Avtal 2025
Under 2025 ska Unionens kollektivavtal förhandlas om. Det kallas avtalsrörelse och innebär att du som omfattas av ett avtal på din arbetsplats får nya villkor.
Under 2025 ska Unionens kollektivavtal förhandlas om. Det kallas avtalsrörelse och innebär att du som omfattas av ett avtal på din arbetsplats får nya villkor.
Unionen, tillsammans med IF Metall och Sveriges Ingenjörer, har överlämnat avtalskrav till vår motpart Teknikföretagen. Vi står fast vid vårt krav på löneökningar med 4,2 procent. Peter Hellberg berättar mer om våra krav i industrin som kommer sätta märket för övriga avtal i avtalsrörelsen.
Unionens' collective agreements with the employer organisations that are in place in the private sector are valid for one or a couple of years at the time. Then it's time for re-negotiating the conditions with the employer organisations. This is called The Collective Bargaining Process ("Avtalsrörelse" in Swedish). Next re-negotiating is during 2025 (CBA 2025) The aim of the process and the negotiations is to safeguard your interests, preserve and improve your terms and conditions and ensure salary development for all members. Read more >>>
Förenklat består avtalsrörelsen av fyra olika faser i arbetet med att få fram nya kollektivavtal:
Varje avtalsrörelse börjar med en insamlingsfas där synpunkter, åsikter och medskick inför förhandlingarna samlas in från medlemmar och förtroendevalda. Det är i denna fas vi diskuterar vad som är viktigast att driva utifrån vad som redan fungerar i respektive avtal, vilka behov som finns och vilka förändringar och förbättringar vi har behov av i olika branscher.
Förutom avtalskonferenser diskuteras avtalsfrågor på arbetsplatser, det genomförs enkäter bland förtroendevalda och vi samlar in åsikter från medlemmar via unionen.se. Det gemensamma resultatet ligger sedan till grund för det inriktningsbeslut som fattas på förbundsrådet.
I denna fas är det branschdelegationernas (förtroendevalda medlemmar som är valda) uppgift att omvandla det övergripande inriktningsbeslutet till branschspecifika krav anpassat till respektive avtalsområde och även hantera och prioritera bland andra aktuella behov i branschen när det gäller avtalskrav.
I formuleringsfasen förs dialog och samarbete med andra fackliga organisationer och när kraven är formulerade är det förbundsstyrelsen som fastställer avtalskraven.
Förhandlingsfasen inleds med kravväxling, det vill säga vi lämnar över våra krav till respektive arbetsgivarorganisation och vi får samtidigt deras krav på vilka förändringar de vill göra. Efter detta sätts förhandlingarna igång och branschdelegationerna utgör förhandlingsdelegation till förhandlingsledaren och som slutligen rekommenderar förbundsstyrelsen att anta eller förkasta avtalsförslag.
När avtalet är påskrivet och klart är det dags att omsätta överenskomna regleringar till praktik och säkerställa att alla delar av avtalet följs. Alla berörda, det vill säga både arbetsgivare och anställda, ska få information, lokala löneförhandlingar ska genomföras till exempel och andra delar av avtalet kan behöva anpassas lokalt där den möjligheten finns.