Så stöttar du en kollega i att bryta stresspiralen
Har din jobbarkompis börjat bete sig annorlunda? Glömmer hen saker? Snäser av folk? Eller verkar supertrött? Det är tecken på skadlig stress. Vi tipsar om hur du kan stötta din kollega i att bryta stresspiralen. Gör det för att vara schysst, men även för din skull – för stress smittar faktiskt!
Stress är ett utbrett problem på våra arbetsplatser. Statistik från SCB visar att cirka hälften av alla är psykiskt stressade på jobbet – alltså varannan kollega. Direkt eller indirekt kommer deras stress även att påverka dig, för det är faktiskt så att stress smittar.
– Vi är sociala varelser som påverkas av varandras känslor, såväl lugn som stress. Du vet säkert hur en kollega som kommer in på kontoret med andan i halsen, full av irritation, påverkar stämningen i rummet, säger Susanne Ellbin, psykolog vid institutet för stressmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Att försöka ignorera saken är förstås ett alternativ – men att hjälpa en kollega som fastnat i skadlig stress kommer att kännas bättre för er båda.
Vi är varandras arbetsmiljö
Fast där kan man tveka och känna ”Det är inte min ensak. Borde jag ens lägga mig i?”
– Absolut, men jag tycker ändå att du ska lägga dig i. Vi är varandras arbetsmiljö. Om en person är mycket stressad, så bidrar det med stress och irritation i hela arbetsgruppen, det påverkar alla. Dessutom har det skett så mycket förändringar i samhället det senaste decenniet, med det stora informationsflödet, det gränslösa arbetslivet, aktivitetsbaserade kontor, slimmade organisationer och allt vad det är. Många har det tufft och vi behöver hjälpa varandra, inte minst genom att lyfta de här frågorna. Det handlar om att vi måste få bättre arbetsplatser där vi kan fungera på ett bra sätt, säger Susanne Ellbin.
All stress är inte skadlig – så när blir den det?
Vi är alla lite stressade nu och då, och det är helt okej. Stress blir skadlig först när den inte följs av tillräcklig återhämtning. Det vill säga du gör av med mer energi än du fyller på med, vilket sliter på kroppens resurser – och till slut blir du utmattad.
Så vad är då varningsflaggorna på skadlig stress? Jo, att personen börjar snäsa av kollegor, tappar koncentrationen, skjuter upp beslut, är orolig, nervös, emotionellt labil och nyckfull.
– Just irritation är vanligt hos personer med hög stressnivå, man har ett tempo i sig och vill att saker ska gå fortare. En annan varningsflagg är att personen har svårt att sova och är ständigt trött, har kraftig huvudvärk, eller missar saker och gör fel i arbetet.
Därför springer stressade personer på alla bollar
Vad ska jag göra om jag vill stötta min kollega i att bryta spiralen?
– Det bästa är att vara rak och tydlig. När man är inne i en stresspiral är det svårt att bryta den, för vi vänjer oss långsamt vid att ha ett högre tempo. Rätt som det är är vi så inne i det att vi bara fortsätter agera.
Man kan nämligen likna en stressreaktion vid en kamp-flykt-reaktion, som ger oss tunnelseende och säger till oss att agera och det snabbt.
– Det är därför en stressad person springer på alla bollar. Och om någon säger till hen att tagga ner, blir personen lätt irriterad, ”du fattar inte, du ser väl själv hur mycket vi har att göra.” Hen är redan överbelastad och har känslan allt vilar på mig, och så kommer du och ställer ytterligare ett krav.
Så hur bemöter jag min kollega i detta på bästa sätt, för att inte bli avsnäst?
– Försök att ha ett öppet samtal, där du utgår ifrån dig själv och vad du ser: Jag ser att du är stressad väldigt ofta, och upplever att du inte verkar må bra av det. Det gör mig orolig, för du är en uppskattad kollega som jag inte vill ska gå in i väggen. Det här är en situation vi behöver lösa, så hur kan vi hjälpas åt att göra det?
Stötta men lös inte problemet – det är chefens ansvar
Susanne Ellbin tycker också att du ska lyfta frågan med chefen, HR eller till och med på ett APT-möte.
– Om en person uttrycker stor stress, så kanske det syns på hen för att hen är mest reaktiv, men inte sällan ligger det något i själva arbetssituationen som behöver ses över.
Däremot tycker Susanne Ellbin inte att du ska försöka lösa situationen åt din kollega. Dels för att även du ska vara rädd om dina energireserver, din kapacitet och tid. Visst kan du lyssna på kollegans situation, bara visad empati kan vara ett stöd, men inte lösa problemet.
– Det är arbetsgivarens uppgift och ansvar att se till att ni har en god arbetsmiljö. Går du in och kompenserar och täcker upp, är risken stor att arbetsgivaren inte tar tag i saken ordentligt. Så lyssna på din kollega, observera och slå larm – men försök inte fixa saken, tipsar Susanne Ellbin.
Så stöttar du en stressad kollega
Tips till dig:
Var observant på varningsflaggor hos personen, som trötthet, koncentrationssvårigheter, labilt humör, irritation, att saker ofta glöms bort eller blir fel.
Benämn elefanten i rummet. Prata rakt och öppet med din kollega. Utgå ifrån jag-budskap: Jag ser det här och det här… För mig innebär det att… Det påverkar mig på det här sättet…
Stötta kollegan i att lyfta frågan om stress med den närmaste chefen eller HR. Vid behov kan du vara den som tar upp saken.
Ser du risker i arbetsmiljön generellt, prata med din chef. Du kan också vända dig till ditt arbetsmiljöombud eller din fackklubb för råd och stöd.
Tips till chefen:
Ta det på allvar. Prata med personen och se vad stressen beror på. Det kan handla om den faktiska arbetsbelastningen, men också om saker som konflikter och otydliga krav.
Ta ditt ansvar. Vid arbetsbelastning är det ditt ansvar som chef att hjälpa personen att prioritera vad som är viktigt och vad som kan vänta. Kanske ska det totala antalet arbetsuppgifter minska.
Sortera bland uppgifter. Handlar det om otydliga krav, så ska du förtydliga dem. Vad är det för arbetsuppgifter du förväntar dig ska bli gjorda? Hjälp till att sätta upp realistiska och avgränsade mål.
Hjälp personenatt stänga ner vid arbetsdagens slut.
Prata med gruppen om vad som stressar er, vilka konsekvenser det kan få och vad ni kan göra för att förebygga stress. Sätt ett gemensamt mål för att hålla koll på stressnivån på jobbet. Ibland behöver man ta hjälp av en konsult i detta.
Se till att det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar.
Ta vid behov hjälp av företagshälsovården.
Aktivitetsbanken
Här hittar du enkla tips på vad du kan göra här och nu för dig och dina kollegor. Få fart på diskussionen om hur ni har det på jobbet genom att bjuda in till fikasnack eller andra träffar, skriva ut fikapratare med mera.
Hög arbetsbelastning är den främsta orsaken till stress på jobbet, men långtifrån den enda. Vi har pratat med forskare som har koll på vad som orsakar skadlig stress och vilka sätt det finns att undvika den.