Att leda team som brinner
Det är en speciell utmaning att leda ett team som verkligen brinner för det de gör. Det bekräftar Amanda Lundeteg, VD på stiftelsen Allbright, som kartlägger jämställdhet i näringslivets toppskikt.
Det är en speciell utmaning att leda ett team som verkligen brinner för det de gör. Det bekräftar Amanda Lundeteg, VD på stiftelsen Allbright, som kartlägger jämställdhet i näringslivets toppskikt.
Published 10 Sept. 2019
– Jamen, hur stoppar du dig från att gå igång själv? Det är jättesvårt och nog något som alla inom ideell sektor känner igen. Vi vill ge hur mycket som helst!
Amanda Lundeteg brinner ju också själv för det hon gör. Så pass att hon hörde av sig till stiftelsen Allbright så fort hon hörde talas om den – och erbjöd sig att jobba som praktikant, vilket hon fick, innan hon något år senare erbjöds tjänsten som VD.
Det var för sex år sedan. I dag leder hon verksamheten med fem anställda och ett 20-tal volontärer. Utan att överdriva kan man säga att det var hennes brinnande engagemang som förde henne till den stol hon sitter på idag.
Hennes roll var inte längre att gå igång och spruta idéer som förr, utan att sätta gränser...
Men som grön och oerfaren i chefsrollen insåg hon inte att hennes roll inte längre var att gå igång och spruta idéer som förr, utan snarare att sätta gränser för sina lika drivna medarbetare.
Den läxan var tung, berättar hon, hon gjorde den i samband med en sjukskrivning.
– Ledarskapet handlar jättemycket om att sätta gränser, att be medarbetare kompa ut, påminna dem om att gå och träna, och inte minst att hjälpa till att prioritera.
Hur går det till, kan du ge ett exempel?
– En av mina medarbetare har en ganska spretig tjänst. Hon och jag brukar sitta och gå igenom hennes listor, och tillsammans stryka, prioritera.
– Det är viktigt som chef att hjälpa till att ta bort uppgifter, och inte bara pusha för att nå mål. Det är ju mitt ansvar att saker ska gå i mål – men också att alla mår bra på jobbet.
Det är ju mitt ansvar att saker ska gå i mål - men också att alla mår bra på jobbet.
Och hur stoppar du dig själv från att gå igång?
– Lyssnar på min inre röst som dödar orimliga idéer, ha ha! En kollega som är en riktig idéspruta har lärt mig vikten av det, hon har sagt åt mig: ”Du måste hejda mig! Döda mina idéer!”
Vad är det roligaste med att vara chef, tycker du?
– Det har förändrats de senaste åren. Tidigare var det allra roligaste att ha inflytande över verksamheten och delta i debatten i de frågor vi driver, att min röst fick höras.
– I dag tycker jag mycket mer om att vara chef. När mina medarbetare utvecklas och känner ansvar, när de ”levlar” organisationen, det är det som är roligast; att de trivs och känner att de har inflytande och kul! Då känner jag att jag har en bra dag på jobbet.
Om någon du tycker om skulle erbjudas en tjänst som mellanchef, vilka råd skulle du ge?
– Sätt gränser och var tydlig med när du är tillgänglig och när du inte är det. Det gäller gentemot medarbetare men lika mycket uppåt, som din närmsta chef eller styrelse. Att vara tydlig med att nu tar vi inte nya uppgifter, nu måste vi fokusera på befintlig verksamhet.
– Sedan har jag lärt mig att kontinuerliga avstämningar ansikte mot ansikte är värdefullt för båda parter. Annars kommer frågor hela tiden och du får inget gjort. Särskilt om du som chef har egna processer att driva är det viktigt att avsätta tid för medarbetarna, till exempel en halvtimme varannan vecka.
– Att släppa på kontrollbehovet, delegera och ha tillit till människor. Dels för att ta vara på medarbetares expertis, men också för att det är ohållbart att tro att du klarar allt på egen hand.
Jag tror att många chefer kommer att känna igen sig i den här podden.
Stiftelsen Allbright fokuserar på jämställdheten och diversifieringen i näringslivets toppskikt – i ledningsgrupper, på VD-stolar och i styrelserum. Allbrights kartläggningar visar att utvecklingen inte går fort, gamla strukturer ligger kvar även fast de allra flesta säger sig vara för jämställdhet.
På mellanchefsnivå är det dock betydligt mycket vanligare med chefer som är kvinnor – än på VD-stolar och i styrelserum.
I podden Mellanchefer emellan nämner du en av era kartläggningar som visar att bland de kvinnor som tagit sig till en position som VD-rekryterar i genomsnitt 47 procent andra kvinnor till sina ledningsgrupper, att jämföra med 23 procent hos VD-männen.
Det vill säga, kvinnorna har generellt rekryterat mer jämställt än männen.
– Ja, och det där att kvinnor motarbetar kvinnliga chefer är en myt jag älskar att ta kål på!
I podden Mellanchefer emellan utsätts du också för ett test i ditt ledarskap där just den frågan ställs på sin spets.
– Ja, det var intressant.
Varför tycker du att man ska lyssna på podden Mellanchefer emellan?
– För att den är kunskapshöjande och du får handfasta tips. Men också igenkänning, jag tror att många chefer kommer att känna igen sig i den här podden.
– Det är inte alltid jag känner så kring ledarskapspoddar. Det blir ofta bara några som sitter och har en massa åsikter, här är det istället fakta och verklighet.
Som Sveriges största fackförbund för chefer kan vi ge dig utveckling och professionellt stöd för dig som både är ledare och anställd på samma gång.