Förälder och föräldraledighet

Som förälder har du bland annat rätt att vara föräldraledig från jobbet, gå ner i arbetstid upp till barnet är en viss ålder och att vabba om ditt barn är sjukt.

Föräldrar har särskilda rättigheter på jobbet

Rätt till föräldraledighet och förkortad arbetstid

När du blir förälder har du enligt föräldraledighetslagen bland annat rätt att vara föräldraledig från jobbet. Du har också rätt att förkorta din arbetstid till en viss del tills barnet har fyllt åtta år eller slutat sitt första skolår.

Rätt att vabba 

Om barnet blir sjukt har du rätt att vara ledig från jobbet med tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan. Vissa väljer istället att vobba om barnet är sjukt (jobba med lön och ta hand om barn samtidigt), men det måste alltid vara frivilligt eftersom din arbetsgivare inte kan neka dig att vabba. 

Kan ha möjlighet till flexibla arbetsformer

Om du är förälder till ett barn som inte fyllt åtta år kan du begära att exempelvis kunna arbeta på distans eller få flexibel arbetstid (till exempel flexibilitet kring när du börjar eller slutar arbetsdagen). Det handlar alltså inte om ledighet, utan om en förändring av ditt arbetsmönster genom så kallade flexibla arbetsformer. Du har rätt att begära detta, och att få ett motiverat svar om arbetsgivaren skulle säga nej (förutsatt att du varit anställd i minst sex månader).

Berätta om graviditet på jobbet?

Om du är gravid har du ingen skyldighet att berätta för din chef om din graviditet förrän du själv vill det. Innan du ska vara föräldraledig behöver du dock meddela det till din arbetsgivare två månader innan föräldraledigheten börjar. 
Om ledighet före förlossning och om du jobbar i en riskfylld arbetsmiljö

Checklista: inför, under och efter föräldraledighet

Det finns en hel del råd och tips som kan vara bra att tänka på innan du går på föräldraledighet, men också under din föräldraledighet och när det är dags för återgång till arbetet efter föräldraledigheten. 

Att tänka på innan du ska vara föräldraledig:

  • Anmäl föräldraledigheten till din chef två månader innan
    Meddela din arbetsgivare skriftligt minst två månader innan att du ska vara föräldraledig. Skriv ner vilken period föräldraledigheten gäller och när du planerar att komma tillbaka till jobbet igen. Att du måste meddela arbetsgivaren två månader innan står i föräldraledighetslagen.
  • Bestäm hur du vill bli kontaktad
    Stäm av med din chef om och hur du vill bli kontaktad när du är ledig samt hur ni ska hantera löne- och utvecklingssamtalet under föräldraledigheten.
  • Spara en skriftlig befattningsbeskrivning
    Ta fram en aktuell befattningsbeskrivning för din roll, så att den finns skriftlig. Den är bra att ha eftersom du, som utgångspunkt, har rätt att komma tillbaka till samma tjänst som du hade innan du gick på föräldraledighet.
  • Finns det kollektivavtal? Ta reda på reglerna för föräldralön
    Den lagstadgade föräldrapenningen ansöker du om hos Försäkringskassan och genom den får du ekonomisk ersättning under föräldraledigheten. Men om det finns kollektivavtal på din arbetsplats kan du också få ersättning från din arbetsgivare i form av föräldralön.
    Mer om föräldralön
  • Kolla upp vad som händer med dina pensionsinbetalningar
    Om du omfattas av kollektivavtal och har ITP1 får du tjänstepension inbetalad en viss tid under föräldraledigheten. Om du jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal behöver du ta reda på vad som händer med dina tjänstepensionsinbetalningar under din föräldraledighet.
    Om pensionsinbetalningar under föräldraledighet 

    Om du har barn som ännu inte fyllt fyra år kan du har rätt till extra pension till din allmänna pension, så kallad pensionsrätt vid barnår, med syfte att minska de negativa effekter som föräldraledighet kan innebära för den allmänna pensionen.
    Mer om barnårsrätter hos Pensionsmyndigheten
  • Planera för hur det ska bli när du kommer tillbaka
    Innan du går på din föräldraledighet bör du och din chef ta fram en plan för hur det ska bli när du kommer tillbaka till jobbet.

Att tänka på under din föräldraledighet:

