En faktor som givetvis spelat in är de senaste arton månadernas pandemi. Trion gjorde en studie under covid19-utbrottet och har kunnat konstatera att många egenföretagare har haft det svårt. Flödet av kunder och uppdrag har avtagit, de statliga stöden har inte träffat rätt och även annan extern finansiering har varit svår att använda.
– I en del sektorer har det varit helt stopp, säger Bernhard-Oettel. Det påverkar så klart arbetsmiljön. Har man inga pengar på kontot leder det till mycket oro och stress.
Svårt att inte känna sig ensam
Samtidigt verkar pandemin ändå ha haft vissa positiva effekter. Inte minst har den digitala utvecklingen påskyndats. Många har lagt om sin verksamhet helt, andra har hittat sätt att komplettera den digitalt.
– Många har helt lagt om och blivit mer digitala och på så sätt hittat nya kunder, påpekar Eib. Vi hade många konsulter i förra årets undersökning till exempel, som utökat sin verksamhet genom att hålla digitala föredrag för hela världen. Andra har gått exakt motsatt väg och fokuserat ännu mer på att bedriva verksamheten ännu mer i det direkta närområdet.
En svår utmaning är att hela tiden behöva driva företaget själv och ändå inte känna sig ensam.
När restriktionerna nu har lättats och de ekonomiska kugghjulen börjar röra på sig igen hoppas de tre forskarna att den här perioden kan bli en period där fler egenföretagare reflekterar över sin arbetsmiljö. Den fysiska arbetsmiljön skiljer sig åt och är olika viktig beroende på bransch, men psykosociala arbetsmiljöfaktorer gäller alla.
– Alla behöver hantera osäkerheten kring ekonomin, föränderlighet i uppdragsläget och frågor kring vad man har råd att säga nej till och inte, säger Eib. En svår utmaning är också att hela tiden behöva driva företaget själv och ändå inte känna sig ensam.
Många saknar långsiktig plan
Perioden där samhället långsamt öppnar upp igen kan också bli en tid för att planera längre fram mer i detalj. I undersökningen som forskarna gjorde under pandemin svarade hälften av de tillfrågade att de saknade en planering för mer än ett halvår framåt och upp till var femte hade inte ekonomiska resurser som sträckte sig längre fram än tre månader.
När trycket minskat något kan det vara läge att se över var man vill att ens företag ska vara om tre eller fem år och vad som krävs för att nå dit.
– Pandemin har tydligt visat behovet av utveckling, säger Bernhard-Oettel. Hur kan jag snabbt ställa om och lära mig nya saker? Hur mycket tid kan jag avsätta? Hur viktigt är det för den långsiktiga utvecklingen och hur hanterar jag det när det inte betalar av sig just i stunden?
– Kanske är det inte särskilt många som kommer ur pandemin med en starkare ekonomi än tidigare, men en del lämnar den nog bakom sig och känner att de har klarat av den och gått stärkta ur den, säger Eib. De har resurser kvar, vet bättre hur de ska hantera kriser och har lärt sig nya saker.
Text: Mattias Dahlström
2021-10-20