Anställningsintervju

Maximera dina chanser på anställningsintervjun genom att läsa på om företaget, planera dina svar och förbered dina egna frågor.

student

Ta kontroll över intervjun

Vill du imponera på nästa anställningsintervju? Som medlem i Unionen får du de bästa tipsen för att förbereda dig, ställa rätt frågor och presentera dig själv på bästa sätt. 

Förbered dig inför anställningsintervjun

Förbered dig väl så ökar du dina chanser att få jobbet. Och passa på att ställa dina egna frågor. Ni är två parter vid bordet som ska hitta varandra.

  • Läs på om företaget och ta reda på så mycket som möjligt. Ju mer du kan, desto lättare har du att ställa initierade frågor. Om du inte är påläst kan det förväxlas med att du är ointresserad och det ökar knappast dina chanser att få jobbet. 
  • Klä dig rätt och kom i god tid. Det kan låta som självklarheter men första intrycket är viktigt. Vissa branscher har väldigt tydliga klädkoder och då bör du följa dem. Det är trevligt om det syns att du ansträngt dig, men ”klä inte upp dig” så du känner dig obekväm. 
  • Tänk igenom vad du vill berätta om dig själv. Fundera på hur dina erfarenheter stämmer överens med företagets verksamhet. Använd gärna exempel ur ditt eget liv när du berättar om hur du arbetar och löser problem.
  • Förbered dig för de vanligaste frågorna. Du får troligen börja med att presentera dig och berätta om din bakgrund. Beskriv hur din kompetens och dina egenskaper kan vara värdefulla för företaget.
  • Fråga om tjänsten och framför allt sådant som du inte kan läsa om på företagets webbplats. Fråga också om företagets framtidsplaner och hur det kan komma att påverka det sökta jobbet.
  • Vänta med att diskutera lön så länge som möjligt under intervjun. Om du får frågan om lön tidigt så be att få vänta lite med svaret. Säg att du förväntar dig en marknadsmässig lön och är öppen för diskussion. Se till att du vet ungefär vad lönen ligger innan intervjun.

Håll inte monolog om din företagskunskap - ställ istället intresserade och initierade frågor 

5 konkreta tips inför intervjun

  1. Dubbelkolla adress, klockslag och hur du tar dig till intervjun. Beräkna tiden att komma dit med god marginal. Du kan gärna komma 15-20 minuter före bestämd tid. Om intervjun är via länk så kontrollera att tekniken fungerar.
  2. Kolla namn och kontaktuppgifter till den du ska möta på intervjun.
  3. Fråga när mötet bokas om det är något särskilt som de vill att du ska ta med dig.
  4. Kolla med dina referenspersoner om de redan blivit kontaktade och vad de då sagt. De är vanligt att referenspersonerna blir kontaktade efter intervjun. Men det händer också att de blir kontaktade innan intervjun. Det gäller särskilt om det är ett rekryteringsföretag som gör rekryteringen.
  5. Ta reda på vad som händer efter intervjun och hur lång tid det tar innan du får svar. Får du inte någon återkoppling under den tiden kan du själv ta kontakt och fråga hur rekryteringsprocessen går.
  6. Behöver du snabbt besked? Om du måste ha snabbt besked kring om du går vidare eller inte är det bra om du säger det så tidigt som möjligt, kanske redan när du söker jobbet men senast vid intervjun.

Undvik vanliga misstag

  • Glöm inte att ställa dina frågor också! Skriv gärna upp dem och ta med till intervjun. Det är lätt att bli nervös och glömma också jätteviktiga saker som du undrar över. Fråga om sådant som rör tjänsten.
  • Svara på de frågor som ställs. Om du blir osäker, tänk efter en stund. Det är bättre att du funderar och ger ett genomtänkt svar, än att försöka komma undan, svara luddigt eller svävande. Ljug självklart inte.
  • Fritidsintressen kan ge en bild av vilken typ av person du är, men håll presentationen om ditt privatliv kort.

Så förbereder du dig

Förbered dig inför intervju och eventuella tester

Hör rekryteraren Sandra Pettersson berätta om hur en rekryteringsprocess vanligen går till, vilka moment som kan förekomma och vad du kan förvänta dig att de innehåller.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Grade