Skydda ditt företag med äktenskapsförord och testamente
Skilsmässa och sin egen död är inte saker man särskilt gärna tänker på, men som egenföretagare kan man inte bortse från att de skulle kunna hända. För att skydda ditt företag, dina efterlevande och dig själv bör du skriva äktenskapsförord och testamente.
Att skriva äktenskapsförord och testamente kan lätt bli något man antingen skjuter på framtiden eller inte gör alls. Gifter man sig gör man det ju för att man tror att kärleken ska hålla livet ut.
Ingen tror heller riktigt, trots att motsatsen bevisats miljontals gånger, att man ska dö i förtid.
Helena Koos
Senior jurist på juristfirman Lexly
För egenföretagare innebär beslutet att strunta i äktenskapsförord eller testamente stora risker för företaget.
– Om det inte finns äktenskapsförord ska allt delas lika mellan parterna i en skilsmässa, säger Helena Koos.
Det här riskerar du utan äktenskapsförord
Även om du själv byggt upp och drivit ett företag helt själv så kommer också det delas lika mellan dig och den du är på väg att skilja dig från. Det kan vara ett hårt slag för många att behöva ge bort halva företaget till en ex-partner. Man riskerar att få in en delägare man inte vill ha, som man antingen måste driva företaget med eller får lösa ut för dyra pengar.
Äktenskapet är också unikt ur det här perspektivet. Endast för gifta kan den ena partens företag ingå i en eventuell bodelning. Vid andra former av relationer – sambo, särbo, delbo och så vidare – delas inte tillgångarna på detta sätt. Därför finns inget behov av att skriva samboavtal ur samma perspektiv.
Utan äktenskapsförord riskerar du helt enkelt företaget och inte minst din egen framtid.
Utan äktenskapsförord riskerar du helt enkelt företaget och inte minst din egen framtid. Om företaget delas upp mellan dig och din ex-partner kan det i förlängningen, om det är ohållbart att driva företaget tillsammans eller köpa ut en partner man inte kan arbeta med, bli aktuellt med nedläggning och man kan bli arbetslös.
Finns det fler aktieägare kan man dessutom hamna i en besvärlig situation gentemot dessa. Och omvänt: om någon delägare i ditt företag saknar äktenskapsförord kan det uppstå problem vid en skilsmässa och delägarens före detta partner kan kräva en del av företaget.
– I en del företag har man skrivit in klausuler i aktieägaravtalet att alla delägare ska ha äktenskapsförord, berättar Koos. Om du då glömt det kan det bli tal om avtalsbrott.
Testamente säkrar företagets framtid
Även om äktenskapsförord skyddar dig och ditt företag i nutid och skapar en trygghet som gör att du vet att företaget är skyddat oavsett vad som händer på det privata planet, är testamente självklart framför allt ett sätt att skydda företagets arv och dina efterlevande.
Det handlar om att skydda ens livsverk
– Med ett testamente kan du utse vem som ska ärva bolaget, du specificerar om du vill att din partner eller barn eller någon annan ska göra det. Testamente är också ett sätt att reglera om man över huvud taget vill att företaget ska finnas efter ens död, man skriver helt enkelt in om man vill att bolaget ska drivas vidare eller avvecklas. Det handlar om att skydda ens livsverk.
Vill du skriva äktenskapsförord eller testamente ser Koos olika vägar du kan ta.
– Du kan till exempel ta juristhjälp att skriva avtalen. Fördelen med det är att du kan få speciella detaljer juridiskt korrekta, men också att du faktiskt får det gjort. Tid är väldigt värdefullt i dagsläget och många skjuter upp saker som avtalsskrivning, ibland till när det är för sent.
Hjälp finns!
Som egenföretagarmedlem i Unionen kan du, helt kostnadsfritt, skapa företagsavtal och äktenskapsförord via Lexlys unika webbverktyg. Du har dessutom 20% rabatt på övriga familjejuridiska avtal som testamente och 20% på deras juridiska rådgivning.
– I vårt onlineverktyg kan du välja det juridiskt korrekta avtal du vill ha och sedan själv fylla i, säger Koos. Vilken väg man väljer avgörs dels av hur stor detaljhjälp man behöver och hur priskänslig man är. Men oavsett vilken väg man sedan väljer brukar vi rekommendera att man tar ett första möte med jurist för att reda ut vilka avtal som behövs och hur detaljerade de kommer vara. Efter den första rådgivningen kan man välja om man vill använda jurist eller verktyget.
Text: Mattias Dahlström
Dina avtal och fakturor
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår.
Affärsjuridiska avtal – skapa själv i ett webbverktyg
Du som är medlem i Unionen Egenföretagare får utan kostnad tillgång till ett unikt webbverktyg via Lexly, där du på egen hand enkelt kan skapa dina företagsavtal.
