”Det viktiga för mig är att Unionens medlemmar ska känna att de har nytta av sitt medlemskap, oberoende av om de är chefer, egenföretagare eller anställda.” Det säger Victoria Kirchhoff, Unionens nyvalda första vice ordförande som har en bakgrund både som anställd och egenföretagare.
Vid Unionens kongress i början av oktober valdes ny ledning för Unionen. Peter Hellberg valdes till ordförande, Victoria Kirchhoff till första vice ordförande och Martin Johansson till andre vice ordförande.
Unionen Egenföretagare träffar Victoria för att höra vem hon är och vad hon brinner för i sin nya roll. Vi frågar också om vad som händer den närmsta tiden.
Både varit anställd och egenföretagare
Victorias bakgrund är främst inom marknad och kommunikation, allt ifrån tidningar till böcker, reklam och spel.
- Ett spel jag var med och gjorde var Bamsegympa åt gymnastikförbundet, där det i konceptet finns ett spel som uppmuntrar barnen att röra på sig.
Under de senaste åren har hon varit egenföretagare där hon hjälpte organisationer med strategisk utveckling och marknadsföring. Att bli egenföretagare säger hon egentligen var en slump.
- Jag lämnade en anställning som jag haft väldigt länge och medan jag sökte nytt jobb så kom förfrågningarna in, berättar hon.
En insikt från tiden som egenföretagare är vikten av att nätverka.
Som egenföretagare behöver du arbeta själv på ditt nätverk och hitta dina egna kollegor som du har utbyte av.
- Som anställd har du ju dina kollegor, medan du som egenföretagare behöver arbeta själv på ditt nätverk och hitta dina egna kollegor som du har utbyte av. Både för att hitta uppdrag och för att komplettera min egen kompetens, men också för att helt enkelt inte bli ensam. Jag insåg under den här tiden hur viktigt det är för mig med de sociala sammanhangen.
En annan insikt från tiden som egenföretagare är att dela upp arbete och fritid.
- Att gå runt med ständigt dåligt samvete för det jag borde göra sliter otroligt, säger hon. Jag landade i att det verkligen var bättre att vara ordentligt ledig när jag väl tog ledigt – och jobba när jag hade bestämt mig för det.
Efter lång tid som anställd med bra villkor och trygghet, ville Victoria ge sig själv så goda förutsättningar som möjligt även som egenföretagare. Hon tog hjälp av en rådgivare för att få råd om hur hon skulle göra med pension, försäkringar och ekonomisk buffert. Rådgivaren tryckte verkligen på att ha bra försäkringar, berättar Victoria.
Jag har lärt i efterhand om vikten av att ta ut lön för att få sjukersättning, a-kassa och pension
- Mina intäkter valde jag att lägga upp som buffert så det tog ett tag innan jag tog ut lön, säger hon. Men jag har lärt i efterhand om vikten av att ta ut lön för att få sjukersättning, a-kassa och pension.
För egenföretagare är tryggheten extra skör
Med alla de här erfarenheterna, både som anställd och som egenföretagare vill nu Victoria jobba för att alla på arbetsplatsen ska känna sig välkomna och uppleva konkret nytta med att vara medlemmar.
- Och just för egenföretagare är tryggheten extra skör. Här tycker jag att vi som fackförbund ska kunna bidra, både med information och även med konkreta lösningar för försäkringar och pension.
Ett område som Victoria är extra nyfiken på är utvecklingen av AI där hon tror att det kommer finnas positiva effekter men även utmaningar i framtiden.
- Vi som fackförbund behöver vara vaksamma på utvecklingen av AI och bidra till att arbetsmarknaden verkligen drar nytta av den på ett positivt sätt, säger hon.
Fullt upp och väldigt roligt
Hur ser den närmaste tiden ut för en första vice ordförande i Unionen?
- Det har verkligen varit fullt upp sedan kongressen i början av oktober. Idag avslutades själva introduktion. Den närmaste tiden har jag bland annat möte med presidiet, TCO-styrelsen, genomgång med press och säkerhetsrutiner och så ska jag delta vid Handelns dag. Mitt nya liv är kort sagt fullt upp och väldigt roligt!
Medlemskap i Unionen Egenföretagare
Genom medlemskapet får du bland annat tillgång till affärsjuridisk rådgivning 10 gånger per år (en timme per ärende), affärscoachning samt möjlighet att teckna förmånliga försäkringar för dig och ditt företag.
Utan IT-chefer och säkerhetsavdelning får man som egenföretagare själv ta stort ansvar när det gäller IT-säkerhet. Enligt Måns Jonasson från Internetstiftelsen är det viktigt att anlita rätt kompetens om man saknar kunskap eller erfarenhet på området.
