Att som egenföretagare komplettera intäkterna från företaget med lön från en anställning kan vara särskilt aktuellt under coronakrisen. "Som kombinatör kan du få fördelar från båda världarna samtidigt. Tryggheten och gemenskapen med att vara anställd och friheten att vara egen", säger Per Lund som är verksamhetsansvarig för Unionen Egenföretagare.
Det finns många anledningar att kombinera eget företagande med anställning och lön. För den som är egenföretagare på heltid och har råkat ut för en sviktande marknad på grund av coronapandemins konsekvenser kan en anställning vara en tillfällig lösning för intäkterna eller en kompletterande inkomstkälla. För den som är anställd och vill starta eget är det inte ovanligt att man börjar med att trappa ned på anställningen och jobbar med företaget på tiden som blir över.
Först och främst är det viktigt att man ser över sitt anställningsavtal
Lite förenklat beskriver en del kombinatörer sitt val med att det egna företagandet ger mer utrymme för frihet och självförverkligande och att anställningen ger en ekonomisk trygghet. Men det finns detaljer att se upp med när man väljer att kombinera:
– Först och främst är det viktigt att man ser över sitt anställningsavtal, säger Per Lund, verksamhetsansvarig för Unionen Egenföretagare.
– Det får inte begränsa ens eget företagande och det måste åtminstone vara tydligt vad som gäller.
Vad är viktigast att tänka på om man vill kombinera företagande med en extraanställning?
– Låt Unionen granska ditt anställningsavtal innan du skriver på! Som anställd har du en så kallad lojalitetsplikt till din arbetsgivare, men du måste säkerställa att det finns utrymme att bedriva en bisyssla, ditt eget företagande, vid sidan om anställningen. En konkurrensklausul i avtalet kan hindra dig under tiden eller efter att du har avslutat din anställning, säger Per Lund som också tipsar om att man bör se över sitt affärsavtal om man utför vissa uppgifter som anställd och andra som egenföretagare till samma uppdrags- och arbetsgivare.
skriver man på ett anställningsavtal som gör att man inte kan fortsätta med företagandet så tar man bort det ena intäktsbenet
– Om man skriver på ett anställningsavtal som gör att man inte kan fortsätta med företagandet så tar man bort det ena intäktsbenet som är en av poängerna med att vara kombinatör. Vill man satsa på egenföretagande på heltid så är det inget problem, men det finns som sagt flera fördelar med att kunna kombinera. Exempelvis vill vissa arbetsgivare hellre anställa än anlita konsulter.
Företagsförsäkring kan skydda
De osäkra ekonomiska tiderna har aktualiserat behovet av en företagsförsäkring som kan skydda en själv och företaget från stora oförutsedda kostnader som exempelvis rättslig hjälp vid en tvist.
– Det är alltid bra att ha företagsförsäkring som egenföretagare och att även där ha korrekta avtal med sina partners och uppdragsgivare. En försäkring är också bra om en tidigare arbetsgivare skulle stämma ditt företag eller dig som enskild näringsidkare.
Per Lund påminner också om att medlemmar i Unionen Egenföretagare även får hjälp som anställd med exempelvis lönerådgivning.
– Vi kan hjälpa till så länge det är inom vårt organisationsområde.
Andra faktorer som också är värda att tänka på som ny företagare, om man kommer från ett arbetsliv som anställd, är förutsättningarna för sjukpenninggrundande inkomst och framtida pension. Inkomsterna från företagandet och från anställningen läggs ihop som underlag för beskattning och som företagare måste man i allmänhet planera sitt pensionssparande mer aktivt än om man är anställd.
Trygghetstips för egenföretagare och kombinatörer
Här finns samlade allmänna tips för en tryggare ekonomisk vardag för egenföretagaren och kombinatören. Trygghetstips för dig som egenföretagare
Som medlem i Unionen Egenföretagare har du möjlighet att teckna småföretagar- och pensionsförsäkring via medlemskapet. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet och det finns möjlighet att teckna förmånliga personförsäkringar. Mer om försäkringar för egenföretagare