Uppdragsavtal
En avtalstyp som är vanlig, där uppdragsgivare och uppdragstagare sätter ramarna för ett tidsbegränsat uppdrag.
– Förutom de grundläggande delarna är det viktigaste här uppdraget som sådant. Det ska tydligt formuleras vilket uppdraget är och vad som ska utföras. Ofta när man skriver avtal om ett uppdrag så är det ju för att man själv inte har kompetensen för att utföra uppdraget, då finns risken att man kanske får något annat än man tänkt eller förväntat sig. Det gäller alltså att man formulerar uppdraget väldigt tydligt.
Konsultavtal
Ett avtal som liknar uppdragsavtalet, men ofta täcker en längre tidsperiod och därmed ofta används för till exempel uppdrag när en konsult anlitas av ett företag för en begränsad tjänst.
– Ett konsultavtal påminner mycket om ett uppdragsavtal, men liknar också nästan ett anställningsavtal och just därför bör det ju specificeras att det trots allt inte är en anställning. Annars finns det risk för att arbetsgivaransvar kan uppkomma, och är det just ett konsultavtal man är ute efter bör det undvikas.
Sekretessavtal
Viktigt avtal, inte minst för egenföretagare, där man sätter bestämmelser för vilken information två eller flera parter inte får dela till utomstående.
– Sekretessavtalet är till för att skydda sina företagshemligheter. Är man en lite mindre aktör blir man lätt överkörd av större aktörer om ens interna uppgifter röjs. Det kan handla om till exempel prisuppgifter. Det är viktigt att ha med ett slags tidsfrist, det vill säga hur länge sekretessen ska gälla, och vad som händer vid en överträdelse, det vill säga att man skyddar sig med en vitesklausul där man får ekonomisk kompensation om avtalet överträdes.
Aktieägaravtal
Ett avtal som ingås mellan alla eller vissa ägare i ett aktiebolag, där informationen, till skillnad från den i en bolagsordning, kan hållas hemlig för utomstående parter.
– I det här fallet är det väldigt viktigt att avtalet anpassas efter verksamheten. Aktieägaravtal är ett komplement till bolagsordningen och aktiebolagslagen, det vill säga det reglerar hur man vill styra företaget. Med det här avtalet förbinder man sig att agera på ett visst sätt i förhållande till varandra när det kommer till bl a styrningen av bolaget och överlåtelse av aktier.
Kompanjonsavtal
Egentligen ett annat namn för aktieägaravtal, men viktigt för egenföretagare eftersom det också inkluderar kommandit- eller handelsbolag.
– Det handlar om hur man som ägare i ett företag vill att det ska styras. Driver man sitt företag i kommandit- eller handelsbolagsform behöver avtalet anpassas eftersom bolagsformerna som huvudregel medför att ett personligt betalningsansvar kan finnas för bolagets förpliktelser. I avtalet kan bolagsmännen i delar själva välja hur de vill ha det mellan sig som kompanjoner, även om lagen annars sätter upp en struktur.
Som egenföretagarmedlem i Unionen kan du skapa samtliga av dessa avtal kostnadsfritt i ett webbverktyg. Juridiskt korrekta företagsavtal