Så kan egenföretagare få ett bättre ekonomiskt skydd
Nu utreds ett nytt trygghetssystem för egenföretagare. Unionen är positiva till både historisk SGI och ändrade karensregler – men betonar att förslagen måste omsättas till reell politik.
Nu utreds ett nytt trygghetssystem för egenföretagare. Unionen är positiva till både historisk SGI och ändrade karensregler – men betonar att förslagen måste omsättas till reell politik.
Published 03 June 2022
För sex månader sedan släpptes den offentliga utredningen ”Ett förbättrat trygghetssystem för företagare”. Avsikten var att utreda hur sjukpenninggrundande inkomst (SGI) bör fastställas för egenföretagare. Ossian Wennström, utredare på Unionen, säger att man överlag är positiva till utredningen.
När det gäller frågan om hur sjukpenninggrundande inkomst (SGI) bör fastställas gäller det egenföretagare med företagsformerna enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag.
– Vi har länge menat att man bör titta på lösningar som baseras på historisk SGI, och i huvudsak har man lagt fram ett förslag i linje med frågorna vi driver. Att göra en framåtblickande prognos är ofta svårt för egenföretagare och kombinatörer. Som systemet fungerar i dag blir det oklara förutsättningar och ett bristfälligt ekonomiskt skydd.
Samtidigt är det bra att förslaget dessutom innehåller en ventil som möjliggör att man också kan göra en framåtblickande bedömning, menar Ossian Wennström.
– Förslaget är att det då ska vara upp till egenföretagaren att komma in med det underlag som behövs för att kunna styrka det. Grundregeln ska vara att SGI baseras på historiska uppgifter. Historisk SGI skulle minska administration och göra det enklare att få rätt ersättning.
Han tycker även det är positivt att utredningen föreslår en ändring av karensreglerna för enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag så att en karensdag är förvalt.
– I dag är default-regeln att det är sju dagars karens och det tycker Unionen är en orimligt hög självrisk. Som egenföretagare kan du dock aktivt välja att ha bara en dags karens, men i ärlighetens namn är det få som känner till att den möjligheten finns. I det här förslaget utformas karensen för egenföretagare mer likt det som gäller för övriga på arbetsmarknaden, vilket är ett steg i positiv riktning, säger Ossian Wennström.
Läs mer om vad som gäller idag för sjukpenning och karens för egenföretagare med enskild firma och för egenföretagare med aktiebolag
Utredningen tar också upp problemen med att det är olika regler som gäller för enskild firma respektive de som är anställda i eget aktiebolag.
– Det är viktigt för individen att man inte i har för spretiga regler i onödan. Men här kom inte utredning med något konkret förslag utan bollade frågan vidare.
Under våren 2022 har det startats ännu en offentlig utredning: ”Ett trygghetssystem för alla – översyn av regelverket för sjukpenningsgrundande inkomst”. Den har i uppdrag att ge ökad trygghet och förutsebarhet för de försäkrade, och är beräknad att vara klar i april 2023.
Ossian Wennströms förhoppning är att frågan om de skilda regelverken ska tas om hand där. Den nya utredningen berör även den historisk SGI, men inte bara för egenföretagare utan för hela arbetsmarknaden.
– Det är eftersträvansvärt att, i den mån det är möjligt, ha regler som är liknande för både egenföretagare och anställda, så att det blir det enklare att förstå. Även om det förstås finns specifika utmaningar för egenföretagare, som också bör lösas.
en lång rad utredningsförslag som pekat just i den riktning som Unionen arbetat för
Generellt har många utredningsförslag på senare år hörsammat Unionens arbete för egenföretagare, menar Ossian Wennström.
– För ett par år sedan kom Unionen med ett program, ”Unionens politik för ökad trygghet för egenföretagare”. Programmet berörde inte bara socialförsäkringen för egenföretagare, utan trygghetssystemen för egenföretagare i stort. Sedan dess är det en lång rad utredningsförslag som pekat just i den riktning som Unionen arbetat för, och det är förstås positivt.
När man äntligen gör någonting på det här området hoppas vi att man gör det bra
Men man vill också se att utredningsförslagen blir reell politik, understryker Ossian Wennström.
– Det väntar vi fortfarande på. I höst är det val och vi får se hur de här frågorna tas om hand. När man äntligen gör någonting på det här området hoppas vi att man gör det bra, så att det inte uppstår nya konstigheter i de här komplicerade regelsystemen.
– På trygghetsområdet är det just att ha en SGI som baseras på historiska inkomster. Det tror vi skulle förenkla för väldigt många. En ändrad karensregel är också en väldigt konkret förstärkning av tryggheten för egenföretagare, säger Ossian Wennström.
Ta del av utredningen ”Ett förbättrat trygghetssystem för företagare”
Text: Ida Säll
2022-06-08