Så hittar du världens bästa MOOC-kurser
Med MOOC, Massive Open Online Courses, har många av världens bästa lärosäten blivit öppna för alla. Gratiskurser på internet har blivit ett allt mer populärt sätt för kompetensutveckling.
Med MOOC, Massive Open Online Courses, har många av världens bästa lärosäten blivit öppna för alla. Gratiskurser på internet har blivit ett allt mer populärt sätt för kompetensutveckling.
Published 20 August 2018
Text: Martina Nyhlin Illustration: Martin Nicolausson
MOOC fick sitt genombrott 2011, då Stanford University i USA lanserade en öppen onlinekurs som lockade 160 000 studenter världen över. MIT och andra universitet har sedan dess tagit efter idén och till Sverige kom utbildningsformen några år senare. Upplägget med avgiftsfria digitala kurser öppna för alla som vill var hypat från början, men sedan har intresset svalnat något.
Förvånansvärt många arbetsgivare är kvar i gamla sätt att utvärdera kandidater, där högskoleutbildningar och examen väger tungt. Men självklart kan de uppskatta att du läst onlinekurser, det visar att du har en inre motivation att utvecklas.
– MOOC kommer förmodligen inte revolutionera universitetsväsendet, men det är helt klart något som är här för att stanna. Och i Europa växer fortfarande antalet universitet som satsar på MOOCs, säger Christian Stöhr, medansvarig för Chalmers öppna onlinekurser.
Chalmers har gett och ger totalt ungefär tio MOOC-kurser, varav två har varit IT-kurser som kommer ges igen. De har i snitt 5 000 deltagare från ca 150 olika länder på respektive kurs.
– De flesta deltagarna kommer från USA, Indien och så Sverige, säger Christian Stöhr.
Chalmers har nu också startat upp ett så kallad Micro Masters-program; ”Emerging Automotive Technologies” i samarbete med Volvo Cars, Volvo Group och Zenuity. Det ger studenter ett helhetsperspektiv på framväxande teknik som främjar digitalisering och hållbarhet inom fordonsindustrin, genom sju kurser (moocar) och ett slutgiltigt prov som erkänns av arbetsgivare men även kan tillgodoräknas i två Chalmers mastersprogram.
– Vad jag vet är vi först i Sverige och en av de första i Europa med att göra ett MOOC-program som kopplas till ett campus, säger Christian Stöhr.
Även KTH ger MOOC-kurser. I vår startar bland annat en kurs där man får lära sig utföra simuleringar av aerodynamik.
Men vad tycker då arbetsgivarna om MOOC?
Enligt Robert Moberg, som grundat och driver rekryteringsföretaget People In Tech gör kompetensbristen att arbetsgivarna blir allt mer öppna för personal som skaffat sig kompetens på olika sätt.
– Vissa formella krav försvinner när det är stor kompetensbrist, kraven på traditionell akademisk utbildning är inte längre centrala, säger han.
Nyfikenhet och intresse är attraktivt, det är min grundparoll – då hamnar man till exempel i ett bättre läge inför löneförhandlingar.
Johanna Hellman, som jobbar på rekryteringsföretaget TNG håller med till viss del.
– Förvånansvärt många arbetsgivare är kvar i gamla sätt att utvärdera kandidater, där högskoleutbildningar och examen väger tungt. Men självklart kan de uppskatta att du läst onlinekurser, det visar att du har en inre motivation att utvecklas. Och ofta gör de ändå egna test eller case för att säkerställa din kompetens, säger hon.
Däremot tror Johanna Hellman mycket på digitala kurser som fortbildning.
– Onlineutbildningar är ett enkelt och snabbt sätt att utveckla din specialisering ytterligare, eller kompetensväxla mot ett område du brinner för eller är nyfiken på att testa!
Områden där det behövs mycket kompetens just nu är enligt rekryteringsfirmorna bland annat data science AI/analytics, utveckling av webb och app och devops – molntjänster och virtualisering.
Chalmers har nu också startat upp Micro Masters-programmet ”Emerging Automotive Technologies” i samarbete med Volvo Cars, Volvo Group och Zenuity. Även KTH ger MOOC-kurser och startar i vår bland annat en kurs där man får lära sig utföra simuleringar av aerodynamik.
Både Johanna Hellman och Robert Moberg poängterar vikten av att fortsätta utbilda sig även om man har ett jobb när man jobbar i tech-branschen.
– Nyfikenhet och intresse är attraktivt, det är min grundparoll – då hamnar man till exempel i ett bättre läge inför löneförhandlingar, säger Robert Moberg.