Industriarbetsgivarna - Byggnadsämnesindustrin
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För mer utförlig info, se "Avtalsnytt" nedan och respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 april 2023 - 31 mars 2025 och då gäller:
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-03-31. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation.
Läs mer nedan för att ta del av de förändringar som nu kommer att gälla på avtalsområdet.
Det nya avtalets totala värde, sett över avtalsperioden 1 april 2023 till och med 31 mars 2025, är 7,4 procent.
Löneavtal
Löneavtalet behåller sin tidigare konstruktion och har ett värde av 7,0 procent sett över hela avtalsperioden.
Lönerevision
Unionen-klubben och arbetsgivaren ska förhandla om vilka löneökningar som ska utges under avtalsperioden respektive vilka lönerevisionstillfällen som ska gälla. Detta sker utifrån de grundläggande principerna i löneavtalet.
Om Unionen-klubben och arbetsgivaren inte kan enas alternativt om det saknas Unionen-klubb på arbetsplatsen gäller följande:
Två lönerevisioner ska genomföras under avtalsperioden, den första den 1 april 2023 och den andra den 1 april 2024.
Lönesumman för Unionens medlemmar ska ökas med 3,9 procent den 1 april 2023, samt med 3,1 procent den 1 april 2024. Löneökningsutrymmet beräknas på lönesumman för de Unionen-medlemmarna som omfattas av lönerevisionen
Löneökningsutrymmet ska fördelas enligt löneavtalets principer.
Lägsta löneökning
Om Unionen-klubben och arbetsgivaren inte kommer överens om annat ska löneökningen vid respektive lönerevisionstillfälle lägst uppgå till:
Lägsta månadslön
Lägstlönen höjs från och med den 1 april 2023 med 1 350 kronor och från den 1 april 2024 med lönerevisionsvärdet (3,1 procent)
Efter lönerevision ska månadslönen för en heltidsanställd tjänsteman som fyllt 18 år uppgå till lägst:
Avsättning till deltidspensionen är nu uppe i 2,0 procent
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningen till tjänstepensionen inom ramen för den tidigare avtalade deltidspensionen.
Från och med den 1 april 2023 samt den 1 april 2024 utökas avsättningen till tjänstepensionen (ITP) med ytterligare 0,2 procent vid respektive tillfälle. Detta läggs till de tidigare avtalade avsättningarna till deltidspension på 1,6 procent. Det nya sammanlagda avsättning blir därmed 2,0 procent.
Höjd avsättning om arbetstidsförkortningen tas ut som pension
Sedan tidigare finns på avtalsområdet ett system för arbetstidsförkortning. Varje år, den 31 mars, avsätter arbetsgivaren 2,0 % av, under året utbetald lön och ersättningar för ordinarie arbetstid, till individuella arbetstidskonton. Avsättningen kan disponeras som ledig tid, lön eller pensionsavsättning.
Arbetstidsförkortningen tjänas in under året innan den kan tas ut. För den arbetstidsförkortning som tjänas in från och med 2023-04-01 gäller att om du väljer att disponera den som pension erhålls en 20 % högre avsättning än tidigare. Detta motsvarar en höjning med ca 0,5 procent.
Ledig tid | Lön | Pensionsavsättning |
4 dagar ledighet utan löneavdrag |
2,0 % av utbetald lön och ersättningar för ordinarie arbetstid under året |
2,4 % (tidigare 2,0 %) av utbetald lön och ersättningar för ordinarie arbetstid under avtalsåret |
0,6 % |
0,7 % (tidigare 0,6 %) |
|
Totalt: 4 dagar | Totalt: 2,6 % | Totalt: 3,1 % (tidigare 2,6 %) |
I förhållande till det tidigare avtalet gäller följande större förändringar:
Rätt till sjuklön om du fyllt 69 år eller om du har anställt efter att ha uppnått pensionsålder enligt ITP-planen
Om du fyllt 69 år eller anställts efter att du fyllt 65 år (om du omfattas av ITP2) alternativt 66 år (om du omfattas av ITP1) så har du har tidigare undantagits från rätten till sjuklön from 15:e sjukdagen.
Detta undantag har nu tagits bort. Det innebär att, om du hör till denna kategori tjänstemän, så har du från och med 1 april 2023 rätt till sjuklön enligt samma villkor som övriga tjänstemän.
I förhållande till det tidigare avtalet gäller följande större förändringar:
Allmän övertid utökas till 200 timmar
Antalet allmänna övertidstimmar som arbetsgivarens har rätt att beordra dig att arbeta har utökats från 150 timmar till 200 timmar per kalenderår.
Samtidig så sänks antalet extra övertidstimmar som arbetsgivaren kan ålägga dig från 150 timmar till 100 timmar per kalenderår. För att extra övertid ska kunna tas ut av arbetsgivaren så krävs även fortsättningsvis en överenskommelse med den lokala Unionen-klubben.
Kvarstår gör även att arbetsgivaren behöver kunna uppvisa särskilda skäl för att denna ska ha rätt att ålägga dig att arbetar övertid, oavsett om det rör sig om allmän övertid eller extra övertid. Särskilda skäl innebär att det ska ha inträffat något oförutsett som gör att det krävs extra insatser.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionen på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor.
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt lönesamtal.
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
Detta gäller för dig som tjänsteman på avtalsområdet kring arbetstid.
Innehåller bland annat överenskommelse om ersättning för förskjuten arbetstid, jourtid, beredskapstjänst, arbetstidsförkortning, delpension med mera.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd, kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Den 25/11 stänger rådgivningen 16.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.