Almega Tjänsteföretagen Tjänstemannaavtalet
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För mer utförlig info läs i "Avtalsnytt" och i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Det nya avtalet gäller 1 maj 2023 - 30 april 2025 och då gäller:
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-04-30. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation.
Löneavtalet är ett pottavtal med en utvecklad löneprocess som säkerställer både fackligt och individuellt inflytande. Avtalet innehåller en lönepott som beräknas utifrån medlemmarnas sammanlagda lönesumma och fördelas vid en lokal lönerevision. Potten säger inget om hur stor den individuella löneökningen ska vara utan fördelningen av löneutrymmet sker genom förhandlingar mellan företaget och klubben (om sådan finns) eller mellan tjänstemannen och den lönesättande chefen. En viktig del i löneprocessen är att lönesamtal ska hållas med alla tjänstemän. I samtalet ska den individuella prestation i förhållande till företagets lönekriterier diskuteras.
Löneökningsutrymmet för Unionens medlemmar är 7,2 procent för hela avtalsperioden och delas upp två lönerevisionstillfällen.
De tjänstemän som får låg eller ingen lönehöjning alls har rätt att få en individuell åtgärdsplan. Åtgärdsplanen ska vara skriftlig och upprättas gemensamt av chef och tjänsteman. Åtgärderna ska syfta till att tjänstemannen framgent ska kunna ges förutsättningar till en bättre löneutveckling.
Lägsta månadslöner
I avtalsrörelsen 2023 har en särskild satsning gjorts för att höja avtalets lägsta löner. Det har resulterat i att de lägsta lönerna 2023 höjs med 1350 kr och 2024 med 3,1 %. Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som har fyllt 20 år uppgå till lägst:
För heltidsanställd tjänsteman som fyllt 24 år ska månadslönen efter lönerevisionen uppgå till lägst:
Överenskommelse har träffats om ytterligare avsättningar till flexpension. Det innebär att arbetsgivaren ska öka den kompletterande avsättning till ITP med 0,2 procent från och med 1 maj 2024. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 1,3 procent vid avtalsperiodens utgång.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionenklubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionen på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor.
Information om tidigare avtalsperioden 2020-2023:
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 29 månader fram till och med 2023-04-30. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt löneutveckling och nya avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension).
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde dåvarande kollektivavtal med sju månader. Förlängningen innebar att det tidigare avtalet fortsatte gälla med samma lydelse och innehåll till och med 2020-11-30.
Lön
Löneökningsutrymmet för Unionens medlemmar är 4,7 procent för hela avtalsperioden och delas upp två lönerevisionstillfällen.
Noterbart avseende lönerevisionen 2020, är att arbetsgivaren kan komma med förslag till lokal Unionen-part att revisionsdatumet flyttas fram utan retroaktiv ökning från 2020-12-01 till som längst 2021-05-01. Ett sådant förslag måste inte accepteras, utan det krävs godkännande av lokal Unionen-part. Det är viktigt att känna till vilka ekonomiska effekter ett framflyttat revisionsdatum får, varav Unionenklubben bör konsultera regional kontaktperson om det finns skäl att överväga någon form av tillmötesgående av ett eventuellt förslag från arbetsgivaren.
Noterbart är även att företag gentemot tjänstemän som träffat avtal om anställning efter 1 november 2019 och då kom överens om att lönen sattes i 2020 års löneläge, på förfrågan från tjänstemannen ska se över om det är möjligt att genomföra en revision för denne 2021.
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 20 år uppgå till lägst:
Har tjänstemannen fyllt 24 år ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman istället uppgå till lägst:
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension (deltidspension). Under avtalsperioden gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till ITP på ytterligare 0,3 procent från 2020-12-01 samt 0,4 procent för 2022-05-01 till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 0,7 procent från 2020-12-01 och 1,1 procent från 2022-05-01.
Åldersgränser
Avtalet har anpassats utifrån de lagändringar som har gjorts avseende anställningsskydd, socialförsäkringar och pensioner för att bidra till ett längre arbetsliv.
Förändringar i lagen om anställningsskydd (1982:80), LAS, om åldersgränser trädde i kraft den 1 januari 2020. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023). Rätten att kvarstå i anställning är tvingande och gäller oavsett vad som står i kollektivavtalet. Resterande regler kring åldersgränserna i LAS är dispositiva vilket innebär att parterna kan göra avsteg från dessa i kollektivavtal.
