Skyddad titel för apotekstekniker

En skyddad titel för apotekstekniker skulle säkerställa kompetens hos dem som arbetar med egenvårdsrådgivning. Tryggt för Unionens medlemmar!

Bra för yrkesutövare och kunder

Apotekstekniker jobbar bland annat med egenvårdsrådgivning och receptfria läkemedel. I många andra länder är apotekstekniker en skyddad yrkestitel, och kan därför även arbeta med att ta fram kompositläkemedel som färdigställs på apotek. Unionen anser att apotekstekniker bör bli en skyddad titel. Det skulle gynna både yrkesutövarna och allmänheten genom att öka säkerheten, kvaliteten och professionaliseringen inom området.

  • Kvalitetssäkring: Genom att ha strikta krav för att bli en apotekstekniker och upprätthålla en skyddad titel, kan man säkerställa att de som arbetar inom yrket har rätt utbildning och kunskap. Detta leder till högre kvalitet och ökad trygghet för kunderna. 
  • Professionalisering av yrket: Att göra apotekstekniker till en skyddad titel erkänner yrkets viktiga roll inom hälso- och sjukvården. Det skapar incitament för utbildning och professionell utveckling inom området, vilket i sin tur kan leda till en högre standard inom yrket. 
  • Internationell harmonisering: Många länder har redan infört skyddad titel för apotekstekniker. Genom att göra det kan man underlätta erkännandet av yrket internationellt och främja rörligheten för kvalificerade yrkesverksamma över gränserna.