Arbetsmiljö
Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Här kan du läsa om vad som är viktigt att känna till kring din arbetsmiljö.
Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Här kan du läsa om vad som är viktigt att känna till kring din arbetsmiljö.
Din arbetsmiljö är allt det du har runt omkring dig på jobbet. Till exempel maskiner och arbetsredskap som din mobiltelefon eller dator. Det kan också vara ventilationen, ljudet och ljuset eller hur arbetet är organiserat, det sociala samspelet och hur du trivs på arbetsplatsen.
Att må bra på och av jobbet blir en allt viktigare fråga i dagens arbetsliv. Genom att arbeta förebyggande och systematiskt med arbetsmiljön kan det leda till en bättre arbetsmiljö för alla på arbetsplatsen.
Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren ansvarig för arbetsmiljön och ska samverka med arbetstagarna för att arbetsmiljön ska bli bra. Du som är anställd ska kunna jobba utan att riskera ohälsa eller råka ut för en olycka. Du ska också veta vilka risker som kan finnas och hur du undviker dem. Men du är även skyldig att själv berätta för din arbetsgivare om du ser risker eller problem i arbetsmiljön, samt att ge förslag på förbättringar.
Arbetsgivaren kan fördela uppgifter i arbetsmiljöarbetet till en eller flera personer i organisationen, till exempel till chefer och arbetsledare. Se Arbetsmiljöansvar för chefer
Chefer och arbetsledare måste känna till arbetsmiljölagen och de arbetsmiljöregler som finns på arbetsplatsen. Arbetsmiljöombudet (skyddsombudet) är de anställdas representant i arbetsmiljöarbetet.
Arbetsmiljöns fysiska, sociala och organisatoriska delar hänger ihop. Om någon del brister kan det leda till ohälsa eller olycksfall. Därför behöver varje arbetsplats jobba strukturerat med att undersöka, bedöma risker, rätta till och följa upp arbetsmiljön. Det kallas systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). Syftet är att förebygga olyckor och ohälsa och skapa en tillfredsställande arbetsmiljö.
Eftersom arbetsmiljön skiljer sig åt mellan olika arbetsplatser kan man jobba olika med den rent praktiskt, men systematiken är alltid densamma. Din arbetsgivare ansvarar för att driva det systematiska arbetsmiljöarbetet. Men för att det ska vara meningsfullt och effektivt behöver alla – chefer, arbetsledare, medarbetare och arbetsmiljöombud (skyddsombud), medverka i det.
Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön handlar om hur du trivs på din arbetsplats. Finns det konflikter, stress eller mobbning? Får du stöd från chef och kollegor och har du balans mellan arbete och fritid?
Exempel på organisatorisk och social arbetsmiljö:
Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM). Alltså en del av arbetsmiljön som din arbetsgivare ska undersöka, riskbedöma, rätta till och följa upp tillsammans med dig som anställd och arbetsmiljöombudet (skyddsombudet).
Kanske upplever du det som Unionen kallar för det gränslösa arbetslivet. Med din dator och telefon kan du jobba var som helst och när som helst. Det positiva är att du lättare kan kombinera arbete och fritid. Men det finns också en risk att du aldrig får koppla av, vilket kan leda till ohälsa. Om du dessutom jobbar mycket övertid eller har svårt att ta rast och paus, kan det också påverka hur du mår på sikt.
Negativ stress och för hög arbetsbelastning är ett problem på många arbetsplatser och den stressrelaterade ohälsan stiger. Distansarbete har utmanat gränsen mellan arbetstid och fritid. Därför behöver arbetsgivare, arbetsmiljöombud och du som anställd jobba tillsammans för att förbättra arbetsmiljön. Då kan ni identifiera eventuella problem och komma överens om lösningar. Om du förväntas vara tillgänglig efter arbetstid utan att ha särskilda avtalsregleringar om det (ett så kallat beredskapsavtal), kan du ta upp det som en arbetsmiljöfråga med din arbetsgivare.
