Första anställningsavtalet

Grattis! Du håller på få ditt första jobb! Du har förhoppningsvis ett anställningsavtal framför dig och nu ska du alldeles snart skriva på.

glad student

Skriv under med koll

Att skriva på ditt anställningsavtal är stort men det behöver inte vara svårt. Med rätt förberedelser och koll på vad som gäller kan du känna dig trygg i ditt beslut.

Andas en gång innan du skriver under och be gärna om någon dags betänketid så du kan kolla avtalet. Som medlem i Unionen får du smarta tips i god tid för att förstå avtalet och säkra en bra start på din karriär.

5 tips innan du skriver på

  1. Ta reda på om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte. Finns kollektivavtal är många villkor redan förhandlade och du behöver inte göra det själv. Har arbetsgivaren inte kollektivavtal behöver du förhandla om exempelvis övertidsersättning, ob-ersättning, arbetsskadeförsäkring, tjänstepension.
  2. Se till att få ett skriftligt anställningsavtal. Du har laglig rätt att få det senast en månad efter att anställningen börjat. Muntligt avtal gäller också men det är mycket svårare att bevisa vad som sagts om det skulle bli en tvist framöver.
  3. Kolla anställningsformen. Tillsvidareanställning är att föredra. Provanställning är som det låter på prov för båda parter. Tänk på att provanställning är en mer osäker anställningsform eftersom arbetsgivaren kan avsluta din anställning utan att visa på arbetsbrist eller personliga skäl.
  4. Kolla uppsägningstiden. Både under provanställning och tillsvidareanställning så att du vet vilken situation du står inför om du skulle bli erbjuden ett nytt jobb som lockar mer. Du behöver särskilt kolla vad som gäller om du har en tidsbegränsad anställning, då den typen av anställning inte alltid går att säga upp innan den upphör.
  5. Finns det en konkurrensklausul? Kontrollera att du inte blir bunden av en orimlig konkurrensklausul som hindrar dig från att starta eget, börja hos ett annat företag i branschen och förhandla upp din lön när du blir erbjuden andra jobb i branschen.

Kolla upp om arbetsgivaren har kollektivavtal

Undvik vanliga misstag

  • Skriv inte på avtalet utan att ha läst igenom det. Be helst att få läsa igenom det hemma innan du skriver på.
  • Kollektivavtal. Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal är det mycket viktigt att du kollar anställningsavtalet extra noga.
  • Missa inte skriftlig överenskommelse om övertidsersättning. Arbetsgivaren har rätt att beordra dig att arbeta övertid. Se därför till att ni skriftligt har kommit överens om hur dessa timmar ska ersättas.

Ditt anställningsavtal

Camilla tog sig en funderare

Camilla Rydell, ombudsman på Unionen, berättar om vad hon själv skulle ha velat känna till när hon skrev under sitt första anställningsavtal. Hör Camillas personliga tips som kanske kan hjälpa dig att förbättra ditt anställningsavtal och undvika fallgropar:

Vi granskar ditt anställningsavtal

Det kan vara svårt att veta vad ditt anställningsavtal ska innehålla och hur avtalet ska tolkas. Unionen ger svar på dina frågor – som medlem får du veta mer om vad du behöver tänka på innan du signerar kontraktet.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Grade