Byggföretagen
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För utförlig info, läs mer i Avtalsnytt nedan och i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 april 2023 - 31 mars 2025 och då gäller:
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-03-31. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation.
Lönepott
Vid företaget bildas det en lönepott i procent av lönesumman av tjänstemannagruppens löner. Potten ska fördelas i en lokal lönerevision där det centrala avtalets pott är miniminivå. Storleken på potten säger inget om hur stor just din löneökning ska vara. Fördelningen av löneutrymmet sker genom förhandling mellan företaget och klubben eller mellan dig och den chef som sätter lönen.
Löneöversyn
I samband med varje lönerevision ska också en löneöversyn göras. Den ska göras i samverkan med Unionens förtroendevalda, om sådana finns på företaget. Syftet med löneöversynen är att bibehålla eller få en lönestruktur inom företaget som motsvarar avtalets löneprinciper. Särskild hänsyn ska tas till individer med ogynnsamt löneläge eller ogynnsam löneutveckling.
Om löneöversyn inte genomförts i samband med lönerevisionen tillfaller det utrymme som beräknas för översynen - 0,5 procent - lönepotten och fördelas i den lokala lönerevisionen.
Löneökningar (lönepott inklusive löneöversyn)
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
Löneöversynen beräknas uppgå till 0,5 procent per avtalsår.
Den sammanlagda löneökningen – den avtalade potten samt löneöversynen – beräknas uppgå till 7,0 procent för avtalsperioden.
Lägsta löneökning
Om de lokala parterna inte kommer överens om annat ska lägsta löneökning vara:
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 18 år uppgå till lägst:
För tjänsteman som fyllt 18 år och med ett års sammanhängande anställningstid i företaget ska månadslönen för heltidstjänst för motsvarande perioder som ovan uppgå till lägst
21 806 kronor respektive 22 482 kronor.
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för deltidspension. Under avtalsperioden gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till ITP på ytterligare 0,2 procent för 2023 samt 0,2 procent för 2024 till tjänstemannens individuella tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 2,0 procent vid avtalsperiodens utgång.
Fortsatt arbetsgrupp om nytt löneavtal
Parterna tillsatte 2020 en arbetsgrupp för att arbeta med att förbättra och modernisera löneprocessen i löneavtalet. Arbetsgruppen kommer nu att återuppta detta arbete, som ska vara klart den 30 november 2024.
Arbetsgrupp angående återhämtning
Arbetsgruppens syfte är att parterna ska bilda sig en uppfattning om hur dessa delar ser ut för tjänstemän i branschen för att få en gemensam utgångspunkt för dialogen om hur eventuella problem och utmaningar kan åtgärdas. Åtgärder kan exempelvis vara förslag till ändringar i avtal, stödinsatser eller informationskampanjer. Gruppens arbete ska vara klart den 30 november 2024.
Arbetsgrupp angående lokal samverkan/lokal facklig verksamhet
Arbetsgruppens uppdrag är att diskutera förutsättningarna för lokal samverkan och hur dessa kan förbättras. Inom arbetsgruppen bör frågor såsom utbildning, mandat och samverkansformer särskilt hanteras. Arbetsgruppen ska även ersätta och vidareutveckla parternas befintliga vägledning gällande gemensamma utgångspunkterna för lokal facklig verksamhet. Därtill avser parternas att arbetsgruppen ska ta fram en praktisk vägledning kring lokal samverkan.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionen på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor.
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
Med kompetensutveckling menas alla åtgärder som bidrar till att öka en eller flera delar av individernas kompetens. För att kompetensutveckling ska vara möjlig krävs att goda förutsättningar finns vad gäller till exempel arbetsorganisation, ledarskap och teknik.
Detta gäller för dig som tjänsteman på avtalsområdet kring arbetstid.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd, kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Den 25/11 stänger rådgivningen 16.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.