Uppdraget som Arbetsmiljöombud
Som arbetsmiljöombud (skyddsombud) i Unionen verkar du för att du och dina arbetskamrater ska må bra av och på jobbet. Här hittar du information som hjälper dig att komma igång i ditt uppdrag.
Som arbetsmiljöombud (skyddsombud) i Unionen verkar du för att du och dina arbetskamrater ska må bra av och på jobbet. Här hittar du information som hjälper dig att komma igång i ditt uppdrag.
Som arbetsmiljöombud (skyddsombud) i Unionen verkar du för att du och dina arbetskamrater ska må bra av och på jobbet. Du arbetar både med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Du är dessutom chefens bästa stöd i arbetsmiljöarbetet.
Många vittnar om att uppdraget är utvecklande, lärorikt och roligt. Och att det ger en bra känsla att kunna bidra till att förbättra för alla i både stort och smått.
Titta på introduktionsfilmen där ombudsmännen Emma och Andreas berättar om vad ditt uppdrag som arbetsmiljöombud innebär.
Ca 9 minuter lång.
Redan från starten är det bra att ha en struktur för arbetsmiljöarbetet. Börja med att fundera på vad du vill uppnå med ditt uppdrag. Gör sedan en enkel att-göra-lista för hur du vill lägga upp arbetet. Här får du några bra och viktiga tips på vad den kan innehålla:
Om det inte redan finns upparbetade samarbetsrutiner, ta kontakt med din chef/arbetsgivare och ta reda på hur arbetsmiljöorganisationen ser ut hos er. Föreslå gärna regelbundna möten för att diskutera arbetsmiljön.
Gå en kurs för att komma i gång med uppdraget.
Ta reda på om det finns en företagshälsovård och vad de hjälper till med.
När det finns fler än ett arbetsmiljöombud (skyddsombud) på arbetsplatsen ska ni utse ett huvudarbetsmiljöombud, även kallad HAMO. Finns det flera fackliga organisationer på arbetsplatsen kan det finnas fler än ett HAMO.
Som arbetsmiljöombud har du en viktig roll för att dina kollegor ska må bra på arbetsplatsen. Men du är också ett viktigt stöd för arbetsgivaren, som är den som alltid har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra.
För att du ska kunna sköta din uppgift bra har du rätt till information och att ta del av handlingar som rör förändringar med betydelse för arbetsmiljön, exempelvis omorganisationer. Du har rätt till ledighet från ordinarie arbetsuppgifter för att du ska kunna sköta ditt uppdrag. Om du behöver utbildning i arbetsmiljöfrågor har du rätt till ledighet för utbildning på betald arbetstid.
Tillsammans med arbetsgivaren, klubben eller arbetsplatsombud och andra förtroendevalda inom Unionen kan du arbeta för att öka medvetenheten kring arbetsmiljöfrågor. Frågor om exempelvis arbetstid, organisationsutveckling och kompetensutveckling kan ni med fördel driva gemensamt.
Ombudsmän på Unionen-kontoret nära dig.
Här finns verktygen som underlättar i din roll som förtroendevald. Du behöver logga in och vara förtroendevald för att komma åt Mitt Uppdrag.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Den 23, 27 och 30 december så stänger rådgivningen klockan 15.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.