Riksdagsledamöterna måste sluta skillgissa!
Hälften av ledarmötena i Sveriges riksdag är inte beredda att flytta för att få jobb. Det är dags att sluta skillgissa.
Hälften av ledarmötena i Sveriges riksdag är inte beredda att flytta för att få jobb. Det är dags att sluta skillgissa.
Kompetensbrist är det största hindret på arbetsmarknaden. Trots det tror majoriteten av ledarmötena i Sveriges riksdag att de inte behöver kompetensutveckling om de skulle återvända till sin tidigare yrkesroll, de kan inte heller tänka sig att flytta för att öka sina jobbmöjligheter. Det visar en ny undersökning från Unionen.
Sverige står inför en av de mest betydande omställningarna på arbetsmarknaden på flera generationer, drivet av digitalisering och klimatet. Men bristen på rätt kompetens är ett allvarligt hinder. En fjärdedel av företagen saknar arbetskraft, och enligt Unionens klubbar är arbetskraftsbristen det största hindret för företagens expansion. Klyftan mellan efterfrågad och tillgänglig kompetens har stora negativa effekter på arbetstagare, arbetsgivare och samhället i stort.
För att ta reda på politikernas inställning till omställning och kompetensutveckling har Unionen med hjälp av Novus frågat en majoritet av riksdagsledamöter om deras egen kompetensutveckling och hur de tror deras egen kompetens står sig, den dag de slutar vara politisk förtroendevalda.
– Att så många riksdagspolitiker inte förstår att de måste fylla kompetensgapet innan de återvänder till arbetsmarknaden är alarmerande. För varje minut som går halkar Sverige efter, på grund av att politiker inte fattar hur viktigt det är att vi alla utvecklar våra ”skills”, mitt i arbetslivet. Sveriges politiker måste sluta ”skillgissa”, säger Peter Hellberg.
På frågan om riksdagspolitikerna kan tänka sig att flytta till en annan ort för större jobbmöjligheter den dag de eventuellt slutar att vara politiskt förtroendevald på hel- eller deltid svarar hälften att de inte kan tänka sig det.
– Det är anmärkningsvärt att de inte vill flytta när de kräver det av privata tjänstemän som förlorar jobbet. Denna tydliga dubbelmoral måste adresseras, säger Peter Hellberg.
Trots att många politiker har bristande insikt i behovet av den egna kompetensutvecklingen får de mer kompetensutvecklingen än privata tjänstemän generellt. Endast 4 av 10 privatanställda tjänstemän fick kompetensutveckling under 2023, visar Unionens kompetensbarometer.
– Det är orimligt att de som skapar förutsättningar för arbetsmarknaden själva har bättre möjligheter till kompetensutveckling än de människor de representerar. Privatanställda tjänstemän måste få möjlighet att vidareutbilda sig mitt i arbetslivet. Här måste politiker göra mer, säger Peter Hellberg.
Peter Hellberg skickar även en uppmaning till alla arbetsgivare.
– Fler företagare måste ta ansvar för att utveckla sin personals ”skills”. Redan yrkesverksamma som är mitt i arbetslivet livet är en del av lösningen för att fylla kompetensgapet.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen. Total gjordes 204 intervjuer mellan 17 april – 21 maj 2024. Undersökningen är genomförd via korta telefonintervjuer.
Kompetensbarometern är Unionens årliga undersökning om intresse av och möjligheter till kompetensutveckling för yrkesverksamma tjänstemän på den privata arbetsmarknaden. Den senaste undersökningen genomfördes av Novus i mars 2023.