Därför vill vi ha chef och medarbetare i samma klubb
Unionens styrka kommer ur att alla kan vara med i samma klubb, oavsett position. Det ger en unik förståelse för båda planhalvorna och är en styrka i förhandling, säger Henrik Bjugård, en av Unionens nästan 100 000 chefsmedlemmar.
Alla kan vara med i Unionen, oavsett position på jobbet, så länge det är som tjänstemän inom det privata näringslivet eller ideell sektor.
Alla som jobbar som tjänstemän inom privata sektorn kan bli medlemmar i Unionen. Det är inget annat fackförbund som ger den möjligheten.
När alla på en arbetsplats är med i samma klubb ger det förståelse för båda planhalvorna, både chefernas och medarbetarnas, vilket ger större kraft i förhandlingar och större inflytande för att skapa en bättre arbetsmiljö.
- Vi blir starka genom att kunna olika delar, säger Henrik Bjugård som själv är anställd i Unionen. Klubbens inflytande på arbetsplatsen blir större ju fler som är med och även ju fler olika roller som representeras.
När alla vill åt samma håll
Henrik Bjugård började på Unionen som ombudsman. Vid förhandlingarna han satt i då var ofta ett första steg att rita upp spelplanen - utifrån de båda perspektiven. Genom att visa förståelse för motpartens utmaning skapades respekt och förståelse också för den andra partens perspektiv.
- Ofta visade det sig att vi då kunde se samma lösning. Genom att sammanfatta hela bilden, utifrån de båda perspektiven så var vi nästan i mål direkt, säger han.
Vissa fackliga frågor kan såklart behöva diskuteras utan att chefer närvarar. Det hanteras lite olika, på de tiotusentals arbetsplatser där Unionens medlemmar finns.
- Själv tycker jag det är en viktig princip att låta mina medarbetare träffas och diskutera fackliga frågor utan mig som lönesättande chef, säger Henrik Bjugård.
Chefen i chefssektionen
På många arbetsplatser har man löst det genom att bilda en chefssektion inom ramen för klubben. Vilket mandat den sektionen har bestämmer man gemensamt i klubben och vill man ha fler chefssektioner för mer lokala diskussioner så går det också bra, enligt förbundets stadgar.
- Man gör helt enkelt på det sätt som funkar bäst för alla på arbetsplatsen, säger Henrik Bjugård som själv har varit ordförande i en av Unionens egen chefssektion med idag ett 80-tal chefsmedlemmar.
Som chef kan du också välja att bli medlem direkt i din region, berättar han vidare. Det innebär då att du inte företräds av den lokala klubben vid förhandlingar, utan av anställda på regionkontoret. Då har klubben inte heller tillgång till dina löneuppgifter.
Rådgivning som anställd och chef
Som medlem i Unionen får du personlig rådgivning, vare sig du är chef eller medarbetare. När du är chefsmedlem får du stöd i din roll som anställd och i ditt ledarskap - men inte som arbetsgivare.
- Unionens rådgivare kan hjälpa till med hur en situation kan hanteras för att det ska bli bra för alla inblandade parter, förklarar Henrik.
Här får du som chef hjälp med processen, hur du bör informera dina medarbetare, göra en riskbedömning och samverka med dina lokala ombud.
- Kanske är du också personligen påverkad av förändringarna och behöver någon som förhandlar för just dig.
Ännu inte chefsmedlem?
Om du har en ledande befattning med personal-, budget- eller verksamhetsansvar kan du bli medlem i Unionen Chef - Sveriges största fackförbund för chefer. Är du redan yrkesverksam medlem i Unionen kan du uppdatera ditt medlemskap utan att det kostar något extra.