Nu behöver vi lära oss hur vi ska använda trygghetsöverenskommelsen
Införandet av trygghetsöverenskommelsen har beskrivits som den största reformen av anställningstryggheten sedan 1970-talet.
Införandet av trygghetsöverenskommelsen har beskrivits som den största reformen av anställningstryggheten sedan 1970-talet.
Published 07 April 2022
Snart har vi ny lagstiftning och nya regleringar på arbetsmarknaden. Vi kallar reformen trygghetsöverenskommelsen och den har beskrivits som den största reformen av anställningstryggheten sedan 1970-talet. Jag står bakom den beskrivningen.
Under den månad som precis passerat har regeringen lagt fram lagförslag på riksdagens bord. Nästa hållpunkt är att riksdagen antar förslag till ny lagstiftning. Efter det kommer PTK, där Unionen ingår, skriva under det huvudavtal som parterna förhandlat fram om trygghet, omställning och anställningsskydd. Sen ska det nya lagreglerna och huvudavtalet tillämpas från och med oktober.
För Unionens medlemmar betyder det här helt nya och historiskt unika möjligheter att kunna kompetensutvecklas och studera mitt i arbetslivet.
En annan förändring är att arbetsgivare ges större möjlighet till att göra undantag från turordningen i de fall fack och arbetsgivare inte kan enas i en förhandling om hur arbetsbristen ska hanteras.
Som förtroendevald behöver du förstå vad den nya lagstiftningen och det nya avtalet innebär i praktiken. Det är viktigt att du ökar din kunskap om innehållet i både lag och avtal. Jag uppmuntrar därför till att du tar dig tid att gå de kurser som både Unionen och PTK erbjuder med start i april.
För Unionens medlemmar betyder det här helt nya och historiskt unika möjligheter att kunna kompetensutvecklas och studera mitt i arbetslivet.
Samtidigt som reformen kommer på plats jobbar Unionen vidare med att trygghetsöverenskommelsen ska nå sin fulla potential. För jag är helt övertygad om att de här historiska reformerna kommer att bli en riktig framgång. Det gör vi bland annat genom att få politiker och lärosäten att förstå vad de behöver göra för att säkerställa att utbudet av utbildningar på våra högskolor och universitet matchar Unionens medlemmars och arbetsmarknadens behov.
För att fler ska kunna ta sig vidare i karriären behöver utbudet av kurser och utbildningar på våra lärosäten behöver anpassas för den som redan jobbar. Det måste även bli lättare än vad det är idag att tillgodoräkna sig kunskaper man lärt sig i jobbet. Den som vill, eller behöver, plugga mitt i livet ska inte behöva läsa in kursmoment i ämnen man redan kan. Fortsättning följer och du håller dig uppdaterad på Trygghetsöverenskommelsen får dig att växa.
Nu är det snart påsk. Jag hoppas att du får några dagars välförtjänt ledighet.
Glad påsk!
Ordförande Martin Linder