Skaffa dig bollplank för din utveckling
Som egenföretagare har du ingen som säger åt dig vad du behöver kunna, vilken väg du bör ta för kompetensutveckling och hur mycket tid du ska lägga på det. Ett tips från Pär är att skaffa sig ett bollplank för sin egen utveckling.
Ett bollplank är bra för att ha någon att reflektera tillsammans med, men det är också bra för att skapa någon form av deadlines för din egen utveckling inför era träffar, förklarar han.
4 tips för ditt lärande som egenföretagare
Pärs konkreta tips för ditt lärande som egenföretagare:
Svara på varför du behöver kompetensutveckla dig
Fundera på varför du behöver kompetensutveckla dig. Handlar det om att du vill jobba smartare, stressa mindre, få andra typer av uppdrag, tjäna mer pengar eller kanske leverera med ännu högre kvalitet?
Sätt din ambitionsnivå
Vilken ambition har du? Det finns branscher där utvecklingen går lite långsammare och där du kanske inte behöver så mycket kompetensutveckling om du bara vill vara kvar på den nivå du är idag. Är du däremot i en utvecklande bransch så behöver du ständigt utveckla dina kunskaper även för att vara kvar på samma nivå. Har du dessutom ambitionen att utveckla dig själv och få nya typer av uppdrag så behöver du planera in mycket tid för din egen kompetensutveckling.
Ta reda på vad du behöver lära dig
Vad behöver du lära dig? Håll dig uppdaterad om vilka framtida behov som finns i din bransch. Du kan till exempel hitta bra information via World Economic Forum, men också genom att helt enkelt vara uppmärksam på vilka behov som finns i branschen vid alla möten du har med kunder och eventuella kollegor.
Bestäm hur du ska lära dig
Och slutligen: Hur ska du kompetensutveckla dig och hur mycket tid och pengar har du att röra dig med? Först och främst – se till att lära dig genom alla kunduppdrag du redan har. Lägg in reflektionstid regelbundet och skriv ner dina insikter, så att du kan dra nytta av det du lär dig. Det finns gratis utbildningar via MOOC (Massive Open Online Courses) och självklart universitets-utbildningar som också är gratis. Det finns också mängder av bra föreläsningar och poddar på nätet, exempelvis TED-Talks. Slutligen finns ju också de traditionella kurserna som kostar en slant, men ibland kan vara en investering som är värd att göra.