Likabehandling och diskriminering i arbetslivet

Råd och information om likabehandling och vad du kan göra, hur du hanterar diskriminering på arbetsplatsen och hur Unionen arbetar med detta.

Ett arbetsliv för alla

För Unionen handlar arbetet med likabehandling om att skapa ett arbetsliv där alla har samma möjligheter och rättigheter och arbetsplatser där allas kompetens och potential tas tillvara.

Som ett stort fackförbund har vi många olika verktyg i arbetet mot diskriminering och även goda möjligheter att få till förändringar och förbättringar.

Här kan du läsa mer om vad som gäller på arbetsplatsen och hur du kan arbeta med dessa frågor. Och kom ihåg - är du medlem i Unionen ska du vända dig till oss om du känner dig diskriminerad.

Chef? Mer om mångfald och inkluderande arbetsliv

Lika rättigheter och möjligheter

Alla arbetsgivare måste bedriva ett aktivt arbete med att främja lika rättigheter och möjligheter och förebygga diskriminering. Det görs i samverkan med representanter för arbetstagarna. Oftast innebär det tillsammans med Unionen eller andra fackliga organisationer på arbetsplatsen.

Diskriminering och trakasserier

Ingen ska behöva utstå trakasserier eller diskriminering i arbetslivet. Diskriminering är ett missgynnande som har direkt eller indirekt samband med en eller flera av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Vad kan Unionen göra? 

Att främja lika rättigheter och möjligheter och motverka diskriminering är en facklig kärnfråga. Vi ska se till att diskrimineringslagen följs på våra arbetsplatser.

Det effektivaste verktyget mot diskriminering är dialogen och det förebyggande arbetet. Därför är Unionen ute på olika arenor och pratar med medlemmar och opinionsbildare av olika slag för att på detta sätt flytta fram positionerna i arbetet för mer inkluderande arbetsplatser.

Unionen jobbar också med utredningar och undersöker och analyserar var problemen finns för att kunna föreslå förändringar och förbättringar på lokal arbetsplatsnivå, i avtalsrörelsen och gentemot regering och riksdag.

Seminarier om likabehandling, diskriminerande handlingar, HBTQI-personers rättigheter med mera

Ett föräldravänligt arbetsliv?

Unionens ordförande Peter Hellberg och utredare Olle Brynja om resultatet från en undersökning bland Unionens medlemmar.

Få hjälp att öka mångfalden

Amanda Lundeteg (vd, Allbright) går igenom omedvetna fördomar och hur din arbetsplats kan arbeta för att professionalisera rekryteringen.

Arbeta jämställt

Sandra Lindström beskriver i sin föreläsning vinsterna med att jobba för jämställdhet av såväl strategiska som värderingsmässiga skäl.

Förslag för inkludering, jämställdhet och mångfald

Unionens plattform för jämställdhet och mångfald uttrycker förbundets politiska ställningstaganden om ett inkluderande arbetsliv på samhälls- och arbetsplatsnivå. Läs mer om och vad Unionen anser bör göras för:

  • Jämställdhet och mångfald på arbetsplatsen
  • Ett livsanpassat arbetsliv
  • Lika möjligheter oavsett ålder
  • Avdramatisera religion i arbetslivet
  • Utvecklande arbetsliv oavsett funktionsvariation
  • Rekrytering som främjar jämställdhet och mångfald
  • Nolltolerans mot trakasserier och kränkande särbehandling

Help us make Unionen better

Did the information on this page help you?

Grade