När du börjar arbeta efter föräldraledighet har du som utgångspunkt rätt att gå tillbaka till samma tjänst som du hade innan du gick på föräldraledighet.
Arbetsgivaren får inte missgynna dig av skäl som har att göra med att du planerar att vara, är eller har varit föräldraledig. Det gäller exempelvis i lönehänseende eller i samband med uppsägningar på arbetsplatsen.
Som anställd har du rätt till förkortad arbetstid utan att du samtidigt tar ut föräldrapenning tills yngsta barnet har fyllt åtta år eller har slutat sitt första skolår.
Du har rätt att vara ledig från jobbet med tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan när du vårdar sjukt barn.
Här hittar du även information om hur du tjänar in semesterdagar när du är föräldraledig, vad som gäller avseende pensionsinbetalningar under föräldraledighet, föräldralön, att söka jobb under föräldraledighet och mycket mer.
Om du har mindre lön eller ersättning när du är föräldraledig kan du i vissa fall få tillfälligt sänkt medlemsavgift. Här kan du läsa mer om vad som gäller för det och hur du kan ansöka om tillfälligt sänkt medlemsavgift.
Föräldravänligt arbetsliv
Ingen ska behöva välja mellan ett utvecklande arbetsliv och ett aktivt föräldraskap. Därför arbetar Unionen för ett jämställt arbetsliv med föräldravänliga arbetsplatser. Det gör vi bland annat genom att ta fram rapporten Föräldravänligt arbetsliv.
När jobb och fritid flyter ihop vill fler ha möjligheten att jobba hemifrån samtidigt som en vårdar sjuka barn. Att vobba är helt enkelt jobba och vabba samtidigt.
Checklista för föräldravänligt arbetsliv är en vägledning till dig som är förtroendevald i Unionen i arbetet för ett föräldravänligt arbetsliv.