Lagar och avtal bestämmer dina villkor
Dina anställningsvillkor – det vill säga de rättigheter och skyldigheter som gäller i din anställning – bestäms genom arbetsrättsliga lagar, eventuellt kollektivavtal och ditt anställningsavtal.
Lagen
Beskriver vilka grundläggande rättigheter och skyldigheter som gäller för dig och alla andra anställda i en arbetssituation. Till exempel handlar det om vilka regler som finns för arbetstid, semester, arbetsmiljö, medbestämmande, anställning och uppsägning. Vissa lagregler kan ersättas och kompletteras av kollektivavtal och anställningsavtal, medan andra aldrig kan avtalas bort.
Finns det kollektivavtal?
Om du anställs på en arbetsplats som har kollektivavtal omfattas du automatiskt av de flesta och viktigaste anställningsvillkoren. Om du anställs på en arbetsplats som saknar kollektivavtal bör du se till att ditt anställningsavtal innehåller uppgifter om fler villkor för din anställning.
Genom kollektivavtalet får du rätt till trygga villkor som kompletterar och/eller ersätter reglerna i lagen.
I kollektivavtalet finns det bland annat regler som ger dig rätt till tjänstepension och försäkringar, övertidsersättning, ob-tillägg, sjuklön från och med 15:e sjukdagen, föräldralön, ett högre semestertillägg än vad semesterlagen ger, regler för din arbetstid samt rätt till lönerevision (oftast årliga lönehöjningar – utom i undantagsfall). Du får också rätt till inflytande på arbetsplatsen.
Få en översikt av vad Unionens kollektivavtal innehåller och reglerar
Anställningsavtalet
Är den juridiska handling du har som visar att du är anställd och vem som är din arbetsgivare. Anställningsavtalet innehåller också anställningsvillkor som gäller dig, men miniminivån som lagar och eventuellt kollektivavtal sätter kan normalt inte förhandlas bort.