En del egenföretagare utgår endast efter marknadspriset när de ska bestämma hur mycket de ska ta betalt. Men det är också viktigt att sätta priset utefter den personliga trygghet som man vill ha. Per Lund, Unionen, förklarar hur.
Hur ska man som egenföretagare kunna vara konkurrenskraftig och samtidigt ha möjligheten att skapa ett bra trygghetssystem för en själv? Det är en fråga många, inte minst ganska färska, egenföretagare brottas med. Även om många av Unionens egenföretagarmedlemmar har full koll på vilka inkomstnivåer man behöver förhålla sig till när det gäller till exempel a-kassa eller pension finns det så finns det några som glömmer bort det. Då blir det lätt att använda prissättningen främst som ett sätt att konkurrera.
Man behöver ett helhetsperspektiv. Många egenföretagare prioriterar företaget och skjuter den privata tryggheten på framtiden.
Per Lund är ansvarig för Unionens erbjudande till egenföretagare och han ser en fara i att inte ta höjd för trygghet när man sätter sina priser.
– När man sätter målen för företaget är det också bra att bestämma vilken nivå av personlig trygghet man vill ha, säger han. Som anställd får man mycket av det gratis, men som egenföretagare behöver man tänka på tryggheten samtidigt som man försöker få företaget att bli framgångsrikt. Man behöver ett helhetsperspektiv. Många egenföretagare prioriterar företaget och skjuter den privata tryggheten på framtiden, det får nästan lösa sig av sig självt.
Lunds lösning är att man ska försöka se på tryggheten på samma sätt som man ser på det företagsekonomiska – genom att planera på ett liknande sätt.
– Precis som man sätter upp mål kring vad man vill uppnå och hur man vill att försäljningen ska gå ska man också sätta upp mål för vilken trygghet man vill ha. Vad vill jag ha när jag går i pension när det är dags? Vilken trygghet vill jag ha om jag blir sjuk? Om jag blir arbetslös? Att börja med målperspektivet gör det konkret. Det tycker jag är en bra start. På så sätt så kan man också se hur mycket pengar det finns över för att skapa trygghet och vilken prissättning man kan ha.
Aktiebolag eller enskild firma viktig fråga för tryggheten
En viktig aspekt av trygghetsplaneringen är så klart vilken företagsform man väljer för sitt företag. Per Lund menar att aktiebolag i de allra flesta fall är mest fördelaktigt.
– Då kan man bestämma själv vilken lön man tar ut och se till att det blir ett jämnt flöde även om företaget har upp- och nedgångar. Därmed kan man se till att ligga på den lönenivå man vill ha för att få ut rätt trygghet. Med enskilda firma blir man mer beroende av vilken som blir den faktiska vinsten under det aktuella året, vilket kommer styra vilken trygghet man kan få. Den nackdel som finns med aktiebolag är att man får betala sin egen sjukpenning de två första veckorna, medan man med enskild firma kan välja en karensdag om man är under 55 år.
Det finns också andra potentiella fallgropar med aktiebolag, särskilt om man fokuserar mer på att betala så lite skatt som möjligt än att skapa så stor trygghet som möjligt för en själv.
– Många tar ut aktieutdelning i stället för lön, för att undvika skatt, berättar Lund. Vår rekommendation om man vill maximera sin trygghet är att ta ut lön upp till brytgränserna och är det sen så att man vill ta ut mer pengar kan man göra det som aktieutdelning. På så sätt får man den bästa personliga tryggheten – det finns skydd om man blir sjuk, arbetslös eller förälder, man säkrar pensionen – samtidigt som man kan ta ut det som är bra ur ett skattemässigt perspektiv.
Text: Mattias Dahlström 2021-09-08
Viktigt vara transparent om du har egen firma och anställning
Det är inte ovanligt att egenföretagare tar en anställning vid sidan av den egna firman. Då omfattas man av lojalitetsplikten och – allt oftare – också av konkurrensklausuler som skrivs in i anställningsavtalet.
Du som driver eget företag utan anställda är välkommen att bli medlem i Unionen och vårt skräddarsydda medlemskap för egenföretagare. Genom medlemskapet kan du få trygghet, affärsverktyg och andra förutsättningar för att ditt företag ska kunna utvecklas.