Oavsett om du tillbringar största delen av din arbetstid inomhus eller utomhus finns det regler för den fysiska arbetsmiljön. Det kan exempelvis handla om ljud, ljus, bildskärmsarbete, hur arbetsplatsen är utformad eller hur temperaturen är där du jobbar. Liksom alla andra arbetsmiljöfrågor ska arbetsgivaren ta upp din fysiska arbetsmiljö i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM).
Arbetsgivaren ansvarar för att din arbetsmiljö är säker. Att arbeta ensam innebär större risker – till exempel för att det är svårare att kalla på hjälp om något skulle hända.
Hot och våld kan förekomma inom de flesta branscher eller yrken och är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Precis som alla andra arbetsmiljöfrågor ska din arbetsgivare hantera ensamarbete samt hot och våld i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM).
En drog- eller alkoholpåverkad person kan vara en arbetsmiljörisk för sig själv och andra. Därför är det viktigt att det finns rutiner på arbetsplatsen för vad man ska göra om man misstänker eller konstaterar skadligt bruk av alkohol eller droger. Det finns också saker du själv kan göra om du tror att en kollega har dessa problem.
Din arbetsgivare är skyldig att förebygga ohälsa på arbetsplatsen och ansvarar för att arbetsanpassa arbetet och att rehabilitera. Anpassningar kan göras vid ohälsa eller tecken på ohälsa som beror på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön eller på den fysiska arbetsmiljön. I rehabiliteringen handlar arbetsgivarens ansvar om att skapa förutsättningar för en successiv eller direkt återgång, som fungerar med din medicinska rehabilitering.
Ett tillbud är en ”nästan-olycka”, det vill säga att ingen blev sjuk eller skadade sig men situationen skulle kunna ha kunnat orsaka det. Om du råkar ut för ett tillbud är det viktigt att du genast informerar din chef. Du kan också kontakta ditt arbetsmiljöombud (skyddsombud). På många arbetsplatser finns digitala system för anmälan. Anmälan av tillbud är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet som alla arbetsplatser ska bedriva.
Allvarliga tillbud är en händelse som inneburit allvarlig fara för någons liv eller hälsa. Allvarliga tillbud, svårare personskador, dödsfall och skador i arbetet som drabbat flera arbetstagare samtidigt ska alltid anmälas av arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.
En arbetsskada är en sjukdom eller skada som du drabbats av på ditt arbete. Det kan vara en olycka i arbetet eller på väg till och från arbetet, arbetssjukdomar och i vissa fall smitta. Både fysiska och psykiska besvär som du fått av ditt arbete kan klassas som arbetsskada.
Enligt arbetsmiljölagen ska det utses ett arbetsmiljöombud (skyddsombud) på varje arbetsplats med minst fem anställda. Arbetsmiljöombud kan även finnas på arbetsplatser med färre anställda. Ett arbetsmiljöombud verkar för att arbetskamraterna ska må bra på och av jobbet. Till exempel genom att vara uppmärksam på den gemensamma arbetsmiljön och föra kollegornas synpunkter vidare. Som arbetsmiljöombud är du de anställdas representant i arbetsmiljöarbetet och samarbetar med chefen genom så kallad samverkan.
Om du upplever problem i arbetsmiljön ska du i första hand vända dig till din närmaste chef. Du kan även kontakta arbetsmiljöombudet (skyddsombudet) på din arbetsplats. Arbetsmiljöombudet är de anställdas representant i arbetsmiljöarbetet. Du kan även vända dig till Unionen för rådgivning och stöd.
Om du vill påtala en brist eller risk i arbetsmiljön ska du i första hand vända dig till din chef.
Vidtar denne ingen åtgärd har du rätt att vända dig till ditt arbetsmiljöombud (skyddsombud).
Arbetsmiljöombudet kan då vända sig till arbetsgivaren och påtala bristen eller risken.
Gör arbetsgivaren inget åt bristen eller risken har arbetsmiljöombudet rätt att begära arbetsmiljöåtgärder.
Log in to see if there are elected representatives in your workplace and how to get in touch with them if you have questions or ideas.
Log inHelgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.