Om chefsrollen ska bli mer attraktiv behöver vi bli bättre på att tala om vad den innebär. För Roger Höög, ombudsman på Unionen, har den till exempel inneburit ett sätt att förändra världen. ”Chefskap handlar inte om att stå still, det är en form av utveckling”, säger han.
Om färre unga intresserar sig för en chefsroll kan vi få problem att ersätta dem. Därför har Unionen en viktig uppgift, att göra vad vi kan för att lyfta det positiva med chefsrollen.
Enligt Universums undersökning Millennials framgår att mindre än varannan person mellan 18 och 30 år anser att det är viktigt att någon gång i sitt liv vara chef.
Betyder det att vi går en framtid utan chefer till mötes?
– Om färre unga intresserar sig för en chefsroll kan vi få problem att ersätta dem. Därför har vi på Unionen en viktig uppgift, att göra vad vi kan för att lyfta det som är positivt med chefsrollen och visa på hur viktigt det är med bra ledarskap, säger Roger Höög, som är ombudsman på Unionen.
Han betonar att det inte är nattsvart, att många unga ändrar syn på vad det innebär att vara chef när de kommer in på arbetsmarknaden.
Men likväl är det viktigt att skapa en förståelse för vad det innebär att vara en god ledare och vilka möjligheter det innebär.
Roger Höög har själv inte arbetat som chef i traditionell mening, men har under en karriär i juridikens tjänst haft stort ledaransvar. Bland annat har han varit styrelseordförande för ett bolag, där han haft ansvar och mandat att fatta strategiskt viktiga beslut.
Om man vill locka unga chefer idag behöver vi lyssna på och intressera oss för deras förväntningar på chefsrollen.
– För mig handlar ledarskap om att motivera människor. När jag inte har det formella ansvaret blir det svårt, man får sälja in och övertyga om att det här är rätt och riktigt. Eller så får jag utmana: ’vill du eller vill du inte? Du är fri att göra vad du vill, men då får du välja’, säger han.
Att främja utveckling är en av chefens viktigaste uppgifter. Det gäller individerna, teamet – men också chefen själv. Här sker det dock ofta ett missförstånd.
– När unga säger "jag vill utveckla mig själv, inte utveckla andra", då blir jag orolig. Chefskap handlar inte om att stå still, det är en form av utveckling, säger han.
Verkligheten ser såklart olika ut för de omkring 300 000 chefer som finns i Sverige. Chefsrollens utformning skiftar beroende på bransch, storlek på verksamhet, organisation eller värderingar.
Men vissa saker har framträtt som gemensamma för unga chefer, är Roger Höögs erfarenhet.
– Vi ser hur unga resonerar kring vad som intresserar och lockar dem då de söker arbete; de etiska frågorna blir viktigare, man söker sig till en arbetsgivare där man vet att man kan få ett bra socialt sammanhang, en bra arbetsmiljö och där man kan utvecklas. Om man vill locka unga chefer idag behöver vi lyssna på och intressera oss för deras förväntningar på chefsrollen.
Roger Höögs egen ambition har alltid varit att använda juridiken för att arbeta i samhällets tjänst. Han har således inga problem att förstå att de unga styrs av en längtan att tjäna ett högre syfte då de väljer arbetsgivare.
Genom att iklä sig chefsrollen, och därmed få ta ansvar för andra människors utveckling, kan de finna detta högre syfte. Men då gäller det, som konstaterats, att tydligare tala om vad chefsrollen innebär.
Går det att helt och hållet ta bort det tråkiga från chefsrollen?
– Jag tror inte att all administration kommer att försvinna från chefsrollen, men det går att organisera arbetet annorlunda, så att chefen kan få tid till andra saker, till exempel att var närvarande bland sina medarbetare och att hinna med sin egen kompetensutveckling.
Vem vill bli mellanchef?
Lyssna på Roger Höög i samtal med Claes Peyron, Nordenchef Universum, i podden Mellanchefer emellan. Podden för dig som är mellanchef, har en mellanchef, har anställt en eller på annat sätt har med en mellanchef att göra.
Använd ditt medlemskap - Förmåner för dig som är chef
Ta del av e-kursen "Chefsskolan"
Du kan kostnadsfritt ta del av "Chefsskolan", där du ställas inför utmaningar och får lösa uppgifter i en virtuell värld. Utbildningen är uppdelad i tre delar där du får verktyg och insikter för att lyckas i din roll som ledare.
Framtidens ledarskap handlar mycket om att stötta och få medarbetarna att förstå bolagets kultur, värderingar och långsiktiga vision. Får man varje medarbetare att känna sin del i företagsresan så är det mycket enklare för alla att utöva självledarskap. En väg för att lyckas med det som chef kan vara att skaffa sig ett bollplank, som exempelvis en mentor, att ta upp sina tankar och idéer med.
Här har vi samlat fler artiklar om framtidens ledarskap.
”Vi behöver prata mer om ledarskapets syfte”
Medan ledarskapet har moderniserats lever den gamla bilden av chefskapet kvar som många unga ärvt av sina föräldrar, som innefattar stress, tråkiga möten, pappersarbete och konflikter.
Jag började tvivla på om jag uppfattat situationen på rätt sätt, om jag hade satt gränsen för snävt. När jag berättade om situationen för min mentor kunde han bekräfta mina tankar, att jag tänkt rätt.