Kompetensutveckling – en del av ett hållbart samhälle
Vi måste nu fortsätta med vår påverkan på politiken, näringslivet och andra beslutsfattare.
Vi måste nu fortsätta med vår påverkan på politiken, näringslivet och andra beslutsfattare.
Published 11 June 2024
Under mina resor och i samtal med alla er som representerar Unionen i det dagliga så händer det inte sällan att jag på tåget hem reflekterar över den tid vi tillsammans verkar i. Många kanske skulle beteckna vår samtid som omtumlande. En del ser det bara som något naturligt pågående och andra känner att nu är det dags att kavla upp armarna. Oavsett var man befinner sig i tanken eller känner just nu så har jag försökt sätta ord på några av de tankar som rör sig hos mig. Det är tankar jag vill dela med dig därför att jag tror att vi tillsammans behöver prata om dem i Unionen.
I en tid där förändring är den enda konstanten, har det livslånga lärandet övergått från att vara en personlig strävan till att bli en nödvändighet för ett hållbart samhälle. Valet att investera i kompetensförsörjning och utveckling är inte längre en frivillig handling – det är en ofrånkomlig verklighet för att säkerställa vår konkurrenskraft och anställningstrygghet i det snabbt föränderliga arbetslandskapet.
Jag betraktar Unionens engagemang för kompetensutveckling som en investering i medlemmarnas framtid. Sedan trygghetsöverenskommelsen trädde i kraft har fler möjligheter öppnats för att forma och förädla vår kompetens mitt i arbetslivet. Det var en viktig milstolpe, och nu är det vår uppgift att förvalta och bygga vidare på den.
Samtidigt finns utmaningar att möta. Omställningsstudiestödet är en grundläggande pelare i vår strävan mot en mer flexibel och säker arbetsmarknad. För att detta stöd ska nå sin fulla potential måste vi tillsammans identifiera och övervinna hinder. Här har Unionen en avgörande roll att spela, och vi är redo att axla det ansvaret.
Som fackförbund måste vi ständigt uppmuntra kompetensutveckling. Rätt kompetens blir avgörande för att navigera mellan olika arbetsroller. Därför är det viktigt att vi aktivt arbetar för att undanröja problem som hindrar våra medlemmar från att utvecklas. Varje brist, varje hinder i systemet underminerar vår gemensamma strävan mot en stabilare och mer inkluderande arbetsmarknad.
Ett liv utan lärande är som en trädgård utan blommor – det förlorar sin färg och sin potential att blomstra. Unionen bör vara en ledande röst för förändring inom kompetensområdet. Vi måste nu fortsätta med vår påverkan på politiken, näringslivet och andra beslutsfattare. Under hela 2024 ser jag det därför som prioriterat att fortsätta belysa behovet av och möjligheterna till kompetensutveckling och omställning för våra medlemmar.
Om vi har kommit en bit när det gäller frågan om kompetensutveckling så är det desto mer illa med integriteten i arbetslivet. Övervakningens växande närvaro skapar idag en obalans i makt, en förskjutning som riskerar att hota våra grundläggande rättigheter som individer och arbetstagare. Jag ser det som att vi står inför en enorm utmaning som går djupt in i själva kärnan av vårt arbetsliv och det måste vi hantera tillsammans.
Ingen vill vara naiv. Ändå finns risken att vi, både nu och i framtiden, kommer att fråga oss varför vi inte sa stopp medan tid fanns. Jag tror att vi gemensamt både måste reflektera och våga ifrågasätta den övervakning som sker med de digitala verktyg vi dagligen använder. Varje klick, varje tangenttryckning, lämnar ett digitalt avtryck som kartlägger våra handlingar och tankar. Det är en verklighet vi inte längre kan blunda för.
Individer och samhället bär ett stort ansvar. Vi måste vara på vår vakt och ha ett kritiskt förhållningssätt till den värld vi skapar. Att vara medveten om vilka data som samlas in och hur de används handlar inte bara om personlig integritet – det handlar om att skydda vår värdighet och frihet.
När det gäller arbetslivet och införandet av olika system och verktyg på arbetsplatsen, hör vi ofta argument om “effektivitet” och “säkerhet”. Men vi får aldrig glömma att detta inte bara är en teknisk fråga. Det är en fråga om moral och etik. Teknik kan bygga ett samhälle, men det är moral och etik som skapar grunderna och sätter spelreglerna.
Integritet är vår inre fästning, det fundament på vilket vår värdighet och frihet vilar. För Unionen är integritetsfrågan i arbetslivet en prioriterad fråga och något vi ska bevaka noga.
En annan fråga som har engagerat mig under åren och där jag nu ser all anledning till att vara på sin vakt är hur civilsamhällets angrips. För mig är frågan i grunden glasklar. Ett oberoende och demokratiskt civilsamhälle är en grundläggande förutsättning för en fungerande demokrati. Allt annat är en väg in i mörker med oklart slut. I Sverige och globalt spelar fackliga organisationer en avgörande roll inom civilsamhället. Deras arbete för mänskliga rättigheter i arbetslivet och samhället är av yttersta vikt. Genom en konstruktiv social dialog mellan fackföreningar och arbetsgivare främjas fred på arbetsmarknaden, sysselsättning och ökat välstånd. Det svenska fackliga biståndet har dessutom visat sig vara en kraftfull mekanism för att stärka fackliga medlemmar, etablera kollektivavtal och skapa bättre arbetsvillkor över hela världen.
Jag är djupt oroad över de pågående nedskärningarna av offentliga medel till civilsamhällets organisationer. De senaste årens ekonomiska kriser har redan satt civilsamhället under press. Att regeringen nu väljer att ytterligare försvåra ekonomin för dessa organisationer är svårförståeligt. Det handlar inte bara om pengar – det handlar om själva grundvalarna för vårt samhälles funktion och demokratins stabilitet.
Vi måste agera för att skydda civilsamhället och dess bidrag till en stark och hållbar demokrati. Här kommer vi att behöva jobba tillsammans inom hela Unionen.
Jag vill avslutningsvis nämna något om Unionens 2:e vice ordförande Martin Johansson som hastigt lämnat sina uppdrag för Unionen. Det här är en händelse som har skakat om många. Även mig. Allas våra fackliga uppdrag bygger på förtroende och när det inte finns förutsättningar för ett fortsatt förtroende då finns det bara en väg att gå och avsluta sina uppdrag. I det här läget stod det tidigt klart att det inte fanns ett fortsatt förtroende och även om det kan kännas som ett väldigt snabbt förlopp var det tydligt även för Martin att det inte fanns något alternativ till att avsluta samtliga uppdrag. Alla vi som är förtroendevalda behöver vara medvetna om att vi förvaltar det förtroende vi fått av medlemmarna hela tiden – både när vi agerar i uppdraget och när vi agerar som privatpersoner.
Jag ser verkligen fram emot sommaren som jag till stor del kommer att tillbringa i vackra Jämtland. En oas för återhämtning. Jag hoppas att även du får en härlig sommar oavsett var du kommer att befinna dig.
Glad sommar!