Utan IT-chefer och säkerhetsavdelning får man som egenföretagare själv ta stort ansvar när det gäller IT-säkerhet. Enligt Måns Jonasson från Internetstiftelsen är det viktigt att anlita rätt kompetens om man saknar kunskap eller erfarenhet på området.
Det senaste året har ett antal svenska kommuner drabbats av omfattande IT-intrång, där hackare bland annat utövat utpressning. Det är heller inte bara kommuner som Kalmar, Munkfors och Bjuv som utsatts: IT-attacker mot organisationer, myndigheter och företag figurerar ofta i nyheterna, både nationella och globala.
Phishing, ransomware och andra typer av ordnade dataintrång är fortfarande betydligt vanligare mot stora aktörer än små, som mindre egenföretagare.
– Riktade och samlade attacker riktas ytterst sällan mot småföretagare, det finns inget värde för hackers i det, säger Måns Jonasson, expert vid Internetstiftelsen. Som egenföretagare är det mer troligt att det kommer uppstå hot mot ens domännamn eller hemsida.
Egenföretagare tvingas ta stort ansvar
Samtidigt innebär inte något mindre och färre hot att man som egenföretagare kan ta lätt på IT-säkerhet. Tvärtom. För riskerna är ändå stora och kan få oerhört besvärliga följder. En attack på en dåligt skyddad webshop eller hemsida kan skapa omfattande problem.
– Om man ska koka ned IT-säkerhet blir det en fråga om att värdera – klarar din verksamhet att till exempel mejl-tjänsten ligger nere en vecka på grund av IT-strul? För de allra flesta är svaret nej.
Att många egenföretagare ändå inte har tillräckligt skydd, tror Jonasson beror dels på okunskap, dels på att egenföretagare ofta redan tar ett väldigt stort ansvar för alla andra delar av företaget. Är man ensam finns det ingen att delegera till.
– Ingen annan än du kommer ta ansvar eller ställa krav på hur medvetet företaget är när det gäller IT-säkerhet. På större företag finns det en IT-chef och säkerhetsavdelning som gör det jobbet åt dig, men på ditt företag gör du det jobbet själv. Är du inte från början kunnig på området är det heller inte lätt att googla sig till kunskapen. Och även om du är kunnig är det inte säkert att du alltid har tid att göra medvetna val.
Bra att vara skeptisk
Nyckeln för många är att faktiskt kosta på sig hjälp utifrån, menar Jonasson. Han jämför med bokföring, något som många egenföretagare inte behärskar fullt ut och därför anlitar utomstående revisorer till.
– Om man är riktigt oerfaren när det gäller IT-säkerhet – be om hjälp! Tänk inte att du löser allt själv, utan det finns mängder av experter man kan anlita. Försök hitta leverantörer du verkligen litar på när det gäller till exempel webbhotell eller för att anlita IT-konsulter.
En annan grundläggande utgångspunkt är ett lagom mått av sund skepsis varje gång man får ett mejl med akut ton i uppmaningarna om att öppna bifogade länkar eller gå till särskilda sajter.
– Mycket handlar om att ha rätt inställning. Tänk alltid efter en extra gång innan du öppnar en länk i ett mejl. Stämmer adressen mejlet kommer från? Verkar det rimligt att öppna den här länken? Ofta försöker de som attackerar en att skapa en stress hos dig genom att till exempel påstå att du måste utföra en åtgärd för att inte förlora pengar. Då blir det extra viktigt att ta ett andetag, räkna till tio och fundera över hur rimligt det är.
AI gör attackerna svårare att genomskåda
Redan nu, och ännu mer i framtiden, finns det ytterligare en faktor att ta in i frågan om IT-säkerhet – artificiell intelligens. Utvecklingen inom AI kommer påverka både bedrägerier via internet/mejl och även telefon, där Jonasson menar att AI-generade falska kunder snart kommer kunna ringa upp företag och försöka lura dem.
– AI innebär stora förändringar, konstaterar han. Attackerna på alla nivåer kommer bli bättre och svårare att genomskåda. Som det är nu är till exempel många nätfiske-försök ganska taffligt gjorda, väldigt generiska och dåligt skrivna, men väldigt snart kommer det bli svårt att avgöra och filtrera vad som är ett riktigt mejl och vad som är en attack.
Text: Mattias Dahlström, Make Your Mark
Affärsjuridisk rådgivning
Tillgång till 10 timmar affärsjuridisk rådgivning. Du har möjlighet att nyttja rådgivningen upp till tio gånger per år och varje ärende får ta upp till en timme.
Så gör du som egenföretagare när du fått en felaktig faktura
När du får en felaktig faktura ska du först kontakta företaget i fråga skriftligen och bestrida den. Det är viktigt att du sparar all dokumentation och har ett datum för bestridandet.
Du som driver eget företag utan anställda är välkommen att bli medlem i Unionen och vårt skräddarsydda medlemskap för egenföretagare. Genom medlemskapet kan du få trygghet, affärsverktyg och andra förutsättningar för att ditt företag ska kunna utvecklas.