Sju vinnare! Som inte vann.
Fyra vinnare av HEJA!-priset har utsetts. Men det var hela sju till som var i final och de vill vi såklart också hylla för deras extraordinära arbete med att göra arbetsplatsen till en bättre plats, för alla.
Finalister till Årets Eldsjäl
Cecilia Bolmström, Styrelseledamot, Norstedts Förlagsgrupp
Cia är en eldsjäl ut i fingerspetsarna, med en gnista få kan matcha. Med sitt rättvisepatos gör hon allt och lite till för medlemmarna. Hon är den erfarna, kunniga och omtänksamma klippa som klubben vilar sig på. Hon är alltid tillgänglig för att kunna vara det personliga stöd som många medlemmar har behövt under t ex flera jobbiga omorganisationer. Hon har dessutom byggt upp en bra dialog med arbetsgivaren och bidragit till ett imponerande stort fackligt engagemang bland medlemmarna.
Anneli Johansson, Klubbordförande Guideline Geo
Anneli är eldsjälen som håller ihop klubben och ser till att verksamheten fungerar. Hennes hårda arbete har lett till rutiner och struktur som gör att de har en riktigt bra relation och samverkan med arbetsgivaren. Hon boostar medlemmarna och har en öppen och nära kontakt med dem. Och är oerhört uppskattad av klubben och medlemmarna, självklart för de fem extra lediga dagarna som hon har förhandlat fram, men kanske framförallt för att hon alltid finns tillhands och stöttar och hjälper.
Finalister till Årets HBTQI
Mattias Fredriksson, ordförande i riksklubben på Techstep AB
Mattias är en inspirerande och passionerad förespråkare för hbtqi-rättigheter och jämlikhet. Hans engagemang och stöd har lett till en arbetsplats med nolltolerans mot särbehandling, vilket säkerställs med policys och rutiner. Genom sitt arbete med klubben och hbtqi-frågor har Mattias förändrat arbetsgivarens inställning. Resultatet är en proaktiv arbetsgivare som går före och visar vägen. Helt enkelt en plats där alla känner sig välkomna och respekterade
Finalister till Årets jämställdhet:
Niklas Holm-Hansen, klubbordförande Kantar Sweden AB
Niklas är ödmjuk och inkluderande, men inte rädd för att vara obekväm och säger alltid ifrån om någon blir utsatt. Som klubbordförande jobbar han för en jämställd styrelse med delat ansvarstagande. Han uppmuntrar alla att ta plats och våga mer. Gentemot arbetsgivaren ser han alltid till jämställdhetsperspektivet kring lönekartläggning, bonusar och chefspositioner. Men framförallt är Niklas en person som lever jämställdhet i vardagen, en som alltid finns där för medlemmarna och som ger dem energi att driva det fackliga arbetet.
Klubben på Tetra Pak
Klubben arbetar aktivt och engagerat har jobbat fram välfungerande rutiner för allt jämställdhetsarbete. Relationen mellan klubben och arbetsgivaren är mycket goda vilket har gjort att klubben med lätthet kan lyfta, påverka och justera t ex osakliga löneskillnader och att påtala om det uppstår något problem, vilket är sällsynt i fråga om jämställdhet. Extra viktigt på en så pass stor arbetsplats med kollegor från hela världen, som kan ha lite olika syn på jämställdhet.
Finalister till Årets Arbetsmiljö:
Anna Parkhede, HAMO, och Marie Gehlin, AMO och klubbordförande på Dustin AB
Anna och Marie är två oerhört nyfikna, drivna och omtänksamma arbetsmiljöombud med mycket stort förtroende bland medlemmarna. Samarbetet med arbetsgivaren är exemplariskt, och gör att de oftast får igenom sina förslag. De utmanar arbetsgivaren när det behövs och driver arbetsmiljö framåt genom att ifrågasätta men också berömma. Tillsammans med övriga i klubben håller de på att få igenom ett rapporteringssystem för att kunna rapportera och följa upp på t ex tillbud, olyckor och sjukstatistik.
Hana Suzuki Ernström, arbetsmiljöombud på RFSU
Hana är en kompass när det gäller likabehandling och antirasism på RFSU. Och är aldrig rädd för att driva de obekväma frågorna gentemot arbetsgivaren för att få en bättre arbetsmiljö. Hon har fått arbetsgivaren att ompröva en något förlegad bild av mångfaldsfrågor till att nu ha ett bredare perspektiv med fokus på inkludering. Och genom filmer och workshops om strukturer och normer har de jobbat med kompetensutveckling i frågorna på arbetsplatsen.