Den blomstertid nu kommer… Ja, nu är det en härlig tid vi har framför oss. Och snart stundar en förhoppningsvis avkopplande semester.
Majoriteten av Unionens medlemmar jobbar digitalt och uppkopplat varje dag och i en alltmer digital och uppkopplad värld suddas gränserna mellan arbete och privatliv ut. Till exempel är det fortfarande vanligt att ha sin arbetsmobil som sin privata mobiltelefon. Då kan det bli en utmaning att helt koppla av från jobbet under semestern.
Det är inte heller ovanligt att ”låna” jobbdatorn för att betala en räkning, boka just semesterresan eller hitta ett recept till sommarens första grillkväll.
Men när vi använder arbetsgivarens verktyg privat kan arbetsgivaren samla in data om oss, data som arbetsgivaren kan ta del av. Vad arbetsgivare i förlängningen kan göra med den informationen kan vi bara gissa, men det skulle ju kunna bli ett underlag för arbetsgivaren att agera på det ena eller andra sättet. Det är inte rimligt.
Unionen menar att här bör arbetsgivaren förhandla med facket. Vi vill även se en lagstiftning som inte ger arbetsgivaren rätten att samla in vilken data som helst, och använda det till vad som helst.
Det finns även säkerhetsrisker. Det händer att hackare tar sig in i företags olika digitala infrastruktur via dess anställda. Och i det upptrappade säkerhetsläget vi ser i världen nu ökar också riskerna för cyberattacker och annat, både mot individer och företag.
En annan sida av problemet är arbetsverktyg som du behöver använda i ditt arbete, till exempel program eller appar. Även där kan arbetsgivaren samla in data om dig. Och du kan inte välja bort verktyget.
Kunskapen om digitala spår är ännu relativt låg och många undersökningar visar att vi är många som inte heller är särskilt oroade över de spår vi lämnar ifrån oss.
Frågan är både svår och komplex. Därför har vi på Unionen tagit fram material för att ge förtroendevalda mer och ny kunskap om vad man bör vara uppmärksam på i det fackliga arbetet, när det kommer till risker kopplade till digital integritet i arbetslivet.
Enligt MBL har arbetsgivaren en skyldighet att förhandla viktigare förändringar av verksamheten och förändring av arbets- eller anställningsförhållandet för en enskild medlem. Dit hör införandet av system, tjänster och rutiner som innebär att medlemmarnas personuppgifter kan samlas in.
I det här numret av Hetluft har vi tagit fram tips och råd till dig som förtroendevald om vad man bör tänka på. Vi har också en hel del artiklar som riktar sig till både dig som förtroendevald och medlemmar som handlar om digital integritet och vad man kan göra för att skydda sig. Jag hoppas du tycker det är intressant och att du får nytta av innehållet.
Ha en fin sommar!
Martin Linder