya arbetsuppgifter, nya arbetskamrater och nya sammanhang. För att din första tid på det nya jobbet ska bli så bra som möjligt har vi samlat några erfarenheter och tips.
Be dina nya kollegor om hjälp! Du blev säkert anställd för att du gav ett så självständigt och pålitligt intryck, men om du låtsas att du vet när du inte vet kommer du snart att rasera det intrycket. Om du däremot ödmjukt påminner om att du är ny här och har inte jobbat utifrån de här rutinerna förut, ger du dina medarbetare tillfälle att vara både duktiga och goda kollegor. Plus att du får reda på hur saker funkar.
Se till att ta reda på vad som förväntas av dig, egentligen. Ta reda på hur mycket du förväntas leverera på en utsatt heltid och diskutera med din chef hur du ska prioritera under tidsbrist. När friare arbetstider råder är ansvaret större på arbetsledaren att se till att belastningen är anpassad.
Säg till chefen vad du behöver. Något som är förvånansvärt lätt att glömma, är att även din nya chef är en människa som försöker att göra sitt bästa (men inte alltid lyckas). Många chefer är också överlastade med jobb och kanske inte har tid att se och fundera på vad du behöver.
Om du inte vet från början vad du kommer att behöva, vilket är ganska naturligt, kan du säga: ”Om en månad tror jag att jag har lite bättre koll på hur allting funkar här, skulle vi kunna sätta oss då och prata om förutsättningar för att jag ska kunna leverera på bästa sätt?”
Under vissa perioder på året eller under vissa projekt kan det vara extra mycket att göra och då kan du få arbeta övertid. Tänk på detta: