E-postmallar för förtroendevalda
Här hittar du e-postmallar som du som förtroendevald kan använda. Tipsa om filmer, länkar och andra sidor på unionen.se
Här hittar du e-postmallar som du som förtroendevald kan använda. Tipsa om filmer, länkar och andra sidor på unionen.se
Här hittar du som förtroendevald e-postmallar på olika fackliga teman som du kan engagera medlemmarna med. Välkomna nyanställda, nya medlemmar och engagera medlemmarna med filmer, länkar och andra sidor på unionen.se som du tycker är viktiga att lyfta.
Ta bort och/eller lägg till det tycker passar för just din arbetsplats.
Förslag på ämnesrad: Välkommen till [Arbetsplatsnamn]! Och välkommen till Unionen!
Här kommer ett varmt välkommen från oss i Unionen på jobbet!
Vi vet hur det kan vara, som nyanställd är du ivrig att komma igång och bidra med din kompetens och dina idéer men samtidigt kanske lite vilsen i början. Vill visa framfötterna men inte trampa någon på tårna. Osäker på vem som är vem, hur saker hänger ihop och vad som är tillåtet. Det kan gälla oskrivna regler om vem som tar kommandot på möten och vilken kopp du helst inte ska låna på fikat, men också skrivna regler om vilka arbetstider som gäller, hur lönesättningen går till och hur du får den kompetensutveckling du behöver.
Ett bra sätt att snabbt bli varm i jobbkläderna är att vara med i Unionen. Vi är experter på alla dina rättigheter i arbetslivet och kan ge snabba svar på dina frågor. Tack vare vår Unionenombud på arbetsplatsen är vi extra insatta i hur saker fungerar just här – och kan göra någonting åt det som inte fungerar.
[Här kan ni skriva mer om vilka frågor klubben eller ombudet jobbar med och vad ni har åstadkommit, vilka som sitter i styrelsen, vad ni har för aktiviteter.]
Som medlem i Unionen får du personliga tjänster och förmåner som bidrar till din trygghet och utveckling, som inkomstförsäkring, rådgivning och cv-granskning. Samtidigt bidrar du till att vi i Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar tillsammans kan driva på för schysta och hållbara villkor för alla. Alla kollegor här på jobbet och alla tjänstemän i hela det privata arbetslivet.
På så sätt gör du som medlem skillnad både för din skull och för alla andras.
Läs mer om oss i Unionen och bli medlem direkt på www.unionen.se. Du kan också ringa 0770-870 870 eller prata med någon av oss här på jobbet.
Än en gång välkommen!
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Välkommen till Unionen på [Arbetsplatsnamn]!
Vill med detta mejl hälsa dig välkommen till oss i Unionen! En bra val! Tack vare att du nu är med i Sveriges största fackförbund har du styrkan från 700 000 medlemmar i ryggen när du vill höja din lön, utvecklas på jobbet eller göra det som redan är bra på vår arbetsplats ännu bättre. Som medlem du får personliga tjänster och förmåner som du själv har nytta direkt, samtidigt som du bidrar till vår gemensamma styrka i arbetet för ett tryggt, utvecklande, jämställt och hållbart arbetsliv för alla.
Där här är Unionen på [Arbetsplatsnamn]:
[Skriv vilka som sitter i klubbstyrelsen, är ombud, hur många som är medlemmar och så vidare]
Det här jobbar vi med:
[Skriv om viktigaste frågorna just nu, vilka förbättringar ni driver och vilka saker ni har åstadkommit tidigare.]
Så här når vi varandra:
[Skriv namn och kontaktuppgifter för den som vill veta mer. Länk till klubbwebb eller annan adress.]
Mer om medlemskapet!
Den första tiden som medlem kommer du få utskick från Unionen, både via e-post och i brevlådan, som berättar mer om hur våra tjänster, förmåner och verktyg kan hjälpa dig både i mot- och medgång i arbetslivet. Vill du veta ännu mer om alltifrån förhandlingshjälp och lönerådgivning till inkomstförsäkring och karriärtjänster gör du enklast ett besök på vår webbplats: www.unionen.se/medlemskapet
Än en gång välkommen till Unionen!