Nyheterna i avtalet rörande åldersgränser är följande:
Vid uppsägning på grund av arbetsbrist eller personliga skäl, kvarstår dock uppsägningstiden 1 månad för en tjänsteman som passerat 67 år.
Vid korta tidsbegränsade anställningar ligger det ofta i såväl arbetsgivarens som tjänstemannens intresse att den semester som tjänas in under anställningen, utbetalas som semesterersättning istället för att läggas ut som ledighet inom den korta anställningstiden.
I och med en ny paragraf i avtalet (9.3.6) behöver arbetsgivare och tjänsteman inte längre aktivt komma överens om en sådan ordning, utan ny huvudregel blir istället att semesterledighet inte ska läggas ut för tjänsteman som har en tidsbegränsad anställning som inte avses pågå längre än tre månader och heller inte varar längre. Semesterersättning på den uppburna lönen ska dock självklart utbetalas och för förhindra att en arbetstagare med flera på varandra följande visstidsanställningar inte ges någon möjlighet att få ut någon semesterledighet, kan tjänstemannen under vissa förutsättningar begära sammanläggning av sina semesterförmåner när en ny anställning påbörjas i nära anslutning till den förra (därav en anmärkning i den nya avtalstexten som hänvisar till Semesterlagens 30 b § där detta regleras).
Intentionen är att tillsammans med fackliga medparter och Almega (där Medieföretagen ingår), partsgemensamt påbörja ett arbete inom avtalsperioden för att öka kännedomen och tillämpningen av Arbetsmiljöverkets AFS 2015:4, den så kallade OSA-föreskriften.
Unionenklubb eller ej på arbetsplatsen?
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor.
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt lönesamtal.
Läs mer på unionen.se om hur det går till att bilda en Unionen-klubb.
I februari påbörjades avtalsförhandlingarna genom att Unionen tillsammans med Akademikerförbunden på området växlade avtalskrav med våra motparter Almega Tjänsteföretagen och Medieföretagen.
I mars blev Coronapandemins påverkan på Sverige likväl som på övriga världen tydlig, vilket innebar att de förutsättningar vi gick in i avtalsförhandlingarna med förändrades på ett sätt som var omöjlig att förutse.
Med anledning av situationen har Unionen, tillsammans med övriga parter på avtalsområdet, valt att flytta fram avtalsförhandlingarna till i höst och prolongera befintliga avtal till och med den 30 november 2020. Prolongering innebär att avtalen förlängs, det vill säga avtalen behåller sin nuvarande lydelse och innehåll till och med den 30 november.
Unionen bedömer inte att det är möjligt att i dagsläget ingå sedvanliga avtal. Att flytta fram avtalsförhandlingarna och prolongera avtalen är det mest ansvarsfulla att göra med tanke på det ostabila och svåra läge Sverige och världen befinner sig i just nu.
Fortsatta förhandlingar inleds under hösten med avsikt att träffa nya avtal senast sista november 2020. De avtalskrav som Unionen ställt om löneökningar, fortsatta avsättningar till flexpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdhet står kvar.
Prolongeringen innebär att det ännu inte finns några centralt avtalade löneökningar för 2020. Detta betyder att lönerevision först kan bli aktuell efter att nya avtal har träffats.
Regeringen har under mars vidtagit ett antal åtgärder för att, i den uppkomna situationen, stötta företag ekonomiskt och på sätt rädda anställningstillfällen. En av åtgärderna är att snabbt införa nya kompletterande regler om stöd vid korttidsarbete. Unionen har under mars tecknat ett centralt avtal som möjliggör för Unionenklubbar och arbetsgivare att träffa lokala avtal om korttidsarbete. Detta för att säkerställa att regeringens stöd når ut till, och möjliggör för, ekonomiskt utsatta företag att behålla sina anställda och den kompetens som är nödvändig för en återhämtning efter Coronapandemin.
Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta ska du i första hand kontakta din Unionenklubb. Har du ingen klubb kan du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870.
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
I kompetensutvecklingsavtalet beskrivs hur kompetensutveckling betald av arbetsgivaren ska gå till. Med kompetensutveckling menas alla åtgärder som bidrar till att öka en eller flera delar av individernas kompetens. För att kompetensutveckling ska vara möjlig krävs att goda förutsättningar finns vad gäller till exempel arbetsorganisation, ledarskap och teknik.
Detta gäller för dig som tjänsteman på avtalsområdet kring arbetstid.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd, kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.