Gröna arbetsgivare Virkesmätning
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För mer utförlig info, läs mer i Avtalsnytt nedan och i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 april 2023 - 31 mars 2025 och då gäller:
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-03-31. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation.
Det nya avtalets totala värde, sett över avtalsperioden 1 april 2023 till och med 31 mars 2025, är 7,4 procent.
Avtalets lönebestämmelser behåller sin tidigare konstruktion och har ett värde av 7,2 procent sett över hela avtalsperioden.
Löneökningar
Ett utrymme av de fasta kontanta månadslönerna avsätts för lokal fördelning enligt följande:
Vid beräkning av lönepotten 2024 ska den lägsta månadslönen som används vid beräkningen vara 28 211 kronor.
Om inte de lokala parterna träffar överenskommelse om annat, avsätts det lokala löneutrymmet per distrikt.
Fördelning av löneutrymmet
Om de lokala parterna inte träffar en överenskommelse om hur utrymmet ska fördelas, ska 40 % av utrymmet utges generellt. Resterande del fördelas av arbetsgivaren i enlighet med löneprinciperna i virkesmätningsavtalet och överenskomna lokala kriterier.
Uppräkning av ersättningar
I det centrala avtalet har ersättningar för bland annat ob-ersättning och övertidsersättning räknats upp med löneökningsutrymmet för respektive avtalsår den 1 april 2023 och 1 april 2024. Vår uppfattning är att även ersättningar i lokalavtalen ska räknas upp på motsvarande sätt.
Minimilöner
Minimilönerna höjs från och med den 1 april 2023 med 1 350 kronor och från den 1 april 2024 med lönerevisionsvärdet (3,1 procent).
|
|
2023-04-01--2024-03-31 |
2024-04-01--2025-03-31 |
a |
Fr.o.m. 19 år |
23 972 kr |
24 715 kr |
b |
Fr.o.m. 18 år |
88 % av a |
88 % av a |
c |
Fr.o.m. 17 år |
81 % av a |
81 % av a |
d |
Fr.o.m. 16 år |
75 % av a |
75 % av a |
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för deltidspension.
Från och med den 1 april 2024 utökas avsättningen till tjänstepensionen med ytterligare 0,2 procent. Detta läggs till de tidigare avtalade avsättningarna till deltidspension på 1,2 procent. Den nya sammanlagda avsättningen fr.o.m. den 1 april 2024 blir därmed 1,4 procent.
Parterna är överens om att införa en längre begränsningsperiod för beräkning av genomsnittlig ordinarie arbetstid. Begränsningsperioden höjs från högst åtta veckor till högst sexton veckor.
Arbetstidskonton
Följande förändringar sker i avtalet gällande arbetstidskonton:
När avsättning till arbetstidskonto tas ut som pensionspremie ska avsättning ökas enligt det centrala avtalet. Den extra avsättningen höjs från 13 procent till 20 procent.
När avsättning till arbetstidskonto tas ut i ledig tid och anställningen endast gällt en del av året reduceras den lediga tiden i motsvarande grad.
Ny reglering om beredskapstjänst införs i det centrala avtalet. Här anges bland annat ersättningsnivåer samt regler för införande och tillämpning av beredskapstjänst.
Parterna är överens om en ny bestämmelse i det centrala avtalet som ger en extra ersättning i de fall arbetstagaren och arbetsgivaren är överens om arbete under fastlagd semesterdag. Då ska ett lönetillägg per arbetad timme utges vilken beräknas som aktuell månadslön dividerat med 174.
Parterna är överens om en högre nivå för reseersättning om 37 kr/milen vid användning av egen bil i tjänsten.
Bestämmelsen (trappan) som gav en lägre ersättning ju mer den anställde körde under året tas bort ur avtalet. Tilläggsersättning vid resor i Västernorrlands eller Jämtlands lön tas också bort ur avtalet.
Parterna är vidare överens om att bestämmelsen som kunde ge rätt till reseersättning för resor mellan bostaden och förläggning när så kallade särskilda motiv förelåg, tas bort.
I avtalet införs en förtydligande text om att reseersättning ska utgå vid resa med egen bil till arbetsställe som inte är arbetstagarens stationeringsort.
Under avtalsperioden ska de centrala parterna göra en översyn av bilagan ”Rekommendation angående facklig verksamhet”.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, lön, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
Med kompetensutveckling menas alla åtgärder som bidrar till att öka en eller flera delar av individernas kompetens. För att kompetensutveckling ska vara möjlig krävs att goda förutsättningar finns vad gäller till exempel arbetsorganisation, ledarskap och teknik.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Den 23, 27 och 30 december så stänger rådgivningen klockan 15.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.