Fremia - Hotell och restaurangtjänstemän
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För utförlig info, läs mer i Avtalsnytt nedan och i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 juni 2023 - 31 maj 2025 och då gäller:
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-05-31. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation.
(På avtalsområde Fremia Hotell och Restaurangtjänstemän tillämpas avtal om allmänna anställningsvillkor, löneavtal samt överenskommelse om deltid i pensioneringssyfte som träffats mellan Unionen och Visita)
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
Garanterad löneökning
Ur den allmänna lönepotten utges en garanterad löneökning till varje heltidsanställd tjänsteman om minst:
Avtalets lägsta lön
Efter lönerevisionen ska den lägsta lönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 20 år uppgå till lägst:
Viktiga datum, löneavtalet
För påkallande av lokal förhandling samt avseende enskild tjänstemans möjligheter att begära överläggning om sin lön, gäller nedanstående tider.
Lokala förhandlingar
Förutsättning för genomförande av lokala förhandlingar är att Unionens lokala företrädare senast den 22 juni 2023 respektive den 15 maj 2024 anmält att sådan förhandling ska hållas i år. Vid detta tillfälle ska anges vilka tjänstemän som omfattas av förhandlingen. Lokala förhandlingar ska påbörjas snarast efter anmälan till arbetsgivaren och vara avslutade senast den 6 juli 2023 respektive den 15 juni 2024.
De lokala parterna kan överenskomma om andra tidsfrister
Lönerevision i de fall lokal förhandling inte begärts
I det fall lokal förhandling inte genomförs enligt ovan äger tjänsteman rätt att begära överläggning om sin lön senast den 30 juni 2023 respektive den 15 juni 2024. Överläggningen ska påbörjas snarast efter begäran hos arbetsgivaren och avslutas senast 14 dagar efter att sådan begäran framförts.
De lokala parterna kan även här överenskomma om andra tidsfrister.
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för deltidspension. Under avtalsperioden gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till ITP på ytterligare 0,2 procent för 2023 samt 0,2 procent för 2024 till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 1,5 procent vid avtalsperiodens utgång.
För tjänstemän i operativ drift får arbetstiden nu även beräknas på perioder om upp till och med 26 veckor. Schemaperiod och beräkningsperiod måste i sådana fall sammanfalla, det vill säga ett schema för hela perioden ska i dessa fall lämnas till berörda tjänstemän.
Dessutom tillförs nu en rättighet i de fall tillämpning av beräkningsperiod som överstiger 16 veckor men uppgår till högst 26 veckor, till ordinarie ledighetsdagar på helg var fjärde vecka till fredag-lördag eller lördag-söndag. Dessa ledighetsdagar får inte ensidigt ändras av arbetsgivaren.
Utöver denna nya rättighet, gäller sedan tidigare regler om rätt till så kallad dubbelledighet var tredje vecka innefattande söndag, (det vill säga lördag-söndag eller söndag-måndag)
Riktlinjerna för kompetensutveckling tillförs en text om att då även chefer ges rätt förutsättningar för att fullgöra sitt arbete gynnar både verksamheten och individen, samt att vid lönesättningen ska det vara naturligt att koppling sker till resultat och kompetens.
För arbetstid förlagd till:
– måndag–fredag från kl 20.00 till kl 06.00 påföljande dag,
– lördag, midsommar-, jul- och nyårsafton från kl 16.00 till kl 06.00 påföljande dag,
– sön- och helgdag från kl 06.00 till kl 06.00 påföljande dag, utgår OB-ersättning enligt följande:
Fr.o.m. 2023-06-01 | 24:97 kr/timme |
Fr.o.m. 2024-06-01 | 25:80 kr/timme |
För arbetstid förlagd mellan kl 01.00 till 06.00 utgår OB-ersättning (natt-OB) även enligt följande:
Fr.o.m. 2023-06-01 | 22:00 kr/timme |
Fr.o.m. 2024-06-01 | 22:73 kr/timme |
Nettosemesterdagar kan nu tillämpas även för heltidsanställda som arbetar i genomsnitt färre än fem dagar per vecka på samma sätt som tidigare varit möjligt för deltidsanställda.
Exempel:
Tjänstemannens arbetstid är förlagd till i |
Antal nettosemesterdagar (vid 25 dagars semester) |
4 | 20 |
3,5 | 18 |
3 | 15 |
2,5 | 13 |
2 | 10 |
Löneavdrag vid kortare frånvaro (upp till en vecka) som uppgår till hela dagar beräknas nu med timavdrag.
För längre frånvaro används de tidigare reglerna om dagsavdrag (se 14.3.1 och 14.3.2 i avtalet om allmänna anställningsvillkor).
Tabellen avseende kostpris har uppdaterats till nu gällande regelverk.
Avtalet mellan Visita och Unionen får nu namnet Besöksnäringens tjänstemannaavtal.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionen på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor.
Läs mer på unionen.se om hur det går till att bilda en Unionen-klubb.
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera (avtalet är gemensamt med område Visita), observera dock att §8.4 inte gäller för företag och anställda på Fremia – Hotell- och restaurangtjänstemän).
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen. (avtalet är gemensamt med område Visita)
Avtalet om medbestämmande och samverkan gäller tillsvidare och reglerar olika former och områden för anställda att tillsammans med arbetsgivaren bidra till arbetsplatsens utveckling.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Fremia som gäller från 1 januari 2023. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd, kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisation. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.