Energiföretagens Arbetsgivareförening
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För mer utförlig info, se "Avtalsnytt" nedan och respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 april 2023 - 31 mars 2025 och då gäller:
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-03-31. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation.
Löneavtalet är ett så kallat processlöneavtal som tar fasta på att en lokal process om lönebildningen ska genomföras. En viktig beståndsdel i processen är att såväl utvecklingssamtal som lönesamtal ska genomföras årligen på ett tillfredställande sätt. (Läs mer i löneavtalet här på sidan)
Löneökningar
De lokala parterna fastställer löneutrymmet genom att utföra den i avtalet beskrivna löneprocessen och förhandlar om löneökningarna.
Åtgärdsgaranti
Särskilda överläggningar mellan lokala parter gällande de arbetstagare som efter lönerevisionen erhållit lägre löneökning än 700 kr per den 1 april 2023 och 525 kr per den 1 april 2024. Överläggningarna ska resultera i en åtgärdsplan för den/ de personer som erhållit en lägre summa än ovan angivet för respektive år.
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 18 år uppgå till lägst:
För tjänsteman med ett års sammanhängande anställningstid ska månadslönen för heltidstjänst för motsvarande perioder som ovan uppgå till lägst 21 987 kr respektive 22 713 kr.
Unionen har yrkat på fortsatt utbyggnad av system för arbetstidsförkortning och/eller pensionspremier. Unionen noterar att såväl förkortad arbetstid som förbättrade pensioner är mycket angelägna frågor för våra medlemmar varför krav om ytterligare avsättning framställts men parterna har inte kunnat enas om en avsättning. Premien till extrapension inom EFA uppgår sedan tidigare till 2,0 procent. Parterna har enats om att avsättningarna till extrapension ska följa avsättningen enligt ITP-planen vilket innebär att de personer som har ITP 1 kommer får en fortsatt avsättning till extrapension till och med månaden före de fyller 66 år i stället för som tidigare fram till månaden de fyllde 65 år.
Värdet av avsättningen till flexpension är 0,2% första året och 0,2% andra året. Då det på EFAs område inte blivit någon ytterligare avsättning till flexpension ska detta värde istället ingå i det av lokala parter framavtalade utrymmet.
En arbetsgrupp tillsätts för att se över och arbeta med att förbättra tillämpningen av löneavtalet.
Avtalet tillförs en text att avsättningen till extrapension uppgår till 2%. Avtalet tillförs en preskriptionstid gällande inlämning av kvitton för att få ersättning för läkemedel och läkarvård, anspråk får inte vara äldre än 12 månader. Avtalet tillförs en förenklad regel och uträkningsmodell för att räkna fram föräldraledighetstillägg samt en preskriptionsregel att ansökan om föräldraledighetstillägg inte får vara äldre än 6 månader från återgång i arbete. Avtalet tillförs en regel om att de personer som har kvar timmar på sin arbetstidsförkortning vid avslutad anställning får värdet av dessa inbetald som lön vid reglering av slutlönen. Avtalet tillförs en regel om att om arbetsgivaren eller arbetstagaren vill att anställningen ska upphöra vid utgången av den månad då arbetstagaren uppnår den ålder som anges i 32 a § lagen om anställningsskydd, ska arbetsgivaren eller arbetstagaren lämna en skriftlig underrättelse om detta minst två månader innan anställningen ska upphöra.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionen på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor.
Unionen, Energiföretagens Arbetsgivareförening och Sveriges Ingenjörer har kommit överens om ett nytt löneavtal som gäller på avtalsområdet från och med lönerevisionen den 1 april 2022.
Det nya löneavtalet är precis som det tidigare ett så kallat processlöneavtal som inte innehåller några siffersatta lönehöjningar.
Syftet med det nya avtalet är bland annat att förbättra läsbarheten, förtydliga avtalet och införa vissa kvalitetssäkrande inslag. Avtalet innehåller vissa materiella förändringar samt ändringar i dispositionen av text och kapitelindelning för att det ska vara mer lättläst.
De materiella ändringarna består i att lokala parter kan träffa avtal om annan förhandlingsordning när de träffar avtal om lokal löneprocess och att lokala löneavtal har samma löptid som det centrala avtalet. Vidare har det införts möjlighet att få ett förstärkt lönesamtal när medarbetaren är missnöjd med kvalitén på sitt lönesamtal. Det har införts ändringar i vilka frågor som lönenämnd behandlar och vilka de centrala parterna tar samt förhandlingsordning vid företag där det saknas lokal facklig part.
Utöver ovan nämnda förändringar är avtalet oförändrat och tyngdpunkten i avtalet är som tidigare att de lokala parterna samverkar och hittar en för arbetsplatsen fungerande löneprocess.
Längre ner på denna sida under "Övriga avtal" kan du läsa det nya avtalet "Löneavtal gäller 2022-04-01 - 2023-03-31"
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
Med kompetensutveckling menas alla åtgärder som bidrar till att öka en eller flera delar av individernas kompetens. För att kompetensutveckling ska vara möjlig krävs att goda förutsättningar finns vad gäller till exempel arbetsorganisation, ledarskap och teknik.
Detta gäller för dig som tjänsteman på avtalsområdet kring arbetstid.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd, kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Den 23, 27 och 30 december så stänger rådgivningen klockan 15.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.