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Tips: Unionen På minuten!
Här kommer ett tips om Unionens Youtube-serie "På minuten"!
I avsnitt på runt 60 sekunder besvaras vanliga frågor till den fackliga rådgivningen. Om uppsägningstid, anställningsform, semesterdagar, övertidsersättning, föräldraledighet och en massa andra saker.
Kom också ihåg att Råd och stöd-sidorna på unionen.se är fulla med fakta om alla regler och rättigheter på jobbet. Arbetslivets Wikipedia!
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Var med och forma vår framtid – Kom på årsmötet!
Snart är det dags för vårt årsmöte, och vi vill gärna se just dig där! Årsmötet är en unik chans för dig att påverka och vara med och forma hur vi ska driva våra frågor framåt på arbetsplatsen. Här får du möjlighet att diskutera, ställa frågor och rösta om viktiga beslut som rör vår gemensamma framtid.
Din närvaro är viktig – tillsammans skapar vi en starkare och mer engagerad organisation! Oavsett om du är ny medlem eller har varit med länge, så är dina idéer och ditt engagemang värdefullt för oss.
Vi ser fram emot att träffa dig på årsmötet!
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Testa: Vilken engagemangstyp är du?
Här kommer ett tips om att göra Unionens Engagemangstest och se hur du bäst är med och förbättrar och påverkar på jobbet. Är du en Åsiktsmaskin, Talangscouten, Debattledare eller Frontfigur?
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Testa: Vilken demokratityp är du?
Här kommer ett tips om att göra Demokratitest och se hur du bäst är med och påverkar i vår medlemsförening. Är du en Åsiktsmaskin, Talangscouten, Debattledare eller Frontfigur?
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Ta chansen att lyfta din lön-
Lönesamtalet är en chans att i dialog med din chef lyfta varför din prestation och det ansvar du tar borde ge ett lönelyft.
[Du som jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal går snart in på ditt andra avtalsår. De senaste löneförhandlingarna mellan Unionen och arbetsgivarna gav ett lönelyft och extra pensionsavsättningar till ett sammanlagt värde av 7,4 procent, fördelat på två år. Det innebär att det på de flesta arbetsplatser finns utrymme att höja genomsnittslönerna med omkring 3 procent i årets lönerevision. Om företaget går bra kan det bli mer.]
Vad du själv får i löneökning beror bland annat på hur bra du har presterat och hur mycket ansvar du tagit. Det diskuterar du med din lönesättande chef under lönesamtalet. Du kan vinna mycket på komma ordentligt förberedd.
På unionen.se hittar du det stöd du behöver:
Jag vill förbereda lönesamtalet
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Ta chansen att lyfta din lön
På arbetsplatser med kollektivavtal höjs nu lönerna. Men även utan kollektivavtal kan du be din chef om ett samtal om varför din prestation och det ansvar du tar är värt en löneförhöjning.
Förra årets förhandlingar mellan Unionen och arbetsgivarna gav ett lönelyft och extra pensionsavsättningar till ett sammanlagt värde av 7,4 procent, fördelat på två år. Det är den genomsnittliga miniminivån och gäller på alla arbetsplatser med kollektivavtal.
Utan kollektivavtal på arbetsplatsen finns inga sådana garantier. Det kan hända att du själv behöver gå till din chef och be om ett samtal om din lön. Om du har presterat bra och tagit stort ansvar ska det synas på lönen. Lönesamtalet är en chans att i dialog med din chef lyfta varför din prestation är värt ett lönelyft.
På unionen.se hittar du det stöd du behöver:
Kolla in marknadslönerna för ditt yrke 2024
Så förbereder du dig för ett lyckat lönesamtal
Jag vill förbereda lönesamtalet
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Ett uppdrag till dig?
Har du koll på den kanske bästa medlemsförmånen av alla? Möjligheten att vara med och påverka och förbättra saker på jobbet i rollen som fackligt ombud. För din egen skull men också för alla andras. Idag har ungefär 29 000 medlemmar tagit chansen och engagerat sig och ju fler vi är desto bättre kan vi göra jobbet!