  • Håll kontakt – bara om du vill
    Håll kontakten med din chef och/eller dina kollegor under ledigheten om du vill.
  • Bevaka att du följer den allmänna löneutvecklingen
    Du har rätt att följa den allmänna löneutvecklingen på arbetsplatsen oavsett om du omfattas av kollektivavtal eller inte. Du ska inte missgynnas för att du är föräldraledig. Om du omfattas av kollektivavtal finns det regler där om att din lön ska ses över årligen, så bevaka att du omfattas av den lönerevisionen om din föräldraledighet sammanfaller med den. 
    Om löneutveckling under föräldraledighet
  • Kom ihåg att du har samma rättigheter vid eventuell omorganisation
    Eftersom arbetslivet förändras i snabb takt kan omorganisationer hända även under tiden som du är föräldraledig. En omorganisation kan därmed beröra din tjänst även när du är föräldraledig (men inte på grund av att du är föräldraledig). När du är med i facket är din arbetsgivare skyldig att förhandla om alla viktiga förändringar av dina arbetsvillkor och anställningsförhållanden – även när du är föräldraledig.
    Om uppsägning under föräldraledighet
  • Skydda din SGI från att barnet fyller ett år
    När barnet har fyllt ett år behöver du ta ut hel föräldrapenning från Försäkringskassan när du är föräldraledig för att behålla och skydda din sjukpenninggrundade inkomst (SGI).
    Mer om rättigheter och regler för föräldraledighet
  • Tillfälligt komma in och jobba under föräldraledighet? 
    Du kan avbryta din föräldraledighet för att komma in och jobba tillfälligt på din arbetsplats om du och din arbetsgivare kommer överens om det, men du kan inte ta ut föräldrapenning och jobba samma dagar. Tänk också på att du har rätt att vara föräldraledig tre perioder under året om du och din arbetsgivare inte kommer överens om något annat, så om du avbryter din föräldraledighet för att jobba så kan det formellt räknas som två olika perioder av föräldraledighet. 
  • Kom ihåg att du faktiskt tjänar in semesterdagar en viss tid
    Med stöd av semesterlagen tjänar du in semester som vanligt under de första 120 dagarna av din föräldraledighet (180 dagar om du är ensamstående).
    Tjäna in semesterdagar under föräldraledighet
  • Du kan ansöka om semester och göra avbrott i föräldraledigheten
    Om du vill ta ut semesterdagar istället för föräldraledighet kan du ansöka om semester precis som vanligt och då göra ett avbrott i din föräldraledighetsperiod för att istället ta ut semesterdagar.
  • Du kan nyttja eventuellt friskvårdbidrag
    Om din arbetsgivare erbjuder friskvårdbidrag för sina anställda har du rätt att nyttja det även under föräldraledighet.
    Mer om friskvårdsbidrag från arbetsgivaren
  • Du kan söka andra jobb under din föräldraledighet om du vill
    Du kan söka så många jobb du vill och gå på anställningsintervjuer under din föräldraledighet. Däremot får du inte börja arbeta på en annan arbetsplats utan godkännande från din nuvarande arbetsgivare. Ett bra tips är att vänta med att säga upp dig tills du har ett skriftligt anställningsavtal på det nya jobbet, så att du är säker på att jobbet verkligen är ditt och att du känner till villkoren som gäller för den nya anställningen.
    Om anställningsavtal
  • Byta jobb och säga upp dig under föräldraledighet
    När du tagit reda på din uppsägningstid kan du säga upp dig och din uppsägningstid löper därefter på under din föräldraledighet. Du behöver därmed inte gå tillbaka till ditt gamla jobb och arbeta en period motsvarande din uppsägningstid om du har sagt upp dig i tid under din föräldraledighet.
    Ta reda på uppsägningstid

När du ska komma tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten:

  • Vill du börja jobba tidigare än vad ni har bestämt? 
    Vill du avbryta din föräldraledighet och börja jobba tidigare än du har planerat måste du meddela det skriftligt till din arbetsgivare senast en månad innan du planerar att komma tillbaka.
  • Vill du gå ner i tid när du kommer tillbaka? 
    Om du vill börja jobba exempelvis 75 procent av arbetstiden, anmäl då skriftligt att du förkortar din arbetstid med stöd av föräldraledighetslagen. Skriv inte på ett avtal som ändrar din tjänst permanent på något sätt.
    Förkortning av arbetstid för småbarnsföräldrar
  • Fråga om ett utvecklingssamtal
    Be om ett utvecklingssamtal med din chef när du är tillbaka.
  • Kom ihåg att du har rätt till din gamla tjänst eller likvärdigt arbete
    Utgångspunkten är att du har rätt till din tidigare tjänst eller likvärdigt arbete. Din arbetsgivare får inte missgynna dig för att du har använt din rätt att vara föräldraledig. Arbetsgivaren får alltså inte ge dig en sämre tjänst, lägre lön eller sämre villkor av skäl som har samband med att du har varit föräldraledig. 
  • Kom ihåg att din vikarie inte har rätt att ta över din tjänst
    Om din arbetsgivare har anställt en vikarie för dig och vill behålla den personen när du ska börja jobba igen, ska arbetsgivaren omplacera vikarien för att du ska kunna återgå till din tjänst.

Kommer du att vara föräldraledig eller jobba deltid under en lång period?

Tänk på att en lång period av föräldraledighet och/eller en lång period av deltidsarbete kan påverka din löneutveckling och din pension negativt. Om ni är två föräldrar kan ett jämt delat uttag av föräldraledighet motverka en sådan utveckling. Att dela på föräldraledigheten kan även motverka att huvuddelen av det obetalda arbetet hemma faller på en av er.

Problem på jobbet med anledning av att du är förälder eller på grund av föräldraledighet?

Du som är medlem i Unionen kan prata med Unionenklubben på din arbetsplats (om det finns klubb) eller arbetsplatsombudet (om det finns) och be om stöd om du får problem på jobbet med anledning av att du är förälder eller för att du är eller har varit föräldraledig. Ditt fackliga ombud på arbetsplatsen kan begära en förhandling med arbetsgivaren och kräva att arbetsgivaren fullgör sin förhandlingsskyldighet om något inte har gått rätt till. Du som är medlem kan också ringa Unionens rådgivning för stöd och hjälp.

Är du förtroendevald och vill ha stöd och hjälp?

Checklista: Föräldravänligt arbetsliv är en vägledning för dig som är förtroendevald i Unionen, om du ser behov av att arbeta för ett mer föräldravänligt arbetsliv på er arbetsplats.

Det här vill Unionen för att få ett mer föräldravänligt arbetsliv

Ingen ska behöva välja mellan ett utvecklande arbetsliv och ett aktivt föräldraskap. Därför arbetar Unionen för ett jämställt arbetsliv med föräldravänliga arbetsplatser.
Det här vill Unionen se för att arbetslivet ska bli mer föräldravänligt

Som medlem får du mer

Som medlem i Unionen har du alltid någon att fråga om din anställning och dina rättigheter på jobbet. Tillsammans med inkomstförsäkringen ger det dig trygghet genom hela arbetslivet.

Help us make Unionen better

Did the information on this page help you?

Grade