Det senaste året har ett antal svenska kommuner drabbats av omfattande IT-intrång, där hackare bland annat utövat utpressning. Det är heller inte bara kommuner som Kalmar, Munkfors och Bjuv som utsatts: IT-attacker mot organisationer, myndigheter och företag figurerar ofta i nyheterna, både nationella och globala.
Phishing, ransomware och andra typer av ordnade dataintrång är fortfarande betydligt vanligare mot stora aktörer än små, som mindre egenföretagare.
– Riktade och samlade attacker riktas ytterst sällan mot småföretagare, det finns inget värde för hackers i det, säger Måns Jonasson, expert vid Internetstiftelsen. Som egenföretagare är det mer troligt att det kommer uppstå hot mot ens domännamn eller hemsida.
Egenföretagare tvingas ta stort ansvar
Samtidigt innebär inte något mindre och färre hot att man som egenföretagare kan ta lätt på IT-säkerhet. Tvärtom. För riskerna är ändå stora och kan få oerhört besvärliga följder. En attack på en dåligt skyddad webshop eller hemsida kan skapa omfattande problem.
– Om man ska koka ned IT-säkerhet blir det en fråga om att värdera – klarar din verksamhet att till exempel mejl-tjänsten ligger nere en vecka på grund av IT-strul? För de allra flesta är svaret nej.
Att många egenföretagare ändå inte har tillräckligt skydd, tror Jonasson beror dels på okunskap, dels på att egenföretagare ofta redan tar ett väldigt stort ansvar för alla andra delar av företaget. Är man ensam finns det ingen att delegera till.
– Ingen annan än du kommer ta ansvar eller ställa krav på hur medvetet företaget är när det gäller IT-säkerhet. På större företag finns det en IT-chef och säkerhetsavdelning som gör det jobbet åt dig, men på ditt företag gör du det jobbet själv. Är du inte från början kunnig på området är det heller inte lätt att googla sig till kunskapen. Och även om du är kunnig är det inte säkert att du alltid har tid att göra medvetna val.
Bra att vara skeptisk
Nyckeln för många är att faktiskt kosta på sig hjälp utifrån, menar Jonasson. Han jämför med bokföring, något som många egenföretagare inte behärskar fullt ut och därför anlitar utomstående revisorer till.
– Om man är riktigt oerfaren när det gäller IT-säkerhet – be om hjälp! Tänk inte att du löser allt själv, utan det finns mängder av experter man kan anlita. Försök hitta leverantörer du verkligen litar på när det gäller till exempel webbhotell eller för att anlita IT-konsulter.
En annan grundläggande utgångspunkt är ett lagom mått av sund skepsis varje gång man får ett mejl med akut ton i uppmaningarna om att öppna bifogade länkar eller gå till särskilda sajter.
– Mycket handlar om att ha rätt inställning. Tänk alltid efter en extra gång innan du öppnar en länk i ett mejl. Stämmer adressen mejlet kommer från? Verkar det rimligt att öppna den här länken? Ofta försöker de som attackerar en att skapa en stress hos dig genom att till exempel påstå att du måste utföra en åtgärd för att inte förlora pengar. Då blir det extra viktigt att ta ett andetag, räkna till tio och fundera över hur rimligt det är.
AI gör attackerna svårare att genomskåda
Redan nu, och ännu mer i framtiden, finns det ytterligare en faktor att ta in i frågan om IT-säkerhet – artificiell intelligens. Utvecklingen inom AI kommer påverka både bedrägerier via internet/mejl och även telefon, där Jonasson menar att AI-generade falska kunder snart kommer kunna ringa upp företag och försöka lura dem.
– AI innebär stora förändringar, konstaterar han. Attackerna på alla nivåer kommer bli bättre och svårare att genomskåda. Som det är nu är till exempel många nätfiske-försök ganska taffligt gjorda, väldigt generiska och dåligt skrivna, men väldigt snart kommer det bli svårt att avgöra och filtrera vad som är ett riktigt mejl och vad som är en attack.
Text: Mattias Dahlström, Make Your Mark
Affärsjuridisk rådgivning
Tillgång till 10 timmar affärsjuridisk rådgivning. Du har möjlighet att nyttja rådgivningen upp till tio gånger per år och varje ärende får ta upp till en timme.
Så gör du som egenföretagare när du fått en felaktig faktura
När du får en felaktig faktura ska du först kontakta företaget i fråga skriftligen och bestrida den. Det är viktigt att du sparar all dokumentation och har ett datum för bestridandet.
Du som driver eget företag utan anställda är välkommen att bli medlem i Unionen och vårt skräddarsydda medlemskap för egenföretagare. Genom medlemskapet kan du få trygghet, affärsverktyg och andra förutsättningar för att ditt företag ska kunna utvecklas.