Titta på filmen där andra förtroendevalda berättar om sina uppdrag
Visst låter det viktigt, intressant, spännande, utvecklande och roligt att göra skillnad på jobbet med ett fackligt uppdrag? Bra, då kan du få mer info om hur allt funkar praktiskt, vilka möjligheter som finns på just din arbetsplats och hur du tar nästa steg.
Beställ snabbguiden till fackligt inflytande
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Dags för semester
Dags att koppla bort jobbet och ladda batterierna? Semestern finns för att du ska kunna få tillfälle att vila och återhämta dig.
Semester är en lagstiftad rätt till ledighet under ett visst antal dagar under året. Din rätt till semester regleras i semesterlagen, men även i kollektivavtal och i ditt anställningsavtal.
Hitta svaren på frågorna på unionen.se:
Eller gå in på samlingssidan om semester.
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Väx på ditt jobb
Det finns ingen lag som ger dig en direkt rätt att gå på kurs eller utbildning under arbetstid, men det ligger i allas intresse att du och dina kollegor har uppdaterade yrkeskunskaper. Ingen arbetsgivare vill halka efter när det gäller personalens kompetens.
Tips på unionen.se:
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Stress på jobbet
Hög arbetsbelastning är den främsta orsaken till stress på jobbet, men långt ifrån den enda. Forskare som har koll på vad som orsakar skadlig stress och vilka sätt det finns att undvika den. Se också vilka krav Unionen har på arbetsgivarna för att minska stressproblemen ute på arbetsplatserna.
5 tecken på att du arbetar på en hjärnvänlig arbetsplats:
Tips på sidor på unionen.se:
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Digital integritet – nytta och risker
Frågan om personlig integritet blir i takt med den snabba tekniska utvecklingen allt viktigare. Med koll på jobbets digitala arbetsverktyg och dina rutiner kan du tryggare hantera läget.
Tips på sidor på unionen.se:
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Det osynliga arbetet
En trivsam arbetsmiljö handlar om mer än bra luft, bullerdämpning och bekväma stolar. Ofta har någon fått eller tagit den inofficiella uppgiften att "smörja maskineriet" och vara "kontorsmamman" som underlättar för andra och får arbetet att flyta. Men arbetet får sällan uppskattning och visar sig inte heller i lönekuvertet.
Så synliggör ni det osynliga arbetet
Tanken är jättefin, men det finns också risker med att ta rollen som kontorets "mamma". På jobbet lägger kvinnor upp till 200 fler timmar per år på icke-meriterande arbete än manliga kollegor, vilket kan påverka både lön och återhämtning. Vi har tipsen för att inte fastna i rollen.
Så kommer du ur rollen som kontors-mamma
Möjligheten att vobba är för många en stor fördel, inte minst ekonomiskt. Men vobbandet kan också bli en stressfaktor, med dåligt samvete både mot det sjuka barnet och arbetsgivaren. Fyra av tio tycker nu att de vobbar för mycket. Unionens jämställdhetsexpert ger tips om hur du tar dig ur stressfällan.
Är du drabbad av vobb-stressen?
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Bidra till en inkluderande arbetsplats
Vi är varandras arbetsmiljö och därför har vi alla ett gemensamt ansvar för att skapa en trygg och inkluderande arbetsplats. Här kommer 9 tips på hur du kan bidra till en inkluderande arbetsmiljö.
Tips på unionen.se:
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]
Förslag på ämnesrad: Tjäna in en schysst pension
Jobba mycket, jobba länge och ha en hög lön. Oavsett om man pratar om allmän pension eller tjänstepension så är det dessa faktorer som är avgörande. Och kollektivavtal!
Under vårt arbetsliv samlar vi ihop pensionspengar från flera olika håll. Pensionens olika delar kan liknas vid en pyramid där den allmänna pensionen som betalas ut av staten utgör basen. De flesta får också en tjänstepension från sin arbetsgivare, med eller utan kollektivavtal. Eventuellt privat pensionssparande toppar skyddet. Hur stora de olika delarna är i din framtida pensionspyramid, eller om alla delar finns med är individuellt.
Tips på unionen.se:
Hälsningar
[Namn, titel och kontaktuppgifter]