Omställning och trygghet på arbetsmarknaden
Viktigt steg taget mot historisk reform för omställning och trygghet på arbetsmarknaden. Inom kort drar vi igång Avtalsrörelsen 2023, vad behöver du som är förtroendevald veta?
Viktigt steg taget mot historisk reform för omställning och trygghet på arbetsmarknaden. Inom kort drar vi igång Avtalsrörelsen 2023, vad behöver du som är förtroendevald veta?
Published 03 February 2022
Hej,
Torsdagen den 27 januari skickade regeringen förslag till ny lagstiftning om trygghet, omställning och anställningsskydd på remiss till Lagrådet. Vid presskonferensen benämnds detta som en omställningsmöjlighet i världsklass och Trygghetsöverenskommelsen som ligger till grund för lagförslagen ha även kallats en historisk reform. Det är stora ord som jag ändå tycker speglar det vi snart har på plats – ett nytt, offensivt och verklighetsförankrat system för trygghet på arbetsmarknaden.
Behovet av att hänga med och kontinuerligt utveckla sina kunskaper blir större och större. Vi ser bland annat hur digitaliseringen ställer nya kunskapskrav och automatiseringen gör att vissa yrken är på väg bort och nya växer fram. Vi ser också hur klimatkrisen kräver ett nytt tänk och högre krav på flera arbetsplatser, vilket också kräver ny kompetens. Jag skulle säga att behovet av omställning är på många sätt akut för både den enskilde medarbetaren och för arbetsmarknaden i stort. Så ja, detta är en stor, viktig och nödvändig reform som ger förutsättningar för verklig anställningstrygghet.
En viktig pusselbit för att klara de omfattande strukturförändringar vi står inför är omställningsstudiestödet. Ett stöd som riktar sig till dig som är etablerad på arbetsmarknaden och vill eller behöver vidareutbilda dig. Det gäller oavsett anställningsform, det är du själv som väljer en utbildning som stärker din ställning på arbetsmarknaden och det ska inte svida i plånboken. Här ser du beräkningar från PTK som visar hur stort omställningsstudiestödet kan bli i olika lönelägen utifrån ett antal exempelyrken, se tabell nedan. Går allt som planerat kommer det vara möjligt att ansöka om stöd från och med den 1 oktober i år för studier som börjar från och med den 1 jan 2023.
Uppmuntra gärna dina medlemmar att ta del av mer information om detta och andra delar av Trygghetsöverenskommelsen på unionen.se.
Snart är det dags att påbörja kommande avtalsrörelse. Unionen är en medlemsstyrd organisation vilket innebär att du som medlem och förtroendevald har stort inflytande på vilka frågor som ska drivas, ta chansen att påverka! Mer information och material att använda dig av vid stundande årsmöte hittar du här. Det går också fint att göra medskick direkt till den delegation som hanterar ditt avtal i kommande förhandlingar, hur du går till väga framgår av materialet på Mitt Uppdrag. I slutet av mars kommer det även finnas möjlighet att som medlem tycka till genom enkäten Tryck Till på unionen.se, håll utkik efter mer information framöver. En sak som går att göra redan nu och fram till 10 mars är att nominera dig själv eller någon annan medlem/förtroendevald till uppdraget som ledamot i branschdelegation. Mer information om uppdraget och länk till att nominera hittar du här
Slutligen vill jag lyfta att jag hoppas att du har möjlighet att delta på Unionens avtalskonferens som pågår i alla regioner över hela landet under perioden 26/4–12/5. Mer info och inbjudan kommer nu under februari månad.
Allt gott och på återhörande.
Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef
Här ser du beräkningar från PTK som visar hur stort omställningsstudiestödet kan bli i olika lönelägen utifrån ett antal exempelyrken.
Beräkningen är gjord på 2021 års inkomstbasbelopp (ibb) som ligger på 68 200